Hava Durumu

Uludağ'da yeni sezona erken hazırlık

Yazının Giriş Tarihi: 16.10.2018 08:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.10.2018 08:15

Türkiye'nin en önemli kış turizm merkezi olan Uludağ'da kayak sezonu hazırlıkları kar yağmadan başladı.
Geçtiğimiz yıllarda kasım ayında yapılan 'Uludağ Milli Parkı Koordinasyon Toplantısı' bir ay erkene çekilerek geçen hafta Vali İzzettin Küçük başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıda güvenlikten park sorununa, kayak pistlerinde alınacak önlemlerden Milli Parklara yapılacak girişlere kadar tüm konular masaya yatırılarak çeşitli önlemler alındı. Her sezon olduğu gibi İl Jandarma Komutanlığı, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Uludağ Skipass Ortak Girişimciliği, Kayak Öğretmenleri Derneği, Doğa Koruma ve Milli Park Müdürlüğü'nden birer üyenin yer alacağı Uludağ Güvenlik Yönetim Komisyonu kuruldu.
Toplantıda alınan ve 18 sayfadan oluşan kararların tamamını buradan yazma imkânımız yok. Alınan kararlardaki temel amaç Beyaz Cennet'i tercih edenlerin huzurlu bir ortamda tatil yapmalarına imkan tanımak.
Kayak sezonu sırasında en önemli sorun pistlerin güvenliği. Geçmiş yıllarda olduğu gibi pistlere kar motoru ve kar kızağı girişine izin verilmeyecek. Yasağa uymayanların araçlarına 3 gün süreyle el konulacak.
Kar motoru ve kızaklar için Doğa Koruma ve Milli Parklar 2'inci Bölge Müdürlüğü tarafından pistlerden uzak bölgelerde yer tahsisi yapılacak. Hafta sonları yakıt taşıyan tankerler ile TIR'ın Milli Park alanına girişine izin verilmeyecek. Kızaklara numaralandırma yapılacak ve çocuklar yanlarında aile büyükleri olmadan kızağa bindirilmeyecek. Ayrıca kar motoru ve kızaklara binenlere bireysel sigorta yaptırılacak.
Geçen yıl zirvedeki kafe, büfe, