Hava Durumu

Turizm duayeni başkan adaylarına hangi çağrıda bulundu?

Yazının Giriş Tarihi: 28.03.2024 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.03.2024 09:56

Önemli bir sürecin daha sonuna doğru yaklaşıyoruz. Yerel seçimlere sayılı günler kaldı. Vatandaş Pazar günü sandık başına giderek tercihlerini ortaya koyacak. Başkan adayları kampanya döneminde 5 yıl boyunca yapacaklarını vaat ettikleri projelerini seçmenlerin beğenisine sunarken, sivil toplum örgütleri ve de taleplerini adaylara iletiyor.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Başkan Yardımcısı Hasan Eker, 15 gün önce turizmcilerin talep ve beklentilerini Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın meclis toplantısında açıklamıştı.

Eker, Bursa’da turizm duayenlerinden biri ve bugün Bursa’da turizmle ilgili yaşanan gelişmelerde katkısı bulunan önemli bir isim. Kongre turizmi konusunda Türkiye’nin sayılı firmalarından birinin sahibi olan Eker, Bursa’da kamu ve özel sektörü buluşturan turizm platformunun kurulmasına öncülük etmişti. Düzenlediği Bursa turizm zirveleri de bakanlık tarafından diğer illere örnek gösterilmişti.  

Eker, BTSO meclis üyelerine hitaben yaptığı bu konuşmanın temel vurgusu; ‘Bursalılar olarak kamu yöneticilerimizden, rica dönemini bitirmeliyiz, isteme dönemine geçmeliyiz. Sahip çıkmalıyız. Rica ile olmuyor maalesef. Vatandaşlığın ve devletin temeli budur’ sözleriyle özetlenebilir.

AS TV’de yayınlanan Gözlem Kulesi programına konuk olan Eker ile hem bu çağrısını hem de turizmin geleceğini konuştuk.

Önce bu çağrı ile bağlantılı Bursa’da turizm konusundaki beklentilerle başlayayım;

Bir tespit yapmak gerekirse Bursa turizmde son yıllarda önemli mesafe kaydetti. Özellikle günübirlik turist sayısı rekor düzeyde arttı ama bu istatistiklere yansımadığı için görmek mümkün değil.  Eker’le ortak tespitimiz hafta sonralarında yiyecek mekanlarındaki ortak kuyruklar. Yurt dışından gelen turist sayısının istatistiklere yansıyan bölümüne gelince; 2011 yılından beri Bursa’daki artış Türkiye genelinin 10 puan üzerinde.

Antalya, İstanbul, Ege kıyıları ve Kapadokya’nın ardından Bursa dördüncü sırada yer alan bir kent. Ancak önemli olan nokta Bursa’ya gelen turistin konaklamasını sağlamak. İstanbul turlarıyla gelen turist Bursa’da birkaç saat kalıp kebabını yiyip, tarihi yerleri gezdikten sonra gidiyor. Bunun yolu da turistin daha fazla zaman geçireceği mekanlar oluşturmaktan geçiyor.

Eker, Bursa’ya gelen bir çok turistten, ‘Tamam Bursa güzel ama en fazla bir gün kalınır yapacak bir şey yok’ diyerek eğlence mekanları olmamasından şikayet ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

‘Özellikle akşamları onlara iyi vakit geçirmemiz için turizm odakları oluşturmalıyız. Cumhuriyet Caddesi ve Hanlar Bölgesi gece yarısına kadar aktif hale getirilmeli. İstanbul’a giden gece İstiklal  Caddesi’nde tur atıp, mekanları dolaşıyorsa Bursa’da da Cumhuriyet caddesini dolaşmalı. Eğlence mekanlarını arttırmamız lazım’

Başkan ve adaylara çağrıda bulunan Eker, Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer’de turizm odakları oluşturulmasını önerdi. Eker, ‘Bu bölgelerde hediyelik eşya satan işyerleri, restoranlar ve ortasında da gösterilerin yapıldığı müziklerin çalındığı hareketli bir mekanlar olmalı. Hanlar bölgesi, Ulu Camii gibi uhrevi yerlere yakın olduğu için içkili yerler olmayabilir ama Nilüfer’deki turizm odağında Çin, Meksika ve Fransız gibi dünya mutfaklarının yer aldığı eğlence bölgeleri olabilir’

RİCA DÖNEMİ NEDEN BİTTİ?

Programda Eker’e BTSO’da yaptığı konuşmada, ‘neden rica dönemi bitti’ cümlesini kullandığını sorduk o da dededen atadan Bursalı olduğu vurgusunu yaparak anlattı:

‘Çocuklarımıza güzel bir Bursa bırakmak zorundayız ama geldiğimiz noktada baktığımızda şu anda hava kirliliği, trafik sıkışıklığı ve beton yığınlarıyla uğraşıyoruz. Havadan çekilen görüntülerde mezarlıklar ve 30 yıl öncesinden yapılan parklar dışında yeşil alan yok.  Devlet vergi toplar ve siyasetçi bunu yönetmeye talip olur. Siyasetçinin temel görevi de vatandaşın isteğine göre hareket etmektir. Vatandaş bireysel kaldığı için isteğini başkanlara iletemiyor. Bizler de siyasetçiler ve kamu görevlileriyle bir araya geldiğimizde rica ediyoruz. Bana göre artık rica dönemi bitti, Bursa adına istiyoruz’

BUSİAD’ın Bursa’nın gelecek vizyonuyla ilgili çalışmasına göndermede bulunan Eker, ‘BUSİAD, bu çalışmada tarım, sanayi ve turizm kenti Bursa vizyonunu ortaya koydu ve Bursa mutabakatı önerdi. Bu geliştirilerek içine köy derneklerinden esnaf odalarına, sendikalara kadar herkesimin yer aldığı kent konseyi gibi yapılar ortaya çıkmalı ve mutabakat net olarak ortaya konulmalı’ dedi.

‘Bursa’nın sınırsız bir kaynağı ve toprağı yok’ diyen Eker, şöyle devam etti:

Bursa’nın sınırsız bir göç alma kapasitesi ve nüfus kapasitesi yok. 5 milyonluk Bursa’yı planlamak yerine Bursa’yı üç buçuk milyona nasıl indiririz veya 3 milyonda sabit tutmanın planlamasını yapmak lazım hedef ekonomi de değil maksat yaşanabilir kent oluşturulması. Cebinde milyon dolar olup, hava kirliliği ve trafik sıkıntısı yaşıyorsan bir anlamı yok.  

TÜRKİYE TURİZMİ HEDEFİNE ULAŞACAK MI?

Genel turizm değerlendirmesi yapan Eker, 2024’ün iki aylık verilerinin ümit verici olduğunu söyledi. Türkiye’ye geçen yıl iki ayda 3,8 milyon turist geldiğini, bu yılın aynı döneminde turist sayısının yüzde 12 artarak 4,3 milyona ulaştığını ifade eden Eker şöyle devam etti: 

‘Bunu tahmin de ediyorduk. Son 2 yılda fiyatlar bazında bir çalkalanma oldu. Gerek pandemiden çıkış, gerek turizm açlığı ve gerekse maliyet artışları ile enflasyon fiyatların çalkalanmasına neden oldu. Artık fiyatlar oturdu. Oteller ve acentalardan gelen rezervasyonlar bu yıl turizmin iyi geçeceğini gösteriyor’ 

Eker, Türkiye’nin turizmde rekabetçi bir ülke olduğunu ve Euro’nun değerli olmasından dolayı Avrupalılar için Türkiye’nin cazip bir ülke olmaya devam ettiğini ifade ederek, şunları söyledi:

‘ Bu yıl geçen turizm bakanlığının açıkladığı turizm hedeflerine ulaşacağız gibi görünüyor. 60 milyon turist 60 milyar dolar gelir hedefimiz var. Türkiye şu anda kişi sayısında dünyada dördüncü sırada turizm gelirlerinde de yedinci ve dokuzuncu sıra değişen bir yerimiz var. Dünyada dördüncü sırada olduğumuz hiçbir sektör yok. Dünya genelinde turizmde söz sahibi ülkelerden biriyiz özellikle paket turda lider ülkelerden bir tanesiyiz’

Eker, döviz geliriyle cari açığın kapatılmasına büyük katkı sağlayan turizm sektörünün tıpkı ihracat yapan firmalar gibi teşviklerden yararlanması gerektiği kaydederek, ‘Ticaret ve Teknoloji bakanlığı ihracatçılara önemli katkı sağlıyor. Biz, turizm bakanlığına bağlı olduğumuz için aynı destekleri alamıyoruz. Bu desteklerin sağlanması için yasal düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz’ dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.