Hava Durumu

Turizmcilerden sektöre uyarı; kurallara uymazsak yasak gelir

Yazının Giriş Tarihi: 08.09.2020 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.09.2020 08:04

Koronavirüs mücadelesinde ülke olarak çok kritik bir dönemden geçiyoruz. İlk aylarda verilen kararlı mücadele ve vatandaşların desteğiyle dünyada fark yaratan ülkeler arasında yer almamıza rağmen yeni normale geçişle birlikte iş rayından çıktı.

Kamu otoritesinin, birçok sektörden gelen talep üzerine kademeli olarak yasakları kaldırması maalesef salgının bittiği şeklinde algılandı. 11 Mart öncesine dönüverdik. Düğünler, taziyeler, yemekli toplantılar, asker uğurlamalar sanki virüs hiç yokmuş gibi devam etti.

Tablo ortada. Sinsi virüs hatayı affetmedi. Biz de yasakları konuşmaya başladık.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün katıldığı bir toplantıda, 'Vazgeçin bu dönemde şu düğünlerden, yemekli merasimlerden. Nikah törenleriyle bu işleri bitirmek suretiyle bu dönemi gelin atlatalım' uyarısında bulunarak belki de önümüzdeki günlerde gelecek yasaklamanın sinyalini verdi.

***

Koronavirüsün yeniden pik yapması salgından en çok etkilenen hizmet ve turizm sektörlerinde de endişeye yol açıyor. Çünkü yeniden getirilmeye başlanan yasak ve kısıtlamaların ikinci büyük darbeyi vuracağı sektörler bunlar.

Turizm, yasakların kalkmasının ardından kuralların en ciddi uygulandığı sektör olarak kendini gösteriyor. Güvenli Turizm Sertifikası ile kapılarını açan turizm tesislerinde aradan geçen 4 aylık sürede ciddi anlamda bir virüs bulaşması görülmedi.

Sektör bu günlerde geçtiğimiz yıllarda 8 milyar liralık iş hacmi yaratan kongre, toplantı ve etkinlik turizminin başlaması için hazırlıklar yapıyor. Geçen hafta İstanbul'da Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından düzenlenen toplantıda bu konuyu masaya yatırdı.

Turizm profesyonellerinin üye olduğu 16 dernek temsilcilerinin katıldığı toplantıda paneli Bursa'nın yakından tanıdığı bir isim olan TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker yönetti.

Alınacak önlemler ve sektörün yol haritasının görüşüldüğü toplantının sağlık alanında da iki önemli konuğu vardı.

Toplantıya, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, telekonferans, Prof. Dr. Necmettin Ünal da fiziki olarak katılarak turizmcilere bilgi verdi.

Prof. Dr. Kara, alışkanlıklar kazanılarak hayatın sürdürülmesinin büyük önem taşıdığını vurgularken, Prof. Dr. Ünal ise problemlerin farkında olarak hareket edilmesi ve doğru önlemler alınması gerektiğine dikkat çekti.

Toplantının düzeni ve 'Biz hazırız' sloganı sektörün beklentilerini en iyi şekilde anlatıyordu.

Hasan Eker'le İstanbul'daki toplantıyı ve değerlendirmesini sorduk.

Salgının ne zaman biteceğinin belli olmadığına vurgu yaparak, konuşan Eker'e göre, önemli olan sağlık ancak ekonominin de devam etmesi en az sağlık kadar önemli. Yasaklamadan bunu nasıl yürütülebileceğinin yolları aranıyor.

KORONA SONRASI İLK FUAR VE ÇIKARILAN DERSLER

Hasan Eker, aynı zamanda Türkiye'nin önde gelen kongre ve fuar organizasyonlarını yapan bir iş insanı. Sahip olduğu şirket geçen hafta Bursa'da, bu yıl ikincisi düzenlenen BUCOS 2'nci Kozmetik ve Güzellik Fuarı, kapılarını açtı.

Etkinlik koronavirüs salgını başladıktan sonra açılan ilk fuar. O yüzden çok özenle hazırlık yapılmış. Hedef kitlesi olarak sektörün profesyonellerinin tercih edilen fuarda tüm girişlerde HES kodu istenmiş. Sonra bunlar Sağlık Bakanlığı'nın verilerinden teyit edilmiş. Hatta bir stant görevlisi riskli bulunduğu için kabul edilmemiş. 17'si Bursa'dan 46 standın bulunduğu fuarla ilgili değerlendirme yapan Hasan Eker, şunları söyledi.

'Herkes maskesini taktı. Takmayanlar titizlikle uyarıldı. Sektör temsilcilerine şunu söyledim. Aylarca işe başlamayı yetkililerden talep ettik. Berberler, kuaförler, düğün salonları. Kötü örnekler yüzünden kısıtlamalar geldi. O yüzden bu işi devam ettirmek istiyorsak önce biz sahip çıkacağız. Kurallara uymazsak yasak gelir.'

OSMANGAZİ'DEN SAĞLIKÇILARA AŞURELİ MORAL

Osmangazi Belediyesi, her yıl Muharrem Ayı'nda düzenlediği aşure ikramlarında önceliği sağlık çalışanlarına verdi.

Hastaneleri ziyaret ederek aşure ikramını bizzat yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, bu yıl koronavirüs salgınında fedakarca görev yapan sağlık çalışanlarına teşekkür de etti.

Osmangazi Belediyesi Şevket Yılmaz'da 2 bin, Şehir Hastanesi'nde bin 500, Çekirge Devlet ve Onkoloji'de 500'er adet aşure dağıtırken, medya kuruluşları da unutulmadı.

Şunu söylemek istiyorum. Bu tür toplu ikramlarda yüksek kalitenin yakalanması zordur. Sönmez Medya'ya gelen özenle hazırlanan aşurelerin tadı damağımızda kaldı.

Teşekkür ederiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.