Hava Durumu

TOGG, Gemlik'in adını devler ligine yazdıracak

Yazının Giriş Tarihi: 21.07.2020 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.07.2020 08:08

Yerli ve milli otomobil markasının üretimi için en büyük adım geçen hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle Gemlik'te atıldı.
Otomotivin ötesinde olacak Gemlik'teki fabrika aslında Türkiye için dünyada son yıllarda gelişen bir kavram olan mobilitenin ilk adımı.

Bu kavramı ilk kez BOSCH Türkiye Temsilcisi ve Genel Müdürü Steven Young'ın BUSİAD'ın Çekirge toplantısında duymuştum.
150 yıllık otomotiv sektörü gelişen teknoloji ile artık mobilite kavramına evrildi. Yani hayatımızın her alanına giren dijitalleşmenin otomotiv sektöründeki yeni adı.
Nesnelerin internetinin kullanılacağı yeni araçlar klasik otomobil kavramlarını başka noktalara taşıyacak. Yapay zeka ile kontrol edilen birbiriyle bağlantılı, sürücüsüz ve paylaşılan araçlardan, bilgi ve eğlence sistemi donanımlarıyla otomotivin yeni ekosistemi gelişecek.
İşte bu yeni kavramın ilk adımı Türkiye'de yerli ve milli otomobil üretimi ile atıldı. Türkiye'deki diğer otomobil fabrikalarının da bu konuda çalışmaları var ama lisansından fikri ve mülkiyet haklarına kadar bize ait olan TOGG otomobilin ötesindeki bu üretim tesisiyle dünyadaki dijital dönüşümün bir parçası haline gelecek.

Buna bağlı olarak zaten konvansiyonel üretim konusunda dünyada bir numara olan yan sanayinin de dönüşüme ayak uydurması sağlanacak.
Türkiye'de otomotiv denilence akla Bursa geliyordu. TOGG'un Gemlik'te oluşturduğu mobilite sistemi çekirdeği, zeytini ile ünlü ilçenin ismini yeni teknolojilerin dünyadaki adresleri olan Almanya'daki Wolfsburg ve Stuttgart Sindelfingen, İtalya'daki Torino ile beraber anılacak.

TEKNOSAB İLE BİRLİKTE TEKNOLOJİ VADİSİNE DOĞRU

Bir gün önce Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile birlikte inşaat alanında incelemelerde bulunan ardından da Gemlik'teki törene katılan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu'na yatırımı ve Bursa'yı nasıl etkileyeceğini sorduk.


Bu yatırımın dünyadaki parametrelerin değişmesinin göstergesi olduğuna işaret eden Çavuşoğlu'na göre, Türkiye, son yıllarda yeni bir atmosfere girdi. Suriye, Doğu Akdeniz ve Libya, pandemi dönemindeki iyi yönetim ile Ayasofya'nın ibadete açılması zincirin birer halkası. Bu gelişmeler dünyanın başını döndürdü.
Pandemi döneminde dünyada bu tür yatırımların ya iptal edildiğini ya da ertelendiğini hatırlatan Çavuşoğlu, 'Türkiye ise tam tersi hızlandırdı. Bu bizim gücümüzü ortaya koyuyor. Türkiye geçmişte olduğu gibi konjonktürel fırsat ve avantajları kaybetmeden adımlar atıyor' dedi.
Gemlik'teki tesisleri, halen yapımı devam eden TEKSOSAB'la birlikte değerlendirmek gerektiğini de vurgulayan Çavuşoğlu'na göre, bu bölge çok yakın bir gelecekte teknoloji vadisine dönüşecek.

CUMHURBAŞKANINA SORUNLARINI İLETEMEDİ

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, törenden bir gün önce göç baskısını önlemek için imarla ilgili yaptıkları çalışmalarda, vatandaşlar tarafından açılan davalar ve mevcut yasalar nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını ve bunları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletmek istediğini söylemişti.

Gazeteciliğin ne önemli unsurlarından biri fikri takip olduğu için Sertaslan'a Cumhurbaşkanı Erdoğan'la törende görüşme fırsatı bulup bulmadığını sordum. İlk yanıtı: 'Ne mümkün' oldu. Koronavirüs nedeniyle kısıtlı bir kadronun törene katıldığına işaret eden Sertaslan, tören öncesi Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Paşa Ağademir ve Gemlik Ticaret Borsası Başkanı Özden Çakır ile TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve beş babayiğit yatırımcıyı ile bir araya geldikleri toplantının oldukça yararlı geçtiğini belirtti.
TOBB ve TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Hisarcıklıoğlu'ndan üretim başlamadan Gemlikli gençlere eğitim verilerek bu sürece hazırlanmasını istediğini ifade eden Sertaslan, 'Hisarcıklıoğlu da törende yaptığı konuşmada, Gemlikli gençlerin işe alınacağını söyleyerek, bunu teyit etti' dedi.

EROĞLU, YEDİNCİ KEZ BAŞKANLIĞA SEÇİLDİ

Bursa Dişhekimleri Odası 18'inci Olağan Genel Kurulu, hafta sonu Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi.
Genel kurulda tek aday olan Emel Eroğlu, 500'ü kadın bin 147 üyesi olan odanın yedinci kez başkanı seçilerek güven tazeledi. Yönetim kurulu üyeliklerine de Ahmet Tunahan, Alper Altay, Cihan Şadi Uğurel, Sevinç Abadan, İlknur Girginer, Özhan Çimer, Şafak Kara ve Fikri Apti seçildi.

'Meslek örgütümüze, mesleğimize inatla sahip çıkacağız' diyen Eroğlu, 'Süleyman Demirel'i de geçtim' esprisi yaptı. Aslında üst üste başkanlığın eleştirdiği bir konu olduğunu ifade eden Eroğlu, 'Eleştirdiğim konu benim başıma geldi. Demirel bile gidip geliyordu. Ben aralıksız görev yapıyorum. Ama sorumlusu ben değilim, görevde kalmamı ısrar eden genç arkadaşlar" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.