Hava Durumu

Tuna Nehri kıyısında ‘Tanış olduk’, Bugaç’ta otağ kurduk

Yazının Giriş Tarihi: 17.08.2022 08:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.08.2022 08:15

Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa Macaristan'da gönülleri fethetti. Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü’ndeki ‘Tanış olalım’ etkinliğinde Bursa lezzetlerine hayran kalan Macarlar, Bugac’taki Hun-Türk Büyük Kurultayı’ndaki Bursa çadırlarına akın ettiler.

Tuna nehrinin iki yakasında kurulan Budapeşte, özenle kurulan tarihi yapıları ve değerleriyle tam bir turizm başkenti.  9 milyonluk Macaristan, yılda 35 milyon turisti ağırlıyor. Turizmde atak yapmak isteyen Bursa’nın Budapeşte’den çıkaracağı çok ders var…

***

Türk kökenli milletleri buluşturmak için Macar Turan Vakfı tarafından düzenlenen Hun-Türk Büyük Kurultayı’nın siyasi yönünü dünkü yazımda anlatmıştım. Bugün Bursa’nın Budapeşte’de nasıl gönülleri fethettiği konusunu anlatmak istiyorum. Ardından da yakından takip ettiğim turizm konusuna Bursa-Budapeşte karşılaştırmasına değineceğim.

Öncelikle şu konuya bir parantez açmak istiyorum. Başta Bursa Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Türkiye’deki yerel yönetimlerin gönül coğrafyamız olan Balkanlar, Türkî cumhuriyetlerdeki faaliyetleri zaman zaman eleştiri konusu oluyor. Bursa’nın kaynaklarının bu ülkelerde kullanılmasına karşı çıkanlar var.

Hem Anadolu Ajansı muhabirliğim hem de daha sonra yerel gazetelerde çalışırken tüm Balkan ülkelerini ve Türki cumhuriyetlerin tamamını görme imkanım oldu.

 Adriyatik’ten Çin seddine kadar uzanan bu ülkelerde yaşayanların Türkiye’ye karşı büyük sevgi ve ilgisi var. Bizleri yanlarında görmek istiyorlar. Kimi, Boşnak ve Kosova gibi güvence olarak Türkiye’nin varlığının bile yettiğini dile getirirken, kimi kültürel olarak bağların güçlenmesi taraftarı.

Duvarlar yıkıldıktan sonra gelişmeye başlayan ilişkilerimiz ise çoğu zaman inişli çıkışlı oldu. Ancak, bağlar kuruldukça sınırların bir önemi olmadığı anlaşıldı.

Geçen dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe döneminde atılan temellerle bugün Balkanlarda Bursa isminin özel bir anlamı var.  Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da pandemi dolayısıyla duraksayan ilişkileri yeniden harekete geçirmek için hızlı bir atak yaptı. Bunda Bursa’nın 2022 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasının da büyük etkisi var.

İşin özü; Türkiye ve özellikle Bursa, bu coğrafyalarda olmak zorunda.

YUNUS EMRE’DE BURSA LEZZETLERİ YARIŞI

 Büyük Kurultay için Budapeşte’ye giden Büyükşehir heyeti ilk gün Yunus Emre Enstitüsü’nde ‘Tanış olalım’ etkinliği düzenledi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş burada yaptığı konuşmada Bursa’yı anlattı.  Mesajı ise netti:  ‘ Gönüller arasına sınır çizilmez. Kalpleri, yürekleri bir olanlar için mesafelerin hiçbir anlamı yoktur. Gönül coğrafyamızdan kıymetli dostlarımızı, kadim şehrimiz Bursa'mıza bekliyorum’

 Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Abdullah Kutalmış Yalçın da, enstitünün ana amacının Türkiye ile bağ kuran dost insan sayısını arttırmak olduğunu belirterek, "Bu doğrultuda dünya çapında Türk dili, Türk sanatı, Türk kültürü ve Türk tarihini tanıtmaya çalışıyoruz. Budapeşte Kültür Merkezi'mizde bugün itibariyle icra etmeye başladığımız Bursa'nın tanıtım günleri de yaptığımız en önemli faaliyetimiz" dedi.

Türksoy Genel Sekreteri Sultan Raev'de Kültür Bayrağını dalgalandıran bu programlar sayesinde kültürleri farklı şehirlerin bir araya geldiğini bu buluşmaların kültürel aktivasyonlar için çok önemli olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Macar misafirlere 3,5 dakikalık Bursa'nın tanıtım filmi ile 50 saniyelik İznik Dünya Göçebe Oyunlarının tanıtım filmi izlettirildi.

Daha sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestrası tarafından seslendirilen Bursa şarkılarına davetlilerde eşlik etti. Macar davetliler Bursa yöresine özgü şarkıları cep telefonlarıyla kaydetti. Ardından da Bursa'yı anlatan 30 adet fotoğraftan oluşan tanıtım sergisi ilgiyle izlendi. Halk oyunları ekiplerine de eşlik eden Macar vatandaşlar Bursa şarkılarıyla eğlendi.

