Hava Durumu

Türk dünyasında Bursa'nın yıldızı parlıyor

Yazının Giriş Tarihi: 25.09.2021 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.09.2021 08:02

Eskiden uluslar arası toplantılar, kültür başkentliği gibi etkinliklerin adresi İstanbul veya Ankara olurdu. Sonradan buna Antalya da eklendi.

Oysa Osmanlı'nın beylikten koca bir imparatorluğa evrildiği kent olan Bursa, özellikle Türk dünyası ve Balkanlar için büyük bir potansiyele sahipti.

Bursa'nın tercih edilmemesinin nedeni toplantıların yapılacağı büyük otel ve salonlar, konukların ağırlanacağı büyük ölçekli restoranlara sahip olmamasıydı. Recep Altepe'nin Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde, 100 üzerindeki sayıda gelen konuklara aynı anda Bursa Kebabı yedirememenin zorluğunu aşmak için restorasyonun ardından Kayıhan Hamamı'nı restorana çevirdiğini çok iyi hatırlıyorum.

Gelen konukların gezeceği tarihi mekanlar ise bakımsızlık nedeniyle kapalıydı. O yıllarda Muradiye Külliyesi'ne ne zaman gitsek içeriye giremezdik, ya da Yeşil'de müzenin kapısı hep kilitliydi. Tarihi Hanlar Bölgesi'nde bugünkü halinden oldukça uzak, semt pazarı görünümündeydi.

Tarihi mirasın ayağa kaldırılmasıyla başlayan çalışmalarla birlikte i büyük kapasitede restoranlar peş peşe açıldı, dünya standardında oteller yapıldı. Bu gelişmelerin ardından Bursa, Tarihi ve Sağlıklı Kentler gibi birçok toplantıya evsahipliği yapmaya başlayarak daha büyük organizasyonlara talip olmaya başladı.

Geçtiğimiz günlerde, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın katıldığı Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı, (TÜRKSOY) Özbekistan'ın Hiva şehrinde gerçekleştirdiği 38'inci dönem toplantısında, Bursa'nın 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti olması bu çalışmaların en önemli meyvelerinden biri.

Bunun yanı sıra Dördüncü Göçebe Oyunları diğer adıyla Türk Keneşi için İznik'in seçilmesi geçen yıl elde edilen önemli bir başarıydı.

Bursa'nın Bosna, Kuzey Makedonya, Kosova, Bulgaristan'da kısacası Balkanlardaki etkisi aynı şekilde yükseldi. Buradaki birçok tarihi mirası, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla hayat buldu.

Balkanlardan sonra Bursa Türk dünyasının da parlayan yıldızı haline geldi.

Şimdi bazı okuyucularımızın 'Peki bunun pratikte Bursa'ya ne faydası olacak' dediklerini duyar gibi oluyorum.

Faydası şu anlatayım:

Bursa son yıllarda rotasını turizme çevirmek istiyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da birçok toplantısında Bursa'nın turizmde cazibe merkezi olması için hazırlanan projeleri anlatıyor.

Çok klasik bir tanımlama olacak ama turizm sektörü bacasız sanayi... Bursa'ya gelen her turist Antalya'nın iki katı döviz bırakıyor. Hem Türkiye, hem Bursa kazanıyor.

Ancak, tanıtım ve Bursa'nın değerinin ön plana çıkarılması gerekiyor. İşte bu toplantılar o yüzden önemli. Her katılımcı, ülkesinde belirli bir seviyenin üzerinde yönetici veya akademisyen. Ülkelerine döndüklerinde eğer memnun kalırlarsa Bursa'nın reklamını yapacaklar.

OSMANGAZİ'DEN ALTAY TOPLULUKLARI SEMPOZYUMU

Kısa bir süre önce Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Bursa, önümüzdeki günlerde yine Türk dünyasını yakından ilgilendiren Altay toplulukları sempozyumuna ev sahipliği yapacak.

Geleneksel hale gelen ve daha önce Bişkek, İstanbul, Seul, Antalya, Ulaanbaatar ve Bişkek-Isıkköl'de yapılan, Altay halk ve topluluklarının kültür ve uygarlık değerlerini ele alan ve Altayist akademisyenleri bir araya getiren sempozyum serilerinden Uluslararası Altay Toplulukları Sempozyumu'nun dokuzuncusu 'Destanlar ve Destan Kültürü' konusunda Osmangazi'de düzenleniyor.

27-30 Eylül 2021 tarihleri arasında "Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi"nde Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nun Türk Tarih Kurumu, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, TÜRKSOY gibi kurumlarımızın desteğiyle Osmangazi Belediyesi'nin sahipliğinde gerçekleşecek.

Sempozyuma Japonya, Moğolistan, Hindistan, Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan, Macaristan ve İspanya gibi ülkelerden 80 bilim insanı bildirileriyle katılacaklar.

Sempozyumun açılışı 27 Eylül 2021 tarihinde saat 10.00-12:00 arasında protokol konuşmaları, Manas Destanı'ndan kesitler ve açılış bildirisi ile başlayacak ve oturumlarla devam edecek.

Sempozyumun yapılacağı mekana yani Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi'ne dikkatinizi çekmek isterim. Yukarıdaki yazımda vurguladığım gibi bundan 10 yıl öncesine kadar, böylesine bir prestijli mekanımız yoktu. Şimdi ise Bursa'ya gelen turistlerin ilk uğradığı yer.

Bursa, önümüzdeki yıllarda bu tür imkanlarının artmasının yanı sıra lobilerini de devreye sokarsa alamayacağı uluslar arası etkinlik kalmayacak.

BURSA İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN ANKARA ÇIKARMASI

Doğrudan ve dolaylı olarak 250'ye yakın alt sektörü etkileyen inşaat sektörü, hem pandemi hem de fiyat artışları nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor. Bunun yanı sıra akademik odalara üye mühendis ve mimarların da sorunları var.

Önceki gün Bursa'daki inşaat sektörünün önde gelen isimleri Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank'ı ziyaret ederek sorunlarını anlattılar.

Varank'la görüşmeye Bursa Ticaret ve Sanayi Odası İnşaat Konseyi'nden Alpaslan Şenocak, Ali Tuğcu, ve Mustafa Altın, Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Başar Bulut ve İMSİAD Başkan Yardımcısı Şeref Demir katıldı.

Görüşmedeki konular hakkında bilgi veren İMO Şube Başkanı Mehmet Albayrak, kendisi de mimar olduğu için konuları hakkında bilgi sahibi olan Fatma Varank'la daha önce zoom üzerinden toplantılar yaptıklarını belirterek, görüşmede, inşaat sektörünün yaşadığı sıkıntılar, kentsel dönüşüm ve ruhsat alma sürecindeki zorluklar, şantiye şefliği konularında hazırladıkları raporları Bakan Yardımcısına sunduklarını söyledi.

Kentsel dönüşümde vatandaşın da katkıda bulunması gerektiği konusunda bakanlığın da aynı fikirde olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

'Teknoloji geliştikçe evraklandırma işlemlerinde azalma beklenirken daha fazla bürokrasi ile karşılaşır olduk. Ruhsat alma süreçlerinin bu derece zor ve uzun olması vatandaşı illegal yollara sevk edebilmektedir. İşlemlerin hızlı ve yalın hale getirilmesi inşaat sektörüne büyük faydalar sağlayacak. Bunun yapmanın yegane yolu bakanlıkça ortak bir dijital platform oluşturularak kurumlar arası bilgi alışverişinin buradan yapılması ve bütün belediyelerimizin ortak bir sistem üzerinden e-ruhsat yöntemine geçmesi '

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.