Hava Durumu

Ukrayna savaşı, Yenişehir’i vurdu

Yazının Giriş Tarihi: 10.03.2022 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.03.2022 08:10

Ulaşım konusunda Bursa’nın şansızlığı devam ediyor.

Hızlı trende coğrafi şartlar ve ihalelerdeki gecikmeler nedeniyle süreç 8 yıl uzadı. En son Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, hızlı tren için 2024’ü hedef gösterdi.

Yenişehir’den yapılan uçak seferleri ise bir türlü rayına oturmadı.

Uluslar arası sefer yapma özelliğine sahip havalimanı deyim yerindeyse yıllardır atıl durumda bekliyor. Sivil toplum örgütleri ve hemşeri derneklerinin baskısıyla zaman zaman seferler konulsa da ilk fırsatta iptal edilen hatlar arasında yer alıyor.

Pandemi nedeniyle 28 Mart 2020’de seferlerin durdurulmasının üzerinden bir yıl geçtikten sonra AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan’ın THY yetkilileriyle görüşmeleri sonucu geçen yıl mayıs ayında Erzurum, Trabzon ve Muş hatlarında yeniden başladı. Ancak Diyarbakır ve Gaziantep seferleri kaldırıldı.

Diyarbakır ve Gaziantep’e yeniden seferlerin düzenlenmesi beklenirken, Yenişehir ile ilgili kötü haber geldi.  Yenişehir’den yapılan seferlerin tamamen iptal edilmesiyle ilgili olumsuz gelişmeyi Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Şahin Sevinç’in sosyal medya paylaşımıyla öğrendik.

Havaalanı önünden çektiği görüntü ile paylaşım yapan ve yüzde 90 doluluk oranı olan Muş uçuşlarının kaldırılmasına tepki gösteren Sevinç, kent dinamikleri ve sivil toplum kuruluşlarını harekete geçmeye çağırdı.

Paylaşım üzerine yaptığım araştırma sonucu Yenişehir Havalimanı’ndan seferlerin 27 Mart itibarıyla kaldırıldığını öğrendik. THY, Rus hava yolu şirketlerine getirilen kısıtlama nedeniyle Türkiye’ye turist taşımak amacıyla bu karar alınmış.

Oysa mayıs-aralık ayları arasındaki doluluk yüzdeleri hiç de az değil; Erzurum yüzde 83,77, Muş yüzde 88,87, Trabzon ise yüzde 75, 49.

Ancak mesele doluluk oranlarıyla ilgili değil. 

Konuyu AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ve AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’e sorduk.

Ukrayna Savaşı nedeniyle uluslar arası hava alanlarının 8 Mart itibarıyla Rus havayolları şirketi Aeroflot’a kapandığını hatırlatan Gürkan, Bursa’dan yapılan seferlerin iptal nedenini şöyle açıkladı: 

‘Türkiye’ye gelen Rus turistleri bu şirkete ait büyük uçaklar taşıyordu. Yasak gelince bizim oraya ciddi manada uçak tahsis etme ihtiyacı doğdu. THY,  bir buçuk-iki saatlik mesafede alternatif havaalanları olan yerleri önceliğe alarak seferleri iptal etti. Sabiha Gökçen bize bir saatlik mesafede olduğu için burası alternatif olarak kullanılacak’

Bu konunun milli bir mesele olduğunu vurgulayan Gürkan, ‘Yurt dışından gelecek yolcumuz varken bende uçak yok demememiz lazım. Rus turistleri bizim taşımamız lazım. Kalkıp, Alman veya Polonya şirketi kullanılsa daha mı iyi’ dedi.

AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin,  Ulaştırma Bakanı, THY Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü ile Diyarbakır ve Gaziantep’e ilkbaharda yeniden sefer düzenlenmesi için görüştüklerini hatırlatarak, krizin beklenmedik sonuçlarının bu duruma yol açtığını söyledi.

Türkiye’nin pandemi nedeniyle iki yıl turizm gelirlerinde büyük kayıplar yaşadığını hatırlatan Dr. Esgin, şöyle devam etti: 

‘Türkiye pandeminin etkilerini bir an önce atlatmak ve turizm gelirlerine tekrar kavuşmak istiyor. Rusya ile turizm hacmimizi ciddi anlamda geliştireceğiz. Belki de Rus turistlerin tek alternatifi Türkiye olacak. Eskiden Rus uçakları getiriyordu. Şimdi Türk uçakları taşıyacak. Uçak ihtiyacı nedeniyle Türkiye çapında çok sayıda sefer yapılmayacak. Bursa’ya özel bur durum değil. Bunun geçici olacağını değerlendiriyoruz’

DR. ESGİN'DEN BURSA MERKEZLİ HAVAYOLU ŞİRKETİ ÇAĞRISI

Bursa’nın hava yolu ulaşımında yaşandığı sorunların çözümünün adresinin Bursa merkezli bir hava yolu şirketi olduğunu yineleyen Dr. Mustafa Esgin, şunları söyledi:

 ‘Bizim eninde sonunda Bursa merkezli bir hava yolu şirketi kurmamız lazım. Bunun için de çalışıyoruz. Babayiğit değil. Üç delikanlı çıkar, 45 yıl önce Merhum Ali Osman Sönmez’in gerçekleştirdiğini yeniden hayata geçirir.  Üç delikanlı üç tane mürettebatı ile uçak kiralar. Bu operasyonların hepsini yaparız. Sadece yurt içine değil. Balkanlara da uçarız. BUDO’yu kurduğumuz gibi Bursa merkezli hava yolu uçuşlarını yaparız. Biz siyasi irade olarak her türlü desteği vermeye hazırız’

Gerçekten de 45 yıl öncesine baktığımızda Sönmez Havayolları’nın seferlerinin Yunuseli gibi küçük bir havaalanı olmasına rağmen başarıyla yürütüldüğünü görüyoruz.

Bu işler için biraz da vizyon gerekiyor.

İDO FERİBOT SEFERLERİNİ DURDURDU MU?

Ulaşım ile ilgili ikinci kötü haber ise deniz yollarından geldi. Bilindiği gibi BUDO, aralık ayında Güzelyalı-Yenikapı arabalı feribot seferlerini kaldırma kararı almıştı. Ancak gelen tepkiler üzerine feribot sayısı bire düşürülüp, seferler sabah İstanbul’dan kalkacak şekilde düzenlenerek devam etmişti.

Dün, yazılarımda ulaşım konusunda bilgilerinden yararlandığım Cengiz Duman, seferlerin tamamen kaldırıldığını söyleyince İDO’nun sitesine baktım. Dün ve sonrası tarihler için feribot seferi görünmüyordu. Tüm çabamıza rağmen İDO yetkililerine bir türlü ulaşamadık.

Konuyu anlattığım AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Esgin, ‘İDO yoksa BUDO var’ diyerek, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu alternatif geliştirebileceğini söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.