Hava Durumu

TÜRSAB, Ankara'dan destekle döndü

Yazının Giriş Tarihi: 27.03.2018 08:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.03.2018 08:49

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) şubat ayında yapılan genel kurulunda göreve gelen Firuz Bağlıkaya başkanlığındaki yönetim, görev bölümünü yaptıktan sonra geçtiğimiz hafta Ankara'ya adeta çıkarma yaptı. Heyet Ankara'da tam 4 bakanla görüştü.
Yeni yönetimde Bursa'nın tanıdığı bir isim de yer alıyor. Hasan Erdem, yıllar süren mücadelesi sonucu Başkan Yardımcısı olmuştu. Erdem, bu görüşmelerden çok önemli destekler aldıklarını söyledi.
İlk destek doğrudan ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'tan geldi. Şeffaf bir yönetim anlayışı oluşturulacağı açıklaması yapan TÜRSAB'a özellikle fuar ve tanıtım hizmetlerinde bakanlığın desteği artacak.
Erdem'in verdiği bilgiye göre, asıl önemli ve turizm camiasında yankı yapan destek ise Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan geldi. TÜRSAB yönetimi, KDV oranı nedeniyle kongre turizminde AB ülkelerine göre dezavantajlı olduklarını söylemiş. Bakan Ağbal da buna, turizme desteğin 2018 yılında da devam edeceğini belirterek, özellikle kongre turizminde kişi başı nakit teşviki modelini açıklayarak cevap vermiş.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da, istihdama yüzde 12 katkı sağlayan turizme destek sözünü yinelerken, Antalya Milletvekili olması dolayısıyla turizmle yakından ilgili olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise vize konusunda yeni kolaylıklar verileceği müjdesini vermiş.
Hasan Erdem, Irak Libya ve Cezayir vatandaşlarına TÜRSAB acentalarının vize işlemini gerçekleştirdiğini belirterek, yeni getirilecek düzenleme ile 'Sticker' vize verilen ülke sayısının artacağını söyledi.

Asıl sorun borçlar

Ankara'dan eli boş dönmeyen TÜRSAB'ın yeni yönetiminin en önemli sorunu kurumun eski yönetiminden kaynaklanan borçlar. Birliğin borç batağına sürüklendiğini ifade eden Hasan Erdem, 207 milyon lirası borç kefaleti, 165 milyon lirası da karşılıksız çek olmak üzere toplam borcun 500 milyona ulaştığını belirtti. Eski yönetim hakkında geçen hafta perşembe günü savcılığa suç duyurusunda bulundukları belirterek, ilk hedeflerinin birlik paralarının usulsüz ve yetkisiz bir şekilde aktarıldığı 7 şirketin kapatılacağını bildirdi.

Yeni danışman Bursa raporu hazırlayacak

TÜRSAB yönetimi geçtiğimiz hafta yaptığı toplantıda Bursa'da faaliyet gösteren Plaza Tur'un sahibi Serdal Can'a fahri başkan danışmanlığı görevini verdi. Verilen görevden gurur duyduğunu söyleyen Serdal Can, şimdiden kolları sıvamış. Kongre turizminin uzman isimlerinden biri olan Can, iki ayrı rapor hazırlayıp yönetime sunacak. Biri Bursa, biri de kongre turizmiyle ilgili olacak.Maliye Bakanı Ağbal'ın kongre turizmi için teşvik açıklamasının önemli olduğunun altını çizen Can, "Bursa'ya Araplar dışında yabancı turist gelmiyor. Yabancı turistleri Bursa'ya nasıl çekebiliriz. Bunun planlanması ve ona göre hazırlık yapılması gerekiyor' dedi.
Görünen o ki, TÜRSAB'daki Bursalıların çalışmaları önümüzdeki günlerde kentin turizmine ivme kazandıracak.

Beklenen görüşme Ankara'da

Alinur Aktaş'ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturduktan sonra hazırladığı Bursa raporu nihayet 30 Mart'ta Ankara'da yapılacak AK Parti il başkanları toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletilecek. Henüz görüşmeyle ilgili resmi bir program yok ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplantıdan sonra Başkan Aktaş'la görüşmesi bekleniyor.
Alinur Aktaş'ın hazırladığı rapor aslında Bursa'nın istediği vizyon projelerden oluşuyor. En önemlisi de Yıldırım'dan başlayıp inşaatı devam eden Şehir Hastanesi'ne kadar uzayacak yeni metro projesi. Ayrıca kentsel dönüşüm ve uydu kent projeleri de dosyada yer alıyor. Bu dosya aslında 21 Ocak'ta Erdoğan'ın Bursa ziyaretinde sunulacaktı ancak Cumhurbaşkanı'nın İstanbul'daki programı nedeniyle görüşme gerçekleşmemişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.