Hava Durumu

TOGG fabrikası ne zaman işçi alacak?

Yazının Giriş Tarihi: 03.02.2021 08:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.02.2021 08:18

Türkiye'nin 60 yıllık hayali olan yerli ve milli otomobili üretecek TOGG fabrikasında inşaat çalışmaları, pandemiye rağmen son hızla ilerliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 27 Aralık 2019'da yerli ve milli otomobili üretecek fabrikanın kurulacağı yer açıklandığında, 'Yerli milli ve Gemlikli' başlığını kullanmıştım. Sonra Gemlikli adı birçok yerde kullanılmaya başlandı.
Yine aynı isimle devam edeyim.
Türkiye'nin, 'Dünya liginde ben de varım' demesini sağlayacak, elektrikli olmasının ötesinde akıllı sisteme sahip, Gemliklinin üretileceği fabrika alanındaki zemin iyileştirme çalışmaları tamamlandıktan sonra aralık ayında Gemliklinin üretileceği tesisi hayata geçirecek olan şirket belirlendi.
Şantiyesini kurmaya başlayan şirket yaklaşık bir yılda üstyapı çalışmalarını tamamlayacak. Üretim ve montaj hatlarının kurulmasıyla Gemlikli 2022'nin son çeyreğinde banttan inecek.
Daha inşaat aşamasında 5 bin kişiye istihdam sağlayacağı belirtilen tesisin son durumunu süreci dün Sönmez Medya'yı ziyaret eden AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık anlattı.
Zemin hafriyat ve güçlendirme çalışmalarının bitmek üzere olduğunu ve şu anda zemin testlerinin devam ettiğini belirten Işık, ana yapı ve batarya fabrikasının aynı bölgede olacağını söyledi.

DSİ'nin taşkın ıslah çalışmalarını yaptığını ve bir köprü inşa edeceğini ifade eden Işık şöyle devam etti:
'Karayolları Engürücük Kavşağı'nı ve fabrikanın bulunduğu alana kadar duble yol yapacak. Ağır kamyonların ve fabrika malzemelerinin taşınması için bu şart. Karayolları da ihaleyi yaptı. İnşaat çalışmalarına yakında başlanacak.
Zafer Işık, TOGG'un inşaatın yanı sıra araç parçalarının temini için başta Bursa'dakiler olmak üzere birçok firma ile anlaşma yaptığını, AR-GE çalışmalarının da devam ettiğini ifade eden Işık, 'Araç daha üretime geçmeden her gün yeni gelişmelere göre kendini yeniliyor. Piyasaya çıkmadan yenilenen bir otomobil olacak' dedi.
Herkesin merakla beklediği konulardan biri de TOGG'un personel alımı. 2022 yılı sonunda aracın banttan indirilmesinin planlandığını kaydeden Işık, 2022 yılı başında, 2 binin üzerinde mavi yaka personel alınacağını söyledi.
Beyaz yakalı personelin bir kısmının alındığını ve çalışmalarını Gebze'de sürdürdüğünü de hatırlatan Işık, şöyle devam etti:
'Bursa'da otomotiv alanında ciddi bir insan kaynağı olduğu için sıkıntı çekilmeyeceğini düşünüyorum. Alınacak mavi yakaların hepsinin Gemlik'ten olması mümkün değil, Mudanya, Osmangazi ve Yıldırım'dan da personel alınacak. En az meslek lisesi veya yüksekokul mezunu mavi yaka personeli alınacak. Fabrika tamamlandığında 4 bin 300 personel çalışacak. Yan sanayilerle birlikte 20 bin kişiye istihdam sağlanacak. 100 bin kişi ekonomik olarak etkilenecek'

'LOJİSTİK LİSESİ, 'FEN'E DÖNÜŞSÜN'

Gemlik, yıllardan beri fen lisesini bekliyor. Geçtiğimiz yıllarda dönemin belediye başkanı Refik Yılmaz, ilçede lojistik ve fen lisesi yapılacağını açıklamıştı.
Liselerin son durumunu AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık'a sorduk.

