Hava Durumu

Türk Metal’den örgütlenme atağı: bir hafta 2200 üye

Yazının Giriş Tarihi: 16.02.2022 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.02.2022 08:08

Geçen ocak ayında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, işkollarındaki işçi sayıları ve sendikaların üye sayılarına ilişkin istatistikleri yayınlamıştı.

Bu verilere Türkiye'de 14 milyon 371 bin 96 işçiden 2 milyon 69 bin 476'sının sendika üyeliği bulunuyor. Temmuz-2020 döneminde yüzde 13,66 olan sendikalaşma oranı yüzde 14,40'a yükselmiş oldu.

Türkiye bu yükselmeye rağmen sendikalaşma oranında Avrupa ülkelerinin oldukça gerisinde.

Bakanlık verilerine göre, Türk-İş, 1 milyon 131 bin 749 ile en fazla üyeye sahip konfederasyon unvanını korurken, Türk-İş'i, 711 bin 295 üye ile Hak-İş, 193 bin 866 üye ile DİSK izledi. En fazla üyeye sahip işçi sendikaların ilk sırasında 238 bin 666 üyeyle Hizmet-İş, 209 bin 529 üyeyle Türk Metal, 185 bin 370 üyeyle Öz Sağlık-İş  oldu.

Türkiye’nin özel sektördeki en büyük toplu iş sözleşmesini zorlu bir sürecin ardından imzalayan Türk Metal Sendikası, sektördeki sendikasız işçilerin çağrısına kulak vererek örgütlenme atağı başlatmıştı. Bunun mesajını Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak,  sendikanın Osmangazi Şubesi’nin 4’üncü Olağan Genel Kurulu’nda üyelere seslenirken vermişti.

Kavlak, Türk Metal’in örgütlü olduğu işyerlerinde iyi ücretler alan emekçileri gören metal sektöründeki örgütsüz işçilerin sendikayı arayarak destek istediğini ifade ederek, ‘ Bundan sonraki mücadelemiz, örgütsüz ne kadar metal işçisi varsa, onları örgütlemektir’ demişti.

Son haftalarda Kavlak’ın bu hamlesinin karşılık bulmaya başladığını özellikle sosyal medya paylaşımlarında sıkça görmeye başladık. Son durumu öğrenmek amacıyla görüştüğümüz Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ, işkolunun en iyi sözleşmesini imzalamalarının sendikasız metal işçilerine umut olduğunu söyledi. 

 Altundağ,  ‘Onların ve ailelerinin ekmek davasının sorumluluğunun farkımda olarak, yeni üyelerimiz içinde gerekli mücadeleyi vereceğiz.  Son bir ayda yetki aldığımız, halen üyelik sürecini devam ettirdiğimiz işyerlerinde çalışan emekçiler bir kez daha Türk Metal işçisinin güvenli limanıdır demiştir. Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın sendikasız son metal işçisi de sendikalı olana kadar mücadeleye devam dediği bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz’ mesajını verdi.

Altundağ, son bir haftada 6 işyerinde 2bin 200 yeni üye kaydı yapıldığını ve çoğunluk sağlanıp yetki tespiti alındığını bildirerek, çok sayıda işyerinde çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.

Kavlak’ın örgütlenme mesajı verdiği kongrede yeniden Osmangazi Şube Başkanı seçilen Mesut Erdem de, yeni üyelerin bin 500’ünün Bursa’daki işyerlerinden olduğunu ifade ederek, ‘Görüşmelerimiz devam ediyor. Yeni imzalanan sözleşmeyle 1 Mart’ta yeniden zamlar alınacak. Bu da örgütlenmeyi daha da hızlandıracak’ dedi.

*****

BURSA YİNE BAŞARDI; 50 TIR DOLUSU YARDIM YOLA ÇIKIYOR

Geçtiğimiz ocak ayında son yılların en soğuk günlerini yaşadık. O günlerde, kar ve dondurucu soğukta Suriye’nin İdlib ve Azez kentlerindeki çadırlarda yaşam mücadelesi veren insanların görüntülerini yardımseverliğiyle tanınan Bursa’nın gıda sektöründeki önemli iş insanlarından biri olan İHH Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı Burhan Sayılgan göndermiş ve yardım kampanyası başlattıklarını açıklamıştı.

