Hava Durumu

Türk Dünyası 26 Ocak’ta Bursa’da buluşuyor

Yazının Giriş Tarihi: 20.01.2022 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.01.2022 08:05

Tarım ve sanayi kenti kimliğine turizmi de eklemek isteyen Bursa, son yıllarda en büyük enerjisini turizm için harcadı.

Tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkılarak başlatılan çalışmalar aslında turizmin alt yapısının oluşturulması için en önemli adımdı. Bu yolculuk,  UNESCO’nun Dünya Mirası listesine girmesiyle taçlandırıldı. Sadece dünya mirasına giren eserler değil, Panorama 1326 Müzesi’nden, kentteki turistik sayısının artmasına kadar yapılan çalışmalar turizm yolculuğuna katkı sağlayacaktı.

Bu altyapıyı tanıtımla desteklemek isteyen Bursa, Güney Kore’den başlamak üzere yürüttüğü çalışmalar, turizm sektörünün genelinde olduğu gibi pandemi nedeniyle sekteye uğradı.

Pandemi nedeniyle Bursa, altın değerinde iki yıl kaybetmesine rağmen boş durmadı.  Bu çalışmalardan en önemlisi  Bursa’nın, Türk dünyasının UNESCO’su olarak da tanımlanan ‘Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı- TÜRKSOY’un ‘2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ seçilmesiydi.  

Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak amacıyla 1993 yılında kurulan ve 14 ülkede faaliyet TÜRKSOY’ın 2022 yılı için Bursa’yı seçmesi Türk dünyasının kalbinin bir boyunca burada atmasını sağlayacak.

Daha önce Eskişehir ve Kastamonu başkent seçilmiş ama her iki kentin Bursa kadar büyük altyapısı olmadığı için istenilen elde edilmemişti. O yüzden hem Kültür ve Turizm Bakanlığı hem de Büyükşehir Belediyesi işi sıkı tutarak, Bursa’yı dünya vitrinine çıkarmayı hedefliyor.

Geçtiğimiz ay Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nur Ersoy’un da katıldığı ilk tanıtım Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı ve logodan programların ana başlığına kadar birçok konu ele alındı. 

Bu etkinliklerin ilki 26 Ocak’ta Türk Dünyası Ülkelerin Daimi Konseyi’nin Bursa’da toplanmasıyla yapılacak. Bu toplantıyla Bursa’nın kültür başkentliğinin startı da verilmiş olacak. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın bir yıl boyunca düzenlenecek etkinlikleri açıklayacağı toplantıya Kazakistan, Kırgızistan, Tataristan, Özbekistan, Azerbaycan ve Türkmenistan Kültür Bakanları ve Türksoy bürokratları katılacak. 

Sheraton Bursa Hotel’de yapılacak toplantıya TÜRKSOY Kültür Bakanları Daimi Konseyi Dönem Başkanı ve  Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katılacak. Aynı gece Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Yıldırım salonunda gala yemeği ve Osmangazi Salonu’nda da Türk dünyasından katılan sanatçılar ile mehteran konseri verilecek.

Bursa’nın kültür başkentliğiyle ilgili görkemli açılış töreni ise 21 Mart Nevruz Bayramı’nda yapılacak.

*****

AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTLİĞİ İÇİN NABIZ YOKLAMA

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, geçen ay yapılan tanıtım toplantısında hedeflerinin Bursa’yı dünya çapında markalaştırmak ve Avrupa Kültür Başkentleri arasında yerini almasını sağlamak olduğunu belirtmiş,  Aktaş’ın Avrupa Kültür Başkenti vurgusuna Bakan Ersoy da destek vermişti.

Türk Dünyası Kültür başkentliği unvanını alan Bursa, geçen hafta nabız yoklamak, yapılan çalışmaları görmenin yanı sıra tanıtım amacıyla Sırbıstan’a çıkarma yaptı. Bu gezide  Bursa ile Avrupa Kültür Başkenti Sırbistan’ın Novi Sad şehri arasında ‘kardeş şehir’ ilişkilerinin başlatılması için ilk adımlar atıldı. 

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da düzenlenen Bursa Tanıtım Günü etkinliği ile Novi Sad’ın Avrupa Kültür Başkenti kapsamında düzenlenen etkinliklerin açılış törenine katılan Başkan Aktaş, beraberindeki Türkiye Sırbistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Bursa Milletvekili Mustafa Esgin ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ile birlikte Novi Sad Belediye Başkanı Miloš Vučević’i de ziyaret etti.  

Belgrad Crown Plaza Oteli fuaye alanında düzenlenen etkinlikte Bursa fotoğrafları, çini ve Bursa ipeği sergileri ile geleneksel yöntemle kozadan ipek ipliği elde etme uygulaması katılımcılardan büyük ilgi gördü.  Bursa Tanıtım Günü etkinliği açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Bursa ile Avrupa Kültür Başkenti seçilen Novi Sad arasındaki karşılıklı etkileşimi artırmak istediklerini söyledi.

Bursa Tanıtım Günü etkinliği kapsamında Bursalı turizm profesyonelleri, Sırp turizmcilerle ikili görüşmeler yaparak, iki şehir arasındaki turizm fırsatlarını değerlendirdi.

*****

AKTAŞ VE GÜRKAN’IN ANKARA MESAİSİ

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, dün Ankara’daydı.

Ankara’daki görüşme trafiği AK Parti Bursa Milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu, Emine Yavuzgözgeç, Vildan Yılmaz Güler, Osman Mesten, Dr. Mustafa Esgin, Atilla Ödünç, Zafer Işık, Muhammet Müfit Aydın, Ahmet Kılıç ve Refik Özen ile birlikte Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile başladı.

Bursa heyeti Pakdemirli ile Bursa’daki barajların durumu ve projeleri görüştü.

Aktaş ve Gürkan daha sonra TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu’na konuk oldu. Komisyon başkanlığı odasındaki görüşmede Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt da bulundu.

Daha sonra AK Parti Genel Merkezi’ne geçen Aktaş ve Gürkan, burada AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala ile bir araya geldi.

AK Parti Bursa Milletvekilleri 24 Haziran seçimleri sonrası heyet halinde bakan ziyaretleri yapıyordu. Pandemi nedeniyle ara verilen bu görüşmeler, dünkü ziyaretle yeniden başlamış oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.