Hava Durumu

Tünelin ucunda ışık göründü mü yoksa daha yolun başında mıyız?

Yazının Giriş Tarihi: 25.04.2020 07:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.04.2020 07:47

Dünya genelinde koronvirüs tespit edilenlerin sayısı 3 milyona dayandı. Virüs yüzünden ölenlerin sayısı ise 191 bini aştı. Bir kaç küçük adacık dışında virüsün es geçtiği ülke yok.

Evden çıkmayıp televizyon ve internetin başında geçirdiğimiz saatler hepimizi birer virolog ve enfeksiyon uzmanı yaptı. Bunun benzerini Marmara Depremi sonrası yaşamıştık. Yaşı 40 üzerinde olanlar artık Türkiye'nin fay haritasını ezbere biliyor.

'Hidroksiklorokin' mi dedin? Evet. O sıtma ilacı Türkiye testi pozitif çıkanlarda erkenden uygulayarak iyileşme sayılarını arttırdı. ABD'de ise kalp ve damar hastalığı riski nedeniyle son günlerde temkinli yaklaşılıyor. Peki 'Dornaz Alfa' ? Fransızlar ve Almanlar bazı kliniklerde kullanmaya başlamış. Bizim Prof. Dr. Ercüment Ovalı da önermişti. En popüleri ise damardan C vitamini.

Bu işin bilimsel tarafı. Bir de vatandaş cephesi var. Vitamin ve mineralleri saymıyorum bile. Kelle paça çoktan yarışı kaybetti. Sumak ve sarımsak saman alevi misali yanıp söndü. İçinde kinin bulunan tonik, curcumin bulunan zerdeçal zirveden inmek üzere.

Bir de sigara saçmalığı var ki akıllara zarar. O kadar çok soru yöneltiliyor ki uzmanlar bile utana sıkıla yanıt vermek zorunda kalıyor. Başta akciğer olmak üzere tüm organlara zarar veren, hatta kanserin bir numaralı nedeni olan sigaranın hastalığa yakalanmayı önlediği iddiası ABD Başkanı Trump'un insanlara dezenfektan enjekte edelim önerisi kadar saçma ve tutarsız.

Tüm bunlar bir yana, en çok merak edilen konuya gelelim. Tünelin ucunda ışık göründü mü yoksa daha yolun başında mıyız?

Virüse yakalanma paniği , hastanelerdeki tedavi süreçlerinde yaşananların yarattığı korkuya bir de evde karantina alında kalmanın yarattığı stres döneminde en küçük umut yüklü haberler bile insana moral veriyor.

Türkiye'deki durumun çok hızlı bir yükselişin ardından zirveye ulaştığı değerlendirmeleriyle beraber hayatın normale dönmesi konuşuluyor. Bursa Kapalı Çarşı açıldı. AVM'lerin mayıs ayının başında kapılarını açması bekleniyor. Bunlar belki moral açıdan insanları olumlu yönde etkileyecek girişimler ancak salgının sona erdiği değerlendirmelerini yapmak için çok erken.

Çünkü 100 yıl önce yaşanan İspanyol gribinin ikinci dalgasında daha çok insan yaşamını yitirdi. Bu konuda en realist davrananlardan biri Almanya Şansölyesi Merkel.tedbirlerinin bir an evvel hafifletilmesini isteyenlere söylediği şu sözler altı çizilmesi gereken türden:

'Salgının bitiş safhasına gelmedik, hâlâ başındayız. Bu virüsle uzun süre birlikte yaşamak zorunda kalacağız. İkna olmadığımda umuda güvenmek yerine uyarıda bulunmayı görevim olarak görüyorum.'

İşin özü virüsü yenmek için daha önümüze kat edecek çok yol var. Küresel ölçekte uygulanacak bir aşı bulunmadan bu bitiyor demek için çok erken.

'PİYASALAR 6 AY KENDİNE GELEMEZ'

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği'nin (BUSİAD) geleneksel Çekirge Toplantısı, koronavirüs salgını nedeniyle, ilk kez online olarak gerçekleştirildi. BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Turkay'ın yönetiminde gerçekleştirilen toplantının konuğu ise İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü ŞantManukyan oldu.

Piyasaların nabzını tutan bir uzmanın toplantıda yaptığı değerlendirmeleri aktarmak istiyorum. Başlıklar halinde vereyim:

  • Türkiye'nin yüzde 2,5 küçüleceği tahmin ediliyor. Bu iyimser bir tahmin. Küçülme 4,5-5 arasında gerçekleşir.
  • Fabrikalar açıldığında V toparlanması beklemiyorum. Batan batıyor.
  • Perakendecilerde hasar var.Hizmet sektöründe talep ertelemesi zaten olmaz. Zincir kafeler değil ama köşedeki kafe batar. İ
  • İşsizlik artacak. Piyasa fiyatlanmasına göre bu iş haziranda normale dönmeye başlayacak. Ancak 6 ayda kendine gelemez.
  • 2021'den itibaren ise talepten dolayı değil, arz tarafında imha olan üreticiler nedeniyle hızla tırmanan emtia fiyatları göreceğiz.

KORONAVİRÜS KARANTİNA GÜNLÜĞÜ (15)

30 YIL ÖNCE DE MASKE TAKIYORDUK

-Güzel bir nedenden ötürü 15 gün önce yıllık izne ayrıldığımda ev karantinası da yarım kalmıştı. Bu süre içinde bir kaç gün hem de sokağa çıkma yasağının olduğu hafta sonu dışarıya çıkmak zorunda kaldım. Dede olmak kolay değil. Ailemize yeni bir birey katıldı. Tüm bebekler gibi torunum Vera Nil de umarım bizim yaşadığımız zorlukları görmeden büyür.

-Maske tartışmaları devam ediyor. Şimdi size 30 yıl önce de maske takıyorduk desem inanmazsınız. Hem de kimyasal saldırıya karşı kullanılan maskelerden. Birinci körfez savaşının en hareketli günlerinde Diyarbakır müttefik kuvvetlerin ana karargahlarından biri olduğu için Saddam tarafından gönderileceği iddia edilen kimyasal başlıklı füzelerin ana hedeflerinden biriydi. Sonradan hepsinin yalan olduğu ortaya çıktı. Saddam'ın kimyasal füzesi falan yoktu. Hatta füzeleri bile doğru dürüst hedefe ulaşmıyordu. Ancak yaratılan korku yüzünden bölgede yaşayan insanlar kapı ve pencerelerini naylonlarla kapatmışlardı. Hatta kimyasal gazlara en hassas olduğu söylenen kuşları kapı önlerindeki kafeslerde tutuyorlardı.

Sahada olan gazeteciler için de hem Türk Silahlı Kuvvetleri hem de kendi kurumumuz olan Anadolu Ajansı bizlere yanında yedek filtreleriyle birlikte maske dağıtmıştı. Bu fotoğraf o günlerden kalma. Artık aramızda olmayan bölge müdürümüz Musa Özer, büroda çiğköfte yoğururken, Ankara'dan gelen Avni Kavlak, İzmir'den gelen merhum Celal Yılmaz maskelerimizi takarak poz vermiştik.

-Koronavirüs önlemleri kapsamında 65 yaş üstü büyüklerimiz 21 Mart'tan beri adeta ev hapsinde. Bizim gibi ara sıra da olsa bakkala gitme, dışarıda dolaşma gibi şansları yok.

Ancak bu insanlarımız için dışarıya çıkmamak da sağlıkları açısından risk oluşturuyor. Geçtiğimiz günlerde yazmıştım. Biyolojik ritim için güneş şart. Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, yaptığı açıklama ile bilim kurulu üyelerine seslenerek 65 yaş üstü insanların hiç olmazsa günde iki saat gerekli önlemleri alarak sokağa çıkmalarına izin verilmesini istedi.

Kesinlikle haklı bir talep. Özellikle sabah saatlerinde cadde ve sokaklar tamamen boş. Sabah sekizinden ona kadar izin onlara da nefes alma fırsatı verecektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.