Fotoğraflar gerçekten yürek parçalayacak türdendi. İncecik çadırlar kar altında. Çocukların üzerinde ne mont ne de ayakkabı vardı. Her gün çadırlardan gözyaşları arasında donmuş çocuk cesetleri çıkarılıyordu.   

Burhan Sayılgan, bugüne kadar o bölgeye bin 86 TIR dolusu yardım gönderen, 550 briket ev yaptıran Bursalıları kampanyaya desteğe çağırarak,  başta kömür, un, battaniye, gıda paketi, mont ve bot olmak üzere 60 TIR yardım göndermek istediklerini belirtmişti. Un ve kömür çok önemliydi; çünkü 4 fırından sadece biri çalışıyor, kömür olmadığı için de çadırlar ve briket evler ısıtılamıyordu.

İHH’nın Yıldırım Belediyesi, Yıldırım Müftülüğü, Yıldırım Muhtarlar Derneği ve çok sayıda STK ve işyeri kampanyaya destek verdi. Kısa sürede 50 TIR dolusu yardım malzemesi toplandı. Bursalılar yine başarmıştı.   Bugün saat 11.30’da 50 TIR dolusu malzeme Bursa Teknik Üniversitesi yakınındaki Burfaş tesislerinden Suriye’ye hareket edecek.

*****

ADEM AMCA, YAREN LEYLEĞİ BEKLİYOR

Bursa’nın artık simgesi olan Yaren leylek ile Adem amcanın öyküsünü doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş sayesinde artık dünya biliyor. Geçen yıl biraz gecikmeli de olsa 8 Mart’ta 10’uncu vuslat da gerçekleşmişti.  Adem Amca ve Yaren’in buluşması duygulu anlara sahne olmuş, balık ikramına Yaren eşini de getirmişti.

Karacabey Belediyesi’nin yerleştirdiği kamera sayesinde isteyenler internet üzerinden izlediği Yaren Leylek’in yuvasını anlık izleme imkanı bulmuştu. Yaren, leyleğin geçen yıl 5 yavrusu olmuş, Beşnumara adı verilen bir yavrusuna ise verici takılmıştı.

Beşnumara, Yaren Leylek’ten daha hızlı davranarak, iki hafta önce göçe başlamış ve maceralı bir yolculuktan sonra Afrika’ya ulaşmıştı.

Yaren Leylek ve eşi de 30 Ağustos’ta göç yolculuğuna başlamıştı. Alper Tüydeş, geçtiğimiz gün Adem Amca’nın göl kıyısında kayığıyla fotoğrafını paylaşarak, 11’inci kavuşmanın gerçekleşmesine sayılı günler kaldığını duyurdu. 

Tüydeş, ‘Şimdi hepimiz Adem olduk Yaren'i bekliyoruz. 27 Şubat ile 8 Mart aralığı geldiği tarihler.  Gelirse bu mucize dostluğun 11’inci yılına şahit olacak ve derin bir oh çekeceğiz’  dedi.  

Karacabey Belediyesi de geçen yıl canlı yayın yapılan Yaren’in yuvasındaki kameraların bakımlarını yapıyor. Gelirse bu yıl yine Yaren’i internet üzerinden canlı yayında izleyeceğiz.

Bu arada, Yaren’in verici takılan yavrusu Beşnumara’dan da haber var. Tüydeş’in verdiği bilgiye Çad’tan Sudan’a geçmiş. Almanya’dan verici takılan ve geçen yaz Uluabat’a uğrayan Klippi ile yakın bir konumda bulunan Beşnumara, Tüydeş’e göre, içinde bulunduğu sürü ile birlikte Uluabat’a gelebilir. Normalde genç leylekler, ilk göçten sonra uzun süre Afrika’da kalıyorlar.

Baharın müjdecisi Yaren’le bizler de merakla bekliyoruz…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.