Hava Durumu

Uludağ asla şakaya gelmez

Yazının Giriş Tarihi: 07.12.2019 09:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.12.2019 09:17

Anadolu Ajansı'ndaki muhabirlik günlerimin en zorlu görev yeri Uludağ'dı. O yıllarda başbakanından, ana muhalefet partisi liderine, sporcularından sanatçılarına kadar toplumun önde gelen isimlerinin kış tatili tercihi Uludağ olurdu.
Bir yandan bu isimleri takip ederken diğer yandan sık sık meydana gelen kaybolma olaylarını izlerdik. Bunlardan en önemlilerinden biri 1996-1997 sezonunda yaşanan olaydı. Yine bir grup dağcı sis ve yoğun tipi nedeniyle kaybolmuştu. Üstelik bunlar Uludağ konusunda oldukça bilgili ve deneyimli dağcılardı. Telefonla bağlantılar kurulmuş, yerleri tespit edilmişti ama kar yağışı ve tipi nedeniyle bulundukları bölgeye gidilemiyordu. Onları kurtarmak için yola çıkan aralarında o yıllarda 'Kar Leoparı' olarak adlandırılan Nasuh Mahruki'nin de bulunduğu dağcılar da mahsur kalınca iş daha da büyüdü.

İkinci günün sonunda, tipi durdu ve jandarma arama-kurtarma timi bölgeye ulaşarak dağcıları kurtardı. Biz, yani gazeteciler, Uludağ jandarmada beklemek zorunda kalmıştık. Çünkü dışarısı 5 dakika bile durulmayacak kadar soğuktu. Sonunda snowtrack'la dağcıların oteller bölgesine getirileceğini haber alınca dışarıya çıkmak zorunda kaldık. Bizlerin buz kesmesi bir yana fotoğraf makineleri ve kameralar bile donuyordu. Fotoğraf makinesinin pillerini koltuk altımızda bekletmek zorunda kalıyorduk. 2-3 kare çektikten sonra yeniden ısıtarak çalışıyorduk.
Yazı hazırlarken gazetedeki oda komşularım Erdal Özdür ve Adnan Baştopçu'nun da Uludağ'da kaybolma öykülerini dinledim.
20 yıllık süre içinde Uludağ, şöhretler için eski cazibesini kaybetse de maalesef Valilik ve jandarmanın aldığı tedbirlere rağmen kaybolma olayları devam etti. Uludağ'ın şakaya alınmayacağını bilmeyen çok sayıda genç maalesef yaşamını yitirdi.
***
Geçen hafta benzeri bir olay daha yaşandı. 31 yaşındaki Mert Alpaslan ve 37 yaşındaki Efe Sarp 1 Aralık Pazar günü araçlarıyla Uludağ Oteller Bölgesi'ne geldi. Burada kısa süre iki arkadaş gezindikten sonra araçlarını Uludağ Jandarma Karakol Komutanlığı önüne bıraktı. Ailelerine whatsapp'tan Uludağ'ın zirvesini gösteren fotoğraf yollayarak, ''Biz Buraya Gidiyoruz'' diyen iki amatör dağcı zirveye doğru yürüyüşe çıktı. Gidiş o gidiş... İki genci bulmak için kamudan dağcılıkla ilgili gruplara ve arama kurtarma timlerine kadar herkes seferber oldu.

DAĞIN İKLİMİ VE İNSANLAR NEDEN KAYBOLUYOR?

Bursa Kent Gönüllüleri kampı ve dağ gezilerine yıllarca liderlik yaptığı için Uludağ'ı avucunun içi gibi bilen Hasan Ören, insanların neden kaybolduğunu sosyal medya hesabından değerlendirdi. '360 derece Uludağ' adlı kitabı da bulunan Ören'e göre, 2543 metre rakımıyla Batı Anadolu'nun en yüksek noktası olan Uludağ'da en çok dikkat edilmesi gereken faktörlerden biri hava koşulları. Çünkü bir günde 4 mevsim yaşanabiliyor Uludağ'da...

Diğer bir unsur da dağcılık faaliyeti yapılan diğer dağlara göre fazla yüksek olmayan Uludağ, bu yanıyla hep küçümsenmesi. Ancak, iklim özellikleri nedeniyle Türkiye'de ciddiye alınması gereken dağlardan biridir. Nitekim mahsur kalma ve kaybolma olaylarının çoğu bu türdeki hava değişimleri sonucu ortaya çıkıyor.
Uludağ'da sise neden olan en önemli faktör ise gece ve gündüz arasındaki ısı farklılığının yanı sıra Bursa'daki kirliliğin dağı etkilemesinden de kaynaklanıyor. Daha önce 72 olan sisli gün sayısı Bursa'daki kirliliğin artmasıyla 149 güne çıktı. Bu sis, Bursa üzerinden yükselen ve içinde yüksek miktarda sülfür bulunan havanın yamaçlarda soğuyup yoğunlaşmasıyla oluşuyor. Özetlenirse; Uludağ'da kar yağışlı günler sayısı 66,7 gün iken, kar ile kaplı gün sayısı 180 gün civarında. 149 da sis olduğu hesaba katıldığında durum daha büyük tehlike arz edecek hale geliyor.

DOĞA YÜRÜYÜŞÜNE EN AZ ÜÇ KİŞİYLE ÇIKILMALI

Hasan Ören'in kışın doğa yürüyüşü yapacak olanlara tavsiyeleri de var.
*Öncelikle izin ve jandarmaya bildirimsiz parkura çıkılmamalı.
*Yürüyüşe katılacakların kıyafetleri muhakkak kış şartlarına uygun olmalı.
*Katılımcıların harita-pusula, GPS gibi aletleri yanında bulundurmaları, bunları en iyi şekilde kullanma becerisine sahip olmaları gerekiyor.
*Kışın en az 3 kişi olmadan doğa yürüyüşüne çıkılmamalı. Bunun nedenine gelince iz açarken veya kara saklanıldığında bir kişi, arkadaşını tek başına kardan çıkaramaz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.