Hava Durumu

Timsahın kafası kalsın, timsahı getirelim...

Yazının Giriş Tarihi: 08.05.2019 08:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.05.2019 08:06

Erdem Saker, görev yaptığı dönemde Bursa'ya dünya standartlarında bir hayvanat bahçesi kazandırmıştı. 21 yıl önce açılan hayvanat bahçesi her geçen yıl biraz daha büyüdü ve tür çeşitliliği de zenginleşti. Bugün 120 türden bin 200 hayvan, Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (EAZA) standartlarında ve doğadaki yaşam ortamlarına benzer barınaklarda yaşamlarını sürdürüyor. Bir doğa parkı görünümündeki hayvanat bahçesini yılda bir milyon insan ziyaret ediyor.
Geçen yıl, aslan, kaplan gibi yırtıcıların ardından önce penguen ardından beyaz gergedanla tür çeşitliliği artan hayvanat bahçesine zenginlik katacak timsah ve filler deyim yerindeyse kapıda bekliyor.
İki türün yaşayacağı barınak projeleri uluslararası standartta hazırlanarak EAZA uzmanlarınca incelendi ve onay aldı. Cam teraslı ve dünyada az sayıda benzeri olan barınak 20 milyon lira bedelle Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesinin yapılmasını bekliyor.
Burada bir parantez açalım; Büyükşehir Belediyesi'nde timsah ile ilgili bir ihale daha bekliyor. Bu timsah, daha doğrusu kafası yeni stadyumda ve o da yıllardan beri tamamlanmayı bekliyor. Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, üç firmadan teklif alınarak 8-10 milyon liraya tamamlanacağını açıklamıştı.

Tam bu noktada, Erdem Saker, bir Bursa ve Bursaspor sevdalısı olarak çağrı yaptı ve fil-timsah barınaklarına öncelik tanınmasını istedi. Ekohaber'de bu çağrıyı yapan Saker, Başkan Aktaş'a şöyle seslendi:
'Bursaspor'umuzun timsahlarını fillerle beraber canlı olarak kentimize kazandıralım. Ardından aynı heyecanla stadyumumuza timsah kafasının eklenmesinin peşine düşelim'
Saker, bu teklifinde haklı. Timsah kafası zaten 3 yıldır bekliyor. Bir yıl daha beklese bir şey fark etmez. Çünkü timsah kafasının yapılıp yapılmaması stadyumda maç oynanmasına engel teşkil etmiyor.

PANORAMA 1326 FETİH MÜZESİ REKORA KOŞUYOR

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, projeyi ilk açıkladığında, kendisi bile etkisinin bu kadar büyük olduğunu tahmin etmemişti. Hatta o günlerde, Osmangazi'nin bu kadar sorunu varken, böylesine maliyetli bir projenin yapılmasına karşı çıkanların bile bugün övgüler dizdiğine şahit oluyoruz.
Panorama 1326 Fetih Müzesi'nden bahsediyorum...
Kubbe açıklığının dünya rekoru kırması bir yana fonksiyonel özellikleriyle bugün Bursa'nın belki de Cumhuriyet döneminin en prestijli eserlerinden biri oldu. Tabii Bursa'ya gelen turistlerin de ilk durağı.
Kapısından içeriye girdiğinizde toplantı salonları, ekolojik yapısı, sergi alanlarıyla bir kültür merkezi görünümde olan müzenin kubbe bölümüne elektrikli merdivenle çıktığınızda sanki zaman tünelinde yolculuk yapmışçasına 700 yıl geriye, Orhan Gazi'nin Bursa'yı fethettiği günle karşılaşıyorsunuz.
Bir tarafta Bursa'nın 700 yıl önceki bozulmamış hali diğer yanda, Osmanlılar ve kaleyi terk eden Bizanslılarla göz göze geliyorsunuz.
En iyi reklam elbette ki gezen ve görenlerin çevresine yaptığı anlatımlarla gerçekleşiyor. Başkanın özel kalem müdürlüğünün yanı sıra müze müdürlüğü görevini de yürüten Orhan Mollasalih'in verdiği bilgiye göre, resmi açılışı yapılmadan ziyaretçi kabulüne başlanan, (1 Kasım 2018'den bu yana) müzeye günde ortalama 2 bin 500 ziyaretçi geldi. Toplam sayı 461 bin 988'i aşarak yarım milyona dayandı.

BAYRAM SONUNA KADAR ÜCRETSİZ

Resmi heyetlerin de Bursa'daki ilk ziyaret yerlerinden biri olan müzeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, 15 Şubat'ta yaptığı miting sonrası ziyaret etmiş ve hayran kalmıştı. Miting alanından Mustafa Dündar'a seslenen Erdoğan, müzenin açılış dolayısıyla ücretsiz olmasını istemişti.
Dündar, o günlerde 30 Nisan olarak verdiği sözü Ramazan Bayramı sonuna kadar uzattı. Haziran ayında okullar tatile giriyor. Önerim, görsel olarak tarih anlatan müzeye girişlerin öğrencilere sürekli ücretsiz hale getirilmesi...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.