Hava Durumu

 Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği Bursa’da kurulacak

Yazının Giriş Tarihi: 11.05.2022 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.05.2022 08:11

Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Bursa, yeni bir uluslar arası kurumun oluşmasına ev sahipliği yapacak.

Türk Devletleri Ombudsmanlar Ulusal İnsan Hakları Kurumları Birliği (TÜRKOMB) Bursa’da kurulacak. Kuruluş toplantısına Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Azerbaycan Ombudsmanı Sabina Aliyeva, KKTC Yüksek Yönetim Denetçisi İlkan Varol, Kazakistan İnsan Hakları Komiseri Elvira Azimova, Kırgızistan Ombudsmanı Atyr bdrakhmatova, Özbekistan Ombudsmanı Feruza Eshmatova, Özbekistan Ulusal İnsan Hakları Merkezi Başkanı Akmal Saidov katılacak.

Eski adı Türk Konseyi olan Türk Keneşi,  Türk dilleri konuşan ülkeler arasındaki bağın güçlendirilmesi amacıyla 3 Ekim 2009 tarihinde Nahçıvan Anlaşması’nın imzalanmasıyla kuruldu. Türk dünyasının çatı kuruluşu niteliğindeki kuruluş, üye ülkelerin yanı sıra Türk dünyasının ve bölgedeki ülkelerin iş birliğini artırmayı amaçlıyor.

Azerbaycan'ın Bakü kentinde 15 Ekim 2019’da düzenlenen ve ‘2020-2025 Türk Konseyi Stratejisi’ ve ‘Türk Dünyası Vizyonu-2040’ konularının ele alındığı zirvede,  taraflar, üye ve gözlemci devletlerarasında gelecekteki işbirliği için uzun vadeli bir yol haritası oluşturuldu. 

Ombudsman veya üye Devletlerin ilgili kurumları arasında iletişim, işbirliği, koordinasyon, bilgi ve deneyim paylaşımını geliştirmek amacıyla siyasi işbirliği altında bir Ombudsmanlar Birliği kurma fikri ‘Türk Konseyi Stratejisi 2020-2025’ metninde yer aldı

İstanbul’da 18-19 Kasım 2019’da İstanbul’da da düzenlenen Ombudsmanlık Konferansı’nda,    Türk Dili Konuşan ülkeler olarak Türkiye Cumhuriyeti, Azerbaycan Cumhuriyeti, Kırgızistan Cumhuriyeti, Kazakistan Cumhuriyeti ve Özbekistan Cumhuriyeti’nin temsilcileri olarak bir araya geldi ve Türk Dili Konuşan Ülkeler Ombudsmanlar Birliği’nin kurulmasına ilişkin olarak bir istişare toplantısı gerçekleştirildi.

Bu istişare toplantısında ilgili ülkeler Türk Dili Konuşan Ülkeler Ombudsmanlar Birliği’nin kurulmasına ilişkin olarak hükümetlerden fikir alınması ve 6 ay sonrasında tekrar durum değerlendirmesi yapılması üzerinde görüş birliğine varıldı.

Sürecin sonunda, Kamu Denetçiliği Kurumunun ev sahipliğinde Türk dillerini konuşan ülkeler arasındaki bağın güçlendirilmesi amacıyla 13 Mayıs Cuma günü Bursa’da atılacak imzalarla Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği (TÜRKOMB) kurulacak. 

Aynı gün Türksoy üyesi ülkelerin UNESCO milli komisyonlarının başkanları Bursa’da yıllık toplantılarını yapacaklar.

FAİZ İNDİ, EV FİYATLARI UÇTU… 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceki akşam konut kredisi paketinin detaylarını açıklamasının ardından ilan sitelerinde yer alan evlerin fiyatları yükselişe geçti.

Karar sektör temsilcileri tarafından ise sevinçle karşılandı.  Dün açıklama yapan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç,  uzun süredir, ilk defa ve tek evini alacak olanlara ve sadece birinci el konut almaları durumunda destek verilmesi için kamudan sistemli bir şekilde talep ettikleri destek çağrılarının karşılık bulmasından son derece memnun olduklarını dile getirdi. 

Andıç’a göre, liralaşma ve yastık altı birikimini gayrimenkul sektörü üzerinden ekonomiye dahil etme çabasının istihdama ve ekonomiye dönük olumlu sonuç vermesi ancak ve ancak birinci el konut satışlarının desteklenmesi ile mümkün. Üçüncü pakette yer alan devam eden inşaatların desteklenmesi  konusu, özellikle bitime çok yakın olup da, finansman sorunu yaşayan projeler için mutlak fayda sağlar. Bu sektörümüzün desteklenmesi açısından son derece olumludur.

Peki ya fiyatların aşırı yükselmesi?

Andıç’a göre 1 Mayıs 2022 itibarıyla asgari yüzde 40’ı tamamlanmış projelerin fiyatlarını bir yıl daha sabit tutabilmek zor. Bunun yolu ise hammadde üreticileri ve ithalatçılarının fiyatları sabit tutmasından geçiyor.

‘AVANTAJIN KONUT FİYATLARINA EKLENMESİ ETİK DEĞİL’

 Faiz indirimini piyasa için can suyu olarak değerlendiren İMO eski Başkanı Mehmet Albayrak ise indirimin piyasada çok farklı algılandığına dikkat çekti.

Haberin duyulur duyulmaz konut fiyatlarına zam yapılmasının yanlışlığına dikkat çeken Albayrak, vatandaş lehine olan avantajın konut fiyatlarına eklenmesinin etik ve doğru olmadığını ifade etti.

Alınan kararda yer alan küçük ölçekli iş yapan müteahhitler ile ilgili fikrin güzel ve piyasayı hareketlendirici etkisi olacağını vurgulayan Albayrak,  fiyatların yükselmesinin nedeniyle ilgili Andıç ile aynı görüşte. Albayrak’a göre de, kararın fiyat artışlarının dizginlenmesiyle ilgili ayağı eksik. Bunun için ihracatın bir kısmına kota koyulması gerekir.

BTÜ İÇİN SEVİNDİREN HABER

Dünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), Etki Sıralaması kategorisinde 2022 yılının sonuçlarını geçen nisan ayında  açıkladı. Türkiye’den 58 üniversite, sıralamada kendine yer buldu.

106 ülkeden bin 406 üniversitenin bulunduğu Genel Etki Sıralamasında Türkiye’den en yüksek değerlendirme puanını alan okul İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) olurken, ikinci sırada Orta Doğu Teknik Üniversitesi yer aldı. 

Sıralamada 11 yıllık geçmişi bulunan ve kuruluşundan beri zorluklar yaşayan Bursa Teknik Üniversitesi dünyada ilk 300 üniversite arasına girmeyi başardı.

Başarı haberini bizlerle paylaşan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir,  genç bir üniversite için ilk 300 arasına girmenin önemli olduğunu vurgulayarak, bazı konularda yapılacak çalışmalarla çok iyi seviyeye sıçrama şansının olduğunu ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.