Lojistik Lisesi'nin Yıldırım Holding tarafından yapılacağını ve şirketin üre tesisiyle birlikte temelinin atılmasının planlandığını ifade eden Işık, 'Bu ay temeli atılacaktı. Ancak mayıs ayına ertelendi. İkisini de aynı müteahhit yapacağı için eşzamanlı inşaat düşünülüyor' dedi.
Fen lisesini kendisinin de çok istediğini ifade eden Işık, bu konudaki düşüncesini ise şöyle anlattı:
'Herkeste fen lisesi beklentisi var. Benim aklımdaki düşünce lojistik lisesinin fen lisesine dönüştürülmesi. Çünkü kurulacak olan lisede sadece bir bölüm lojistiğe ayrılacak diğer bölümler meslek lisesi olacak. Bu konuyu ilgililerle görüşüp, fen lisesine dönüştürülmesi teklifini yapacağım'
Gemlik'in eğitimle ilgili diğer bir beklentisi ise öncelikli olarak üniversite kurulması. Aslında, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saim Kılavuz, düzenlediği ilk basın toplantısında Gemlik-Orhangazi-İznik'i kapsayacak bir tematik üniversite kurulması önerisini kamuoyuna açıklamıştı. Ancak daha sonra bu konuda herhangi bir gelişme olmadı. Zafer Işık, önceki rektörle ilgili yaptıkları görüşmede Gemlik'e bir veya iki fakülte, bir yüksek okul ve bir meslek yüksek okulu programı daha açmak istediklerini hatırlatarak, şunları söyledi:
'Rektör değişince konu kaldı. Yeni rektöre de durumu ilettik ancak mesafe kaydedemedik. Yeni üniversite konusuna ise YÖK, başarısız uygulamalar nedeniyle sıcak bakmıyor. Aslında Uludağ Üniversitesi o kadar büyüdü ki yeni bölümler kuracak imkan kalmadı'

GEMLİK'E GİRİŞ HÂLÂ BÜYÜK SORUN

Uzun yıllardan beri Gemlik'te oturduğum için ilçenin sorunlarını da yakından takip ediyorum. Gemlik ilçe merkezinin eskiden girişi Sunği ipek fabrikasının yanındaydı. Dörtyol olarak adlandırılan bölgede çok sayıda trafik kazası yaşandığı ve transit geçişleri engellediği için giriş kapatıldı. Terminalin yakınında kurulan üst geçitten Gemlik'e giriş sağlanıyor. Ancak burası artık araç sayısı yüzünden artan trafiği kaldırmıyor. Bir yandan Umurbey, diğer yandan yeni binalar ve adliye sarayının yapıldığı Hisartepe Mahallesi trafiği de eklendi. Zafer Işık da sıkıntının farkında, 5 yönden gelen trafik 200 metrekarelik alan içinde sıkışıyor. Durumu defalarca Karayolları Müdürlüğü'ne ileten Işık, Dörtyol'daki alan darlığı nedeniyle yeni proje yapılamayacağı yanıtını almış. Karayolları'na göre Gemlik'in girişi çevre yolundan sağlanmalı.
Ancak düşünülen ile uygulama maalesef birbirini tutmadığı için sıkıntı devam ediyor. Zafer Işık, Dörtyol Kavşağı'ndan yeniden giriş sağlanması için proje üzerinde çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.

GÖZLEM KULESİ'NDE KONUK: ŞEVKET ORHAN

Kent konseyleri, yerel demokrasinin ilk noktalarından biri. Burada kentlerin sorunları kurulan komisyonlarda ele alınarak, yerel yöneticilere aktarılıyor. Bursa Kent Konseyi başkanlığı görevini 16 aydan beri yürüten Şevket Orhan, hem siyaset hem de belediyecilik konusunda deneyimli bir isim. Üstelik milletvekilliği yaptığı için de Ankara'yı biliyor. Gözlem Kulesi'nin bu haftaki konuğu olan Şevket Orhan ile Kent Konseyi'nin yaptığı çalışmaları ve Orhan'ın göreve geldiği günden beri gündeme taşıdığı üstün zekalılar okulunu konuşacağız. Gözlem Kulesi, bu akşam 20.30'da ASTV'de...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.