Hava Durumu

Turizm Platformu önerdi; Bursa'ya sanat müzesi

Yazının Giriş Tarihi: 01.10.2020 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.10.2020 08:10

Bir kentin tarihi ve kültürel geçmişini yeni nesillere aktarılması denildiği zaman hemen akla hanlar, camiler, medreseler köprüler gelir.

Oysa her eserin altında bir insanın imzası ve kültürel birikimi var. Eserlerle birlikte bu sanatçıların da gelecek nesillere aktarılması gerekmez mi?

Çok eskileri gitmeye gerek yok; son 60 yıllık Bursa kent tarihine baktığımızda kültür ve sanat hayatımızda derin izler bırakan sanatçıları görürüz.

Bir Müzeyyen Senar, bir Zeki Müren, bir Yıldırım Gürses daha görebilecek miyiz?

Bursa'nın duayen magazin gazetecilerinden Recai Güler, bu yakın tarihin tanıklarından biri. Hangi gazetede olursa olsun. Yılda bir mutlaka Bursa'nın yetiştirdiği ve sanat dünyasına kazandığı sanatçılarla ilgili sayfa hazırlar. Bursa öylesine zengin ki bazen bir sayfa yetersiz kalınca iki üç sayfa yapar.

En son 5 yıl önce hazırladığı sayfayı dün gibi hatırlıyorum. 'Sanat Güneşi'nden Bestelerin Kralı'na' başlığını attığı iki sayfada kimler yok ki...

Senar, Müren ve Gürses'in yanı sıra Cemal Nadir'den Erdinç Çelikkol'a, Erdal Özyağcılar'dan günümüzde hala popüler olan Olgun Şimşek'ten Vildan Vatansever'e Burcu Kara'dan Eser Yenenler'e kadar sanki kırmızı halı geçişi...

Yine bir soru ile konuya girelim. Bursa'ya bir turist geldiğinde Zeki Müren'in anılarının yaşadığı bir mekan var mı? Yok... Mezarı Emir Sultan'da, doğduğu evin üzerinden yol geçmiş. Adının verildiği bir de okul var. Müzesi ise Bodrum'da. Müzeyyen Senar, Yıldırım Gürses ile hiçbir şey yok. Belki Kent Müzesi'nde birkaç küçük detay bulabilirsiniz.

Geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili önemli bir adım atıldı.

Kamu ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan ve Türkiye'ye model olan Bursa Turizm Platformu ağustos ayı toplantısını Tophane'deki Sümbüllübahçe Konağı'nda gerçekleştirdi. TÜRSAB Güney Marmara BTK Başkanı Murat Saraçoğlu'nun koordinatörlüğünü yaptığı platformun gündeminde Hanlar Bölgesi'nin çevresinin açılması projesi vardı. Buradaki esnafın mağdur edilmeden projenin yürütülmesi konusunda görüş birliğine varılan toplantının ardından Osmangazi Belediyesi'nin turizme kazandırdığı Hisar bölgesindeki çalışmalar yerinde incelendi.

Gezi sırasında Murat Saraçoğlu, yazının başında anlattığım kültür ve sanat hayatımıza büyük katkılar sağlayan Zeki Müren, Müzeyyen Senar ve Yıldırım Gürses'in doğup büyüdüğü bu bölgede bir sanat müzesi kurulması önerisinde bulundu. Platform üyelerinden de destek bulan proje önümüzdeki günlerde Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'a aktarılarak destek istenecek.

Bursa'ya gelen turistlerin bu sanatçıların bulunduğu semtte bir müzeyi mutlaka ziyaret edeceklerinden eminim. Geçtiğimiz ay Diyarbakır gezisi sırasında tarihi mekanların yanı sıra Ziya Gökalp, Cahit Sıtkı Tarancı müzelerini gezdiğimde etkilenmiştim. Tarancı'nın el yazısıyla şiirlerini, yaşadığı ortamı görmek gerçekten güzeldi.

Benzeri neden Bursa'da olmasın. Bir tarafta Zeki Müren, diğer yanda Müzeyyen Senar'ın muhteşem seslerinin yankılandığı bir müze görülmeye değer olacaktır.

BURSA'NIN KALBİ AZERBAYCAN İÇİN ATIYOR

Kardeş ülke Azerbaycan, Ermeniler tarafından işgal edilen topraklarını geri almak için canla başla mücadele ederken en büyük desteği Türkiye'den görüyor.

Bursa'dan da Azerbaycan Türkü kardeşlerimiz için güçlü destek mesajları yükseliyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde ana hizmet, tarihi belediye binası ile BUSKİ binalarına Türkiye ve Azerbaycan bayrakları asmıştı. Tophane'deki tarihi saat kulesi de geçtiğimiz akşam Büyükşehir Belediyesi tarafından dijital olarak Azerbaycan bayrağı renklerine boyanması görülmeye değerdi. Bursalılar bu anı sosyal medya hesaplarından paylaşırken, Azerbaycan'da yayın yapan bazı haber siteleri de Bursa'daki bu gelişmeyi Azerbaycan halkına duyurdu.

Başka ülke ve kentlerdeki benzer uygulamalı görünce özenirdik. Bursa'da da yapılması gerçek güzel.

Geriye dönüp baktığımızda, Ermenistan maçının oynandığı Bursa Atatürk Stadyumu'nda Azerbaycan bayraklarının toplatıldığını hatırlayınca insan üzülmeden geçemiyor.

AKADEMİK ODALARDAN ÇAĞRI...

Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra Bursa'daki akademik odalar da Azerbaycan'a destek veren ortak açıklama yaptı.

İnşaat, Harita ve Kadastro, Jeoloji, Orman mühendisleri ile Mimarlar ve İç Mimarlar odaları Bursa şubeleri tarafından hazırlanan ortak açıklamada, Ermenistan tarafından gerçekleştirilen saldırı kınandı.

' 1992 yılında Hocalı'da yapılan katliam hafızalarımızda henüz tazeliğini korurken; aynı barbar ve kukla devlet yeniden tarih sayfasına çıkmıştır' denilen açıklamada, şöyle denildi:

'Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde Kurtuluş Savaşını kazanmış bir toplumun bireyleri olan bizler; sadece tarihi değil aynı zamanda kan bağı ile bağlı olduğumuz Azerbaycan Türk Halkı ve Devletinin meşru müdafaa hakkını sonuna kadar destekliyor ve yanlarında olduğumuzu bir kere daha dile getiriyoruz'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.