Hava Durumu

Türk Metal bir kez daha masadan kalktı, 2 Ocak'ta dev miting var...

Yazının Giriş Tarihi: 29.12.2021 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.12.2021 08:05

Türkiye'nin özel sektördeki en büyük toplu iş sözleşmesi olma özelliği taşıyan Türk Metal Sendikası ile MESS arasında 12 Ekim'de başlayan ve Türkiye genelinde 127 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, 60 günlük yasal süre içinde anlaşma sağlanamamıştı.

İki aylık süre içinde yapılan 5 oturumda sözleşme taslağındaki 49 madde kabul edilmiş, 75 madde ve sözleşme eki niteliğindeki 2 yönetmelikte ise anlaşma uzlaşma olmamıştı. MESS son oturumda, sendikanın teklifine karşı ilk 6 ay için yüzde 12, diğer 6 aylık periyotlar için enflasyon oranında artış önerince Türk Metal görüşme masasını terk etmiş, başkanlar kurulu kararıyla metal işçisi meydanlara inmişti.

Arabulucu görüşmelerinde de sonuç alınamayınca Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, grev kararını 25 Aralık'ta Gemlik'te açıklamış, bu karar üzerine MESS, görüşme çağrısı yapmıştı.

Beklenen görüşme geçen pazartesi günü İstanbul'da yapıldı. Türk Metal sendikası Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ'ın başkanlık ettiği heyet, MESS'ten gelen ilk 6 ay için yüzde 12'lik teklifini yüzde 17'ye yükletme kararını kabul etmeyerek bir kez daha masadan kalktı.

Görüşmeleri ve eylem planını Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ'a sorduk.

MESS'in yaptığı ilk 6 ay için yüzde 17'lik teklifin kabul edilemez olduğunun altını çizen Altundağ, şöyle devam etti:

'1 Eylül 20221'den geçerli olacak sözleşme teklifimizde ilk 6 ay için yüzde 29,57'lik rakam istedik. Sosyal haklara isteğimiz zamla yüzde 32'lik bir rakama denk geliyor.

Teklifi kabul edilemez bulduğumuz için eylemlere devam kararı aldık. Bölgesel mitingler devam ediyor. Asıl büyük buluşma 2 Ocak Pazar günü Kocaeli İskele Meydanı'ndaki mitingde gerçekleşecek. Saat 13.00'te başlayacak mitinge Türkiye'nin her tarafından üyelerimiz katılacak. Meydanlardan bir kez daha haklı olduğumuzu haykıracağız'

Geçen sözleşme döneminde Türk Metal, yine görüşmelerin tıkanması üzerine Bursa'da geniş katılımlı miting gerçekleştirmiş ve miting sonrası MESS'in çağrısı üzerine sözleşme imzalanmıştı.

60 bin metal işçinin bulunduğu Bursa'dan da geniş katılımın olacağı Kocaeli mitingi, sözleşmenin imza seyrinde etkili olacak.

Pevrul Kavlak, Gemlik'te grev kararını açıkladığı konuşmasında, 'Artık bıçağın kemiğe dayandığı noktadayız. Bundan sonraki süreçte eylemse eylem, grevse grev... ' mesajını vermişti.

*****

'KATI ATIK' TARTIŞMASI, AKTAŞ VE TÜRKYILMAZ'I KARŞI KARŞIYA GETİRDİ

Her şey CHP İl Başkanı İsmet Karaca ve İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu'nun Bursa'da su faturalarının yüksek olduğunu eleştirmesiyle başladı.

İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin su faturalarıyla Bursa karşılaştırması yapılan eleştiriler sonrası Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'tan su faturalarından ilçeler adına toplanan katı atık bedelleriyle ilgili hamle geldi. Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Eylül 2020 toplantısında alınan kararla 1 Ekim 2020 itibarıyla BUSKİ tarafından katı atık bedellerinin tahsil edilmeyeceği kararlaştırdı.

Meclisin kararına en büyük itirazlar ikisi de CHP'li olan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ve Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem geldi. Türkyılmaz, meclis kararının iptali için mahkemeye başvururken, yılda 40-50 milyon lira gelir kaybına uğradıkları söyleyen Erdem de Nilüfer Belediyesi olarak davaya müdahil oldu.

Davanın görüldüğü Bursa 1'inci İdare Mahkemesi katı atık bedellerinin ilçe belediyeleri yerine su faturaları üzerinden ödenmeye devam edilmesi kararı verdi.

Bu kararı sosyal medya hesabından duyuran Türkyılmaz, 'Bu kararla, sahillerdeki yetki devir kararının hukuka aykırı bulunmasının ardından çok önemli bir hukuk zaferine daha imza atmış olduk. Belediyemizin kazandığı dava, diğer ilçe belediyelerine de emsal olacak. Doğrular kazanmaya devam ediyor' mesajını verdi.

Karara ve Türkyılmaz'ın mesajına Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, sosyal medya hesabından yanıt verdi:

' Çok sayıda büyükşehir belediyesinde olduğu gibi CHP'li belediyeler tarafından yönetilen İstanbul'da Ankara'da uygulanmayan katı atık bedelini su faturası üzerinden tahsil etmek için yani vatandaşın cebinden parasını almak için mahkeme koridorlarında mesai harcayan CHP'li Mudanya Belediyesi daha açık konuşsun Hukuk zaferinin kazananı vatandaş mı? Kaybedeni kim? Diğer şehirlerde alınmayan bu bedeli vatandaşlarımdan da alınmaması adına ne gerekirse yapacağız'

*****

TÜRKOĞLU: HAYRİ BEY KİMDEN YANA KARAR VERSİN

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'a hiç de beklemediği bir yerden Millet İttifakı ortağı İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu'ndan tepki geldi.

Yazılı açıklama yapan Türkoğlu, İYİ Parti olarak yaptıkları eylemlerin ses getirdiği ve bunun sonucu katı atık bedellerinin tahsilinden vazgeçilmesini sağladıklarını hatırlatarak, Hayri Türkyılmaz'ın Mudanya Belediyesi adına açtığı davada vatandaşın aleyhine çıkan kararın, filmin başa sardırılmasana neden olduğunu savundu. Türkoğlu şöyle devam etti:

'Sonuç olarak vatandaş yine 'Velhasıl bu şehirde su faturaları kazıktan ibarettir' diye isyan etmeye başlayacak. Türkyılmaz, halkın yararına olmayan bir mahkeme kararına sebep olması yanlıştır. Zaten zorda olan vatandaşa yeni bir yük getirme yerine, tam tersine, Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne, suyun metreküp fiyatını azaltması yolunda ciddi bir baskı, sonuç alıcı bir muhalefet yapmalıydı' dedi.

'Hayri Bey kimden yana bir karar versin, vatandaştan mı, BUSKİ'den mi?' diye soran Türkoğlu, Alinur Aktaş'a da çağrı yaparak, karara gerekli itirazın yapılmasını, konuyu üst mahkemeye götürerek, direnmesini ve vatandaşın lehine bir duruş sergilemesini istedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.