Macar davetliler, Bursa Gastronomi ve Turizm Derneği’nin sunduğu ve tahinli pide, süt helvası ve kestaneli pilava hayran kaldı. 

BURSA OTAĞI İLGİ ODAĞI OLDU

 Davetlileri Büyük Hun İmparatoru Atilla’nın posterinin karşıladığı kurultay alanında ise en görkemli çadırlardan biri de Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin otağı oldu. Önünde geleneksel el sanatları ürünleri sergilenirken en çok ilgiliyi kozadan ipek çıkarılması çekti. Dağıtılan üzerinde Bursa yazılı şapkalar ise bir anda kurultay alanın her yerinde görüldü.

Bursa Gastronomi Turizm Derneği de Kurultay alanındaydı. Buradaki ikramlarda süt helvası ve baklava için uzun kuyruklar oluştu.

 Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım da tören öncesi Bursa tanıtım çadırını ziyaret etti.   

Bu arada, kurultaydan bir gün önce Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, elçilik rezidansında Bursa heyetini ağırladı. Resepsiyonda Binali Yıldırım uzun ince bir yoldayım, Alinur Aktaş ve AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan da Tuna nehri akmam diyor türkülerini söyledi.

Öte yandan kurultay için Bugac’a gelen Macaristan'dan Sabah Feher Taltos, Azerbaycan'dan Nuriyye Hüseynova- Chilanay, Kazakistan'dan Dinara Alzhan, Arkaiym, Özbekistan'dan Abbas'ın yanı sıra Tataristan, Çuvaşistan, Yakutya ve Saha Cumhuriyetinden sanatçıların katılımıyla TÜRKSOY konseri de seyircilerle buluştu.

Kurultay'da konser veren ‘Dombıra’nın bestecisi, Kırgız halk ozanı Arslanbek Sultanbekov,  etkinliğe katılan herkes gibi burada olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.  Oyuncu Bahadır Yenişehirlioğlu, "Büyük Kurultay"da 2022 Türk Dünyası Başkenti Bursa'nın Türkiye'yi temsil ettiğini belirterek, "Dünyanın dört bir tarafından konuklar, devlet temsilcileri burada bir araya geliyor ve kardeşliklerini ortaya koyuyor. Hun-Türk kavramı burada tekrar hayat buluyor." dedi.

NÜFUS 9,  GELEN TURİST SAYISI 35 MİLYON

Macaristan gezisinin ilk günü Alinur Aktaş ve Davut Gürkan ile birlikte Budapeşte’yi dolaşma imkanı bulduk. Tuna nehrinin iki yakasında kurulan kent, Avrupa’nın en çok turist çeken kentlerinden biri. Tarihi binaları çok iyi korunmuş, parlamento binası ise bir mimarlık şahaseri adeta. Muhteşem gece aydınlatması yapılıyor. Tekne turunda kente hayran kaldık.

Geniş meydanları ise en çok ilgimizi çeken bölümdü.  Budapeşte Kahramanlar Meydanı ve devamındaki park, hayvanat bahçesi resmen turist kaynıyordu. Hanlar bölgesiyle meydan için adım atan Bursa’nın turizm konusunda Budapeşte’den alacağı çok dersler var.

Dikkatimi çeken diğer bir konu ise bira ve sigara ile ilgili. Macaristan’da sigara satışı ve kullanımı ile ilgili çok sıkı kurallar var. Market ve akaryakıt istasyonlarında sigara satışı yok, bira var. Gazeteci arkadaşım İbrahim Çoban, bir paket sigara almak için üç kilometre yol yürüdü ve Türk lirası olarak 90 lira ödedi. Bira ise sudan ucuz fiyata satılıyor.

Her yerde sigara içilmesine de izin verilmiyor. Örneğin açık hava olmasına rağmen kurultay alanında sigara içenler için özel bölüm ayrılmıştı.

TATLIOĞLU BURSA ÇADIRINI ZİYARET ETTİ

Bursa ekibi olarak Budapeşte gezisi sırasında Gül Baba türbesinde İYİ Parti TBMM Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu ve daha önce AK Parti’den Nilüfer Belediye Başkanı Adayı olan Diş Hekimi Tahsin Bulut’la karşılaştık. Başkan Aktaş’la tokalaşan Tatlıoğlu, kurultayda da Bursa çadırını ziyaret ederek, Aktaş’la sohbet etti. 

Tatlıoğlu, Bursa’nın kurultaya katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.   Meclis’teki törende de Binali Yıldırım’la ayak üstü sohbet eden Tatlıoğlu, Yıldırım’ın parlamento kürsüsünden verdiği mesajların çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Son olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu büyük organizasyonu gerçekleştiren ekibe de teşekkür etmek istiyorum.   Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürü Fethullah Bingül,  Bursa Kültür A.Ş Uluşehir Turizm Müdürü Anıl Bayık tüm görevliler çok başarılı bir çalışma yaptılar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.