Hava Durumu

'Uludağ Alan Yönetimi Yasası' yeni sezona yetişecek

Yazının Giriş Tarihi: 04.07.2020 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.07.2020 07:59

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçildikten sonra Bursa'yı en çok ziyaret eden kabine üyesi olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dün bu kez açılış törenleri için İznik'teydi.

Bakan Ersoy, önce Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından İznik'te 3,5 kilometrelik kıyı bandı boyunca yaklaşık 135 bin metrekare alanda yaptırılan Tarihi Kıyı Bandı Rekreasyon ve Çevre Düzenlemesi Projesini ardından restorasyon nedeniyle 8 yıldır kapalı bulunan Arkeoloji Müzesi, yeni adıyla Nilüfer Hatun İmareti Türk İslam Eserleri Müzesi'nin açılışını yaptı.

Bu tür bakan gezilerinde resmi törendeki konuşmaların yanı sıra milletvekillerinin bakanla yaptıkları görüşmelerde de beklentiler ve devam eden projelerle ilgili talepler de dile getirilir. Dünkü törenlerde bunlarından biri Bakan Ersoy ile TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu arasında gerçekleşti.

Bakan Ersoy, turizmci olması dolayısıyla Bursa'yı en iyi tanıyan kabine üyelerinden biri. İznik ve Uludağ'a ise özel önem veriyor. İznik'e yaptığı ziyaretler sonucu dün açılışı yapılan müzedeki çalışmalar ivme kazanmıştı.

Uludağ ile ilgili de Bursa'ya yaptığı ilk ziyarette Türkiye'nin en önemli kış turizm merkezinin dört mevsim kullanılabilmesi ve yönetimdeki çok başlılıktan kurtaracak çözümü açıklamıştı. Bakan Ersoy'un Kapadokya'daki gibi Alan Yönetimi Başkanlığı talimatı üzerine hem Kültür ve Turizm, hem de bölgenin milli park olması dolayısıyla Tarım ve Orman bakanlığı çalışma yürüttü.

Bursa Valisi Yakup Canbolat da, konunun hem kamu hem özel sektörleriyle bir dizi toplantıda görüşler aldı ve ardından hazırlanan rapor bakanlığa gönderildi.

Konuyu Ankara'da bakanlıklar düzeyinde takip eden Hakan Çavuşoğlu, dünkü törende Bakan Ersoy ile görüşmesinde Uludağ Alan Yönetimi Başkanlığı konusu da gündeme geldi.

Bakanlığın Uludağ Alan Yönetimi Başkanlığı ile ilgili yasa hazırlıklarını tamamladığını bildiren Çavuşoğlu, şu bilgiyi verdi:

'Sayın bakanla Uludağ konusunu ele aldık. Meclis önümüzdeki günlerde tatile girecek. Ekim ayında yeni yasama döneminde tekrar bir araya gelerek takvim belirleyeceğiz. Bakanlığın meclise getireceği ilk yasa tasarılarından birinin Uludağ olacak ve bu yılki sezon açılışına yetiştirmeye çalışacağız'

YENİ YASA NELER GETİRECEK?

Hem doğal güzelliği hem de büyük kentlere yakınlığı dolayısıyla Türkiye'nin en önemli kış turizm merkezi olan Uludağ'ın büyük bir bölümü milli park olduğu için bir çivi dahi çakılamıyor. Birçok bakanlığın yetkisi bulunan Uludağ'ın zenginliğinin dört mevsim değerlendirilmesi hazırlanan projeler de yetki sorunları nedeniyle hayata geçirilemiyor. Örneğin futbol sahasından, kültür merkezine, yaşam alanlarından tuvaletlerine kadar tüm yatırımlarda uzun ve zahmetli bürokratik işlemler gerekiyor. Alan yönetiminin devreye girmesiyle milli parkların korunması gerçekleşirken, yapılacak turizm yatırımları hız kazanacak.

İNSAN HAKLARI KOMİSYONU'NDAN 146 SAYFALIK SINIR RAPORU

Mart ayının ilk günlerinde Türkiye-Yunanistan sınırında bir insanlık dramı yaşanmıştı.

Hatırlatmakta fayda var. AB, sığınmacılar konusunda yapılan anlaşmanın sorumluluklarını yerine getirmemesi üzerine Türkiye yeniden bir göç dalgası tehdidi karşısında, sınırlarını açmıştı. Binlerce Suriyeli sığınmacının kapısına dayandığı Yunanistan ise her türlü insan hakkını hiçe sayarak, çok sert müdahalede bulunmuştu.

Sınırda yaşanan dramı görmek üzere bölgeye giden TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu ve komisyon üyesi 10 milletvekili ile Pazarkule sınır kapısında inceleme yaparken Yunanistan'ın gerçek mermilerle sığınmacıları hedef almasına tanıklık etmişti.

Sınırdaki insanlık dramına tanıklık eden Göç ve Uyum Alt Komisyonu raporu önceki gün TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi.

146 sayfalık raporun önümüzdeki günlerde Meclis Başkanlığı'na sunulacağını belirten Komisyon Başkanı Hakan Çavuşoğlu, raporda bir ülkenin mülteciler üzerinde yaptığı her türlü hak ihlalinin yer aldığını söyledi. Çavuşoğlu şöyle devam etti:

'Böyle bir raporun olması istemezdik ama bunlar maalesef yaşandı. Avrupa Birliği de olaylara el koyması ve Yunanistan'ı uyarması gerekirken, Sınır güvenliği örgütü ile buna müdahil oldu ve gerçek yüzünü gösterdi. Meclis Başkanımız daha önceki görüşmemizde raporun çeşitli dillerde yayınlanarak, dünyaya duyurulması gerektiğini vurgulamıştı'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.