Hava Durumu

Türk Metal resti çekti, MESS görüşmeye çağırdı

Yazının Giriş Tarihi: 26.12.2021 07:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.12.2021 07:45

Metal sektörünün gözünü kulağı dün Gemlik'teydi. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak'ın buradan çok önemli bir mesaj vereceği günler öncesinden biliniyordu.

Türk sanayisinin ana omurgasını oluşturan otomotiv, demir çelik, elektronik ürünler ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyet gösteren en büyük işletmeleri kapsayan MESS Grup sözleşmesinde, 2019-2021 dönemini oldukça çetin bir müzakere ve mücadele sonucu imzalanmış, 60 bine yakın Türk Metal üyesinin bulunduğu Bursa'dan bu süreci yakından takip etmiştik.

O günlerde Türk Metal, süreç tıkanınca Bursa'yı merkez yaparak sahaya inmiş, kamuoyuna sesini yüksek sesle duyurmuş ve isteğini elde etmişti.

Grup sözleşmesindeki son durum hakkında bilgi vererek, Kavlak'ın Gemlik'te açıkladığı Türk Metal'in kararına geleyim.

Türkiye'nin özel sektördeki en büyük toplu iş sözleşmesi olma özelliği taşıyan Türk Metal Sendikası ile MESS arasında 12 Ekim'de başlayan ve Türkiye genelinde 127 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, 60 günlük yasal süre içinde anlaşma olmadı.

İki aylık süre içinde yapılan 5 oturumda sözleşme taslağındaki 49 madde kabul edildi, 75 madde ve sözleşme eki niteliğindeki 2 yönetmelikte ise anlaşma sağlanamadı. MESS son oturumda, sendikanın teklifine karşı ilk 6 ay için yüzde 12, diğer 6 aylık periyotlar için enflasyon oranında artış önerdi. Sosyal haklara ise birinci yıl için yüzde 19,25, ikinci yıl için de enflasyon oranı kadar artış teklif etti.

Bu teklif üzerine Türk Metal görüşme masasını terk ederek uyuşmazlık tutanağını düzenledi ve başkanlar kurulu kararıyla metal işçisi meydanlara indi. Bu arada resmi arabulucu sürecinden de bir sonuç alınamadı.

Geriye grev kararının alınması kalmıştı. Dün, Türk Metal Sendikası'nın genel kurulunda kürsüye çıkan Pevrul Kavlak, 24 Aralık'ta toplanan başkanlar kurulunun grev kararı aldığını kamuoyuna duyurdu.

Gemlik'teki sendika genel kuruluna metal işçilerinin ilgisi büyüktü. İzleyiciler salona sığmadığı için dışarıya kurulan dev ekrandan yayın yapıldı. Kavlak da konuşmasının ardından dışarıya çıkarak, sendika otobüsü üzerinden işçilere bir kez daha seslendi.

'SİZİN YAŞADIĞINIZ KRİZ DE BİZİM YAŞADIKLARIMIZ PEMBE DİZİ Mİ?'

Kavlak, yaşanan sürecin ekonomik kriz olduğunu söyleyen ve konuşması sık sık alkışlar ve sloganlarla kesilen Kavlak, 'Artık sözün bittiği yerdeyiz. Artık bıçağın kemiğe dayandığı noktadayız. Bundan sonraki süreçte eylemse eylem, grevse grev... Gemlik Şubemizin bu genel kurulu bizim için yeni bir milattır. Bizi görmeyenler görsün diye... Anlamayanlar anlasın diye' dedi.

Mücadelenin en etkili silahını Gemlik'ten duyurmaya geldiğini de ifade eden Kavlak, ' 24 Aralık günü itibariyle grev kararımızı aldık. Artık yalnızca sokaklar, caddeler, meydanlar değil. Her yer eylem yeridir. Her yer, bütün işyerleri eylem alanıdır. Grev kararımız hayırlı olsun. Gazamız mübarek olsun' dedi. MESS yetkililerine seslenen Kavlak şöyle devam etti:

'Artık deniz bitti. Sakın unutmayın deniz bizim için biterse sizin için de bitmiş demektir. Onun için bu işi daha fazla uzatmanın anlamı yok. Gelin masaya bu işi bitirelim. Ne demişler... Yiğit bin yaşar fırsat bir düşer. Ne kadar yiğit olduklarını şimdi göreceğiz. Masaya, gelin ama TÜİK rakamlarıyla gelmeyin. Sakın bizim karşımıza içi boş söylemlerle aslı astarı olmayan bahanelerle gelmeyin yok salgınmış, yok covidmiş, yok yonga kriziymiş. Yok işyerlerinde duruşlar varmış. Bunlarla gelmeyin. Sizin yaşadığınız kriz de bizim yaşadıklarımız pembe dizi mi? Yaşananlar sizin için sıkıntı da bizim için düğün, bayram mı? Biz bütün krizlerin faturasını canımızla ödedik. Canımızla. Biz, canımız pahasına çalıştık. Biz, ölümüne çalıştık'

Kavlak, 2 Ocak'ta Türk Metal'in en büyük mitingini düzenleyeceği Kocaeli meydanına işçileri çağırdığı konuşmasının ardından önemli bir gelişme yaşandı. Bu gelişmeyi sosyal medya hesabından duyuran Kavlak, MESS'in tıkanan grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kapsamında yeni bir görüşme talebinde bulunduğunu ve bu görüşmenin 27 Aralık pazartesi günü saat 10.00'da İstanbul'da yapılacağını açıkladı.

2019 yılındaki görüşmelerde de Türk Metal grev kararı almış ve Bursa mitinginden sonra da MESS'in çağrısı üzerine yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanmıştı.

ASGARİ ÜCRETİN VERGİ DIŞI KALMASI BİR DEVRİM...

Konuşmasında 2021 yılı değerlendirmesi yaparak başlayan Kavlak, daha sonra kendisinin de katıldığı asgari ücret görüşmelerinde yaşananları anlattı.

Asgari ücret komisyonunda, TÜRK-İŞ'in eğitim sekreterlerinin bulunduğunu hatırlatan Kavlak, o gün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne giderken tarihi fırsatı nasıl değerlendireceğini düşündüğünü söyledi. Kavlak, şöyle devam etti:

'O son toplantıya Külliye'ye giderken kafama koymuştum. Bu önemli bir fırsattı. Bir daha kolay kolay ele geçmezdi. Türkiye işçi sınıfının on yıllardır süren özlemini dindirmeliydik. Yıllardır her açıklamamızda her konuşmamızda ısrarla talep ettiğimiz asgari ücretin vergi dışı kalmasını orada tekrar gündeme getirmeliydik. Bunu yalnızca biz değil işveren tarafı da talep edince Sayın Cumhurbaşkanı da tarihi bir karar verdi. Ve asgari ücret vergi dışı kaldı. Bu çok önemli bir gelişmeydi. Ancak bu da yetmezdi. Yine bizim ısrarlı talebimiz sonucunda tüm çalışanların ücretlerinden asgari ücret kadar olan kısmının vergi dışı kalması da karar altına alındı. Bu yalnızca önemli bir gelişme değildi. Bu bir devrimdi. Bunu da biz başardık. TÜRK-İŞ başardı'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.