Hava Durumu

Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği’ne Bursa imzası

Yazının Giriş Tarihi: 14.05.2022 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.05.2022 08:12

Türkiye’de önemli hak arama kapılarından biri olan Kamu Denetçiliği Kurumu,  Türk Devletler Teşkilatı’nın yeni bir kuruma sahip olmasına öncülük etti.

Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği (TÜRKOMB) dün 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’da atılan imzalarla kuruldu.

Birliğin kuruluşuyla ilgili ilk adım 2019’da İstanbul’da düzenlenen Ombudsmanlık Konferansı’nda atılmıştı. O tarihten beri yürütülen çalışmalar, Bursa’daki toplantıda sonuca ulaştı.

Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Mirvokhid Azimov, Azerbaycan Ombudsmanı Sabina Aliyeva, KKTC Yüksek Yönetim Denetçisi İlkan Varol, Kazakistan İnsan Hakları Komiseri Elvira Azimova, Kırgızistan Ombudsmanı Atyr Abdrakhmatova ve Özbekistan Ombudsmanı Feruza Eshmatova’nın attığı imzalarla oluşturulan birliğin kuruluş bildirgesinin adı Bursa Beyannamesi oldu. Başkanlığa ise oy birliğiyle Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç getirildi.

Kuruluş toplantısının ardından ASTV’de yayınlanan Gözlem Kulesi’nin konuğu olan Şeref Malkoç, Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği’ni ve yürüteceği faaliyetleri anlattı.

Malkoç, programa gelişinde Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez ve Sönmez Medya Genel Müdürü Burak Özgün ile görüştü.

‘Türk dünyası dev bir çınar, bizler bu çınarın kollarıyız’ sözleriyle birliğin kuruluşu hakkında bilgi veren Malkoç, Osmanlı’nın da Bursa’da hayat bulduğunu ve buradan dünyaya yayılarak 600 yıl hüküm sürdüğünü, kurulan birliğinde bir çınar gibi kök salıp büyüyeceğini söyledi.

Türk Devletler Birliği çınarının da toprakla buluştuğunu ve bu birliğin önümüzdeki süreçte çok önemli bir güç haline geleceğini ifade eden Malkoç,  şöyle devam etti:

Türkistan dediğimiz Orta Asya dediğimiz coğrafya 200 yıla yakın çarlık Rusya’sının işgalinde kaldı. Toparlanması zor oldu. Bu süreçte Türkiye kendilerine destek oldu. Bunun zirvesi de 2021 yılında İstanbul’da Türk Devletleri Teşkilatı kuruldu. Dönem başkanı da Türkiye oldu. Bu olağanüstü bir gelişme. Bu ülkelerin karşılıklı bilgi paylaşımına ihtiyacı var. Her alanda karşılıklı çalışma var.

Bizde insan hakları ve hukuk kurumu olarak Türk dünyasındaki ombudsmanlar ve insan hakları birliğinin bir teşkilatını kurduk.  Üç yıldan beri bu çalışmalar sürüyor. 5 ay önce yaptığımız online toplantıda artık bunu kuralım dedik’

Bu görüşmede, katılımcılara kuruluş toplantısını nerede yapalım sorusunu yönelttiğini ve istisnasız tüm katılımcılardan Türkiye yanıtının geldiğini ifade eden Malkoç, ‘Peki Türkiye’de nerede yapalım sorusu yönelttiğimde de Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa yanıtı verildi. Gelenler Bursa’yı gezip tanıdıkça hayran kaldılar’ dedi. 

Malkoç’un programda Kamu Denetçiliği Kurumu ile ilgili yaptığı açıklamayı ise önümüzdeki günlerdeki yazımda anlatacağım. 

AKSAKALLAR KONSEYİ BAŞKANI YILDIRIM: DAHA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR 

Bu arada, Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği’nin kuruluş toptansında Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım da önemli açıklamalar yaptı.

Konuşmasına KKTC’nin yıllardan beri haklarının gasp edilmesi ve haksız ambargoya uğradığı konusuyla başlayan Yıldırım,  ‘Türk Devletleri içerisinde KKTC'nin de yer alması bu iş için önemli bir adımdır. Kasım ayında Özbekistan'da gerçekleştirilecek zirvede ümit ediyorum ki KKTC de gözlemci üye olarak yerini aile içerisinde alacaktır. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor.’ mesajını verdi.

Yıldırım, önceki zirvede gözlemci üye olan Türkmenistan'ın da kasımda tam üye olmasını beklediklerini aktardı.

‘"Türk Devletleri Teşkilatının amacı, herhangi bir ülkeye korku vermek değildir’ diyen Yıldırım, şöyle devam etti:

Amacı, bölgesinde refahı artırmak, ortak değerleri ortaya çıkarmak. Türk dünyasıyla bir birliğimiz var, iş birliğimiz var. Bunları daha da geliştirmek, kalkınma hamlelerinde refahın bütün üye ülkelere yayılmasında daha aktif ve kapsayıcı bir çalışma içerisine girmektir.

Bugün Türk Devletleri'ne üye ülkelerin nüfusu 170 milyona ulaşıyor. 5 milyon kilometrekarelik bir coğrafyada bu devletler yer alıyor ve bu devletlerin toplam 1 yıllık gayrisafi hasılası 1,5 trilyon dolar, yani dünyanın 12'nci büyük ekonomisini oluşturuyor. Ayrıca ticaret hacimleri de 550 milyar dolar seviyesinde. Burada dikkat çekmek istediğim bir konu var; 550 milyar dolar ticaretin sadece 2,8'i kendi aralarında dönüyor yani kendi aramızda ticaret toplam ticaretin yüzde 3'ünü bile bulmuyor. Yapacak çok işimiz var, gidecek çok yolumuz var. Öncelikle kendi üyelerimiz arasında ticaret ortaklığını en az ilk 5 arasına getirmek gibi bir hedefimiz olmalı, refahı önce kendi içimizde yaymalı ve büyütmeliyiz.’ 

100 ÜLKEDEN 3 BİNİN ÜZERİNDE SPORCU İZNİK’E GELİYOR  

Türk Dünyası ile başladık onunla devam edeyim. Dün Bursa’daki toplantıyla aynı saatlerde Ankara’da Türk Dünyası’nı ilgilendiren önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı.  

4’üncü Dünya Göçebe Oyunları’nın tanıtım toplantısına Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Dünya Göçebe Oyunları Organizasyon Komitesi Başkanı Hakan Kazancı ve Ak Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç katıldı. 

29 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında İznik’te gerçekleştirilecek olan 4’üncü Dünya Göçebe Oyunları’na100 ülkeden 3 binin üzerinde sporcunun katılacak.

AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç,  çok anlamlı bir organizasyona imza atacaklarını belirterek,  2 yıldır pandemi nedeniyle ertelenen oyunları yapmanın heyecanını yaşadıklarını dile getirdi. Dünya Göçebe Oyunları dolayısıyla inşa edilecek tesislerin ve alanların Bursa’da geleneksel sporların yaygınlaşmasında ve daha da gelişmesinde önemli rol oynayacağına vurgu yapan Kılıç, “İznik Çakırca’ da 600 dönüm arazi üzerinde çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki ay zeminle ilgili işlemler ve alt yapı çalışmaları bitirilerek üst yapı kurulumlarına başlanacak. Böylelikle Bursa’mız bu büyük organizasyonun gerçekleştirileceği tarihte değerli bir spor yatırımına da kavuşmuş olacak’ diye konuştu.  

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.