Hava Durumu

Turizm atağına Arap darbesi

Yazının Giriş Tarihi: 18.06.2019 08:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.06.2019 08:06

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, başkanlık koltuğuna oturduktan kısa bir süre sonra sanayi ve tarım şehri olan Bursa'nın yeni rotasının turizm olacağı mesajını vermişti.
'Bursa Tasavvuru' çalışması bunun ilk adımlarından biri oldu. Ardından kurulduğu 2008 yılından beri valilerin yürüttüğü Bursa Kültür ve Turizm Tanıtma Birliği Başkanlığı görevini üstlenen Aktaş, dün birliğin olağan meclis toplantısında 2 yıl süreyle yeniden başkan seçildi.
Birinci başkanvekilliğine İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta ve ikinci başkanvekilliğine de Serhat Tosun'un oybirliğiyle seçildiği toplantıya damgasını vuracak gelişme ise 2018 ve 2019 yılı faaliyet raporları görüşülmesi sırasında yaşandı.
Bursa, geçmişte olduğu gibi Arap turistlerin gözdesi. 2018 yılında Bursa'ya gelen yabancı turistler arasında Araplar açık ara önde. Ancak son aylarda Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayı sonrası ilişkilerin gergin olduğu Suudi Arabistan'da yayınlanan bir animasyon filmi, Türkiye ve Bursa açısından hiç de olumlu sonuçlar doğurmayacak gibi görünüyor.
Başkan Aktaş'ın 'Acı da olsa izlememizde fayda var' dediği animasyonda tatilini Türkiye'de geçirmek isteyen bir Arap aileye uyarılar yer alıyor. Filmde Türkiye'de eskisi gibi soygun ve gasp olaylarının yaşanmadığı, bunların yerini turizmcilerin aldığı suçlamasının yanı sıra Türkiye'deki yeşil alanların ise betonlaştığı vurgusu yapılıyor. Laf aramızda betonlaşma konusunda haksız da değiller...
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Aktaş'a göre, sadece yurtdışından değil, kendi ülkemizden yapılan öyle gelişmeler var ki ağlamamak mümkün değil. Son bir buçuk yılda Bursa'ya olumsuz yansıyan olayların hepsinin düzeltilmesi gerekiyor. Bazı şeyler değiştirilmezse turizmden çok fazla pay almak mümkün olmadığı gibi aksine geriye bile gidilebilir. Bunun çözümü ise kendimize çekidüzen vermek. Bu konuda yöneticilerden taksi sürücüsüne, lokantadaki garsondan turizmciye kadar herkese görev düşüyor.
Turizm Master Planı ile ilgili BEBKA'nın yapacağı ihale ile ilgili birlikten yetki de alan Aktaş, toplantı sonrası soruları yanıtlarken merak edilen Sıcaksu bölgesindeki yatırımla ilgili de açıklama yaptı. Görüşülen iki firma olduğunu ancak bu firmaların hazırladıkları projeleri kabul etmediklerini söyleyen Aktaş, görüşlerini şu sözlerle anlattı:
'Biz daha yatay mimari, yüksek katlı yapımının olmadığı içinde sağlık tesisinden AVM'ye kadar bir çok bölümün bulunduğu bir proje istiyoruz. Biraz yavaş ilerliyor ama bu yatırım yapılacak. Ya yap-işlet-devret ya da gelir ortaklığı şeklinde. Başka yatırımcılarla da görüşebiliriz.'

TURİZMCİLER DANIŞMA KURULU İSTEDİ

Toplantının belediye başkan ve meclis üyelerinin yanı sıra iki önemli turizmci katılımcısı da vardı. GÜMTOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Haluk Beceren ile toplantıya katılan ve bir süre önce Bursa Turizm Platformu Koordinatörlüğü gö- revini Murat Saraçoğlu'na devreden Hasan Eker, dilek ve temenniler bölümünde söz alarak önerilerde bulundu.
Turizm çalışmalarının tek elden yürütülmesinin Bursa'ya büyük yarar sağlayacağı vurgusu yapan Eker, turizmle ilgili sivil toplum kuruluşlarının birlikle ortak çalışması için danışma kurulu oluşturulmasını önerdi.
Bu öneriye ben de bir katkı yapayım sadece turizmciler değil, başta gazeteciler olmak üzere Bursa için fikir üreten insanlar da bu kurulda yer almalı.
Eker'in ikinci önerisi ise dünyanın önemli kentleriyle İstanbul, Ankara ve İzmir'de bulunan ve orijinal adı 'Convention Visitors Bureau' olan uygulamasının Bursa'da hayata geçirilmesi. Bursa'da halen bu hizmetler birlik tarafından yürütülüyor. Kentin değişik yerlerindeki bu ofislerin söz konusu görünüme kavuşması gelen turistlerin yönlendirilmesine büyük katkı sağlayacak.

YILDIRIM-İMAMOĞLU DÜELLOSUNA AKTAŞ YORUMU

Türkiye, önceki gece nefesini tutarak İstanbul Büyükşehir adayları Binali Yıldırım ve Ekrem İmamoğlu'nun televizyondaki düellosunu izledi. Programı aracındaki televizyondan izlediğini gösteren fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşan Aktaş'a değerlendirmesini sorduk.
Aktaş'a göre, programın bazı bölümlerinde karşılıklı konuşma olsaydı daha iyi sonuçlar sağlardı.
Peki, adayların performansı?
'Yıldırım, ulaşım ve diğer konulara hakim, İmamoğlu ise İstanbul'u tanımıyor.'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.