Hava Durumu

Turizmciler sordu, Prof. Dr. Ceyhan umut vermedi: En az bir yıl daha sürecek

Yazının Giriş Tarihi: 26.01.2021 08:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.01.2021 08:24

Koronavirüsün ikinci sıçraması sonrası getirilen kısıtlamalar, hizmet ve onun bir kolu olan turizm sektörünü olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.
Bursa'da dün hizmet sektörü işletmeleri ve çalışanları ikinci kez sorunlarını dile getirmek için Uğur Mumcu Bulvarı'nda bir araya gelerek açıklama yaptılar.
Sektörün iki temel talebi var: Birincisi kısıtlama dışındaki işletmeler gibi HES koduyla müşteri kabulüne başlamaları, ikincisi de ayakta kalabilmeleri için faizsiz kredi ve hibe yardımı.
Umutlarını aşıya bağlayan turizmciler ise haziran ve eylülde sektörün hareketleneceği beklentisi içinde.
Koronavirüs pandemisi başladığı günden beri bilim kurulu üyesi olmasa bile ilgiyle izlenen ve yapılan araştırmalara göre, güvenirlik oranı en yüksek çıkan bilim insanlarından biri olan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) konuğu olarak merak edilen soruları yanıtladı.

TÜRSAB Genel Yönetimi'nde Sayman Üye olarak Bursa'yı temsil eden turizmci Hasan Eker'in moderatörlüğünü yaptığı online yayına katılan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, açıklamalarıyla hem hizmet hem de turizm sektörü için umut verici açıklama yapmadı.
Prof. Dr. Ceyhan'ın turizmcilerin sorularına verdiği yanıtların özetini başlıklar halinde size aktarayım:
Pandeminin sona ermesi için şimdilik tarih yok. Pandeminin sona ermesi için üç yol var. 2 yıl içinde virüs mutasyona uğrar ve daha az bulaşıcı hale gelir, ikincisi insanlar yavaş yavaş bağışıklık kazanır. Üçüncüsü ise aşı. Aşıya bir parantez açmak gerekirse bugüne kadar hiçbir pandemi aşı yoluyla bitmedi.
Pandeminin sürecinde bilim insanları hata yaptı. Tam ikinci ve üçüncü dönemi geçmek üzereyken iki hata yapıldı. Birincisi virüsün yaz aylarında yayılma hızının azalacağı öngörüldü. Bu virüsün kışı, yazı yok. İkincisi belirti göstermeyenlerin oranının yüzde 30 olduğu sanıldı. Halbuki bu oran yüzde 90'dı. Dolayısıyla hatalar yüzünden ikinci döneme döndük.
Normalleşme ile ilgili tahminlerde bulunmamak lazım. Hatalar tekrar başa dönmemize neden oluyor. Salgın o kadar global ki dünyanın tamamında bitmeden kendimizi güvende hissedemeyiz.
Türkiye'de sıfıra indirsek bile bağlantılı ülkelerde inmiyorsa turizm hareketlenmez.
Aşının yapılış hızına baktığımızda, ABD aşılama bitiş tarihi için bir yıllık süre koyuyor. Üstelik onların tedarik sorunu yok. Bizde aşının etkili olması için yüzde 60'ın bağışık hale gelmesi lazım diyorduk. Aldığımız aşının etkisine baktığımızda artık nüfusun tamamının aşılanması gerekiyor. Tedarik sorunu yaşamaz ve aşılamayı yaparsak önümüzdeki kışa kadar bitebilir.
Hac ve umre bu yıl da mümkün görülmüyor. Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı Hindistan, Endonezya, Malezya gibi ülkeler büyük sorun yaşıyor.
Kısıtlamadan etkilenen sektörler, 'falan sektör bizden riskli. Onlar neden açık biz neden kapalıyız' diye soruyor. Yanlış olan onların da açık olması. İdeali o sektörlerin de kapalı olması ve devletin destek vermesi. Sorun o sektörleri açmakla bitmiyor. Böyle yaptıkça süreyi uzatıyoruz.
HES koduna hiç güvenmeyin. Hastalığın sadece yüzde onu sempomtsuz seyrediyor. Siz işyerini açtığınızda geriye kalan yüzde 90 belirtisi olmayan bulaşmayı arttırıyor.
Bundan sonra tıpkı deprem gibi pandemilere hazır yaşamalıyız. Devlet tedbir almalı ve nasıl karşılayacağının planlarını yapmalı, fonlar oluşturmalı.

EKER: DEVLET DESTEĞİ BİR YIL DAHA DEVAM ETMELİ

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'ın açıklamalarının turizm ve hizmet sektörü için ümit vermediğini kaydeden TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker, 'Gerçekleri bilmenin ve görmenin faydası var. Pembe tablo çizmek zarar verir' dedi.
Prof. Dr. Ceyhan'ın öngörülerine göre, turizmin canlanmasının en az bir-buçuk yıla ihtiyaç olduğunu da kaydeden Eker, dün hizmet sektörü işletmelerinin dile getirdiği, devletin hibe yardımlarına başlaması ve bir yıllık programlama yapması gerektiğini söyledi.

BAŞKANLARDAN PAZARCILARA 'ZAM YAPILMAYACAK' SÖZÜ

Pandeminin ikinci kısıtlama döneminde, hafta sonları kapanması yüzünden pazarcılar da büyük mağduriyet yaşıyor.
Hafta için yoğun çalışma temposu yüzünden semt pazarlarındaki alışverişi hafta sonlarına bırakıyoruz. Dolayısıyla hem pazarcılar hem de vatandaş sıkıntı yaşıyor. Hafta içi pazarlarda da eski yoğunluk yok.
Bursa Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu, pazarcıların mağduriyetlerini bir nebze olsun gidermek amacıyla belediye başkanlarının kapısını çaldı ve istediğini elde etmeyi başardı. Bilindiği gibi pazaryerlerine işgaliye adıyla yıllık zam yapılırdı. Aksu, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ve Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ile görüşerek, süreç normale dönse bile bu yıl belediyeler pazaryerlerinin işgaliye fiyatlarına zam yapmayacak.

Üç başkana da teşekkür eden Refik Aksu, 'Başkanlar süreç boyunca maddi ve manevi destekleriyle yanımızda oldular. Onların desteği olmasaydı. Ya personel çıkartacak. Ya da büyük sıkıntılar yaşayacaktık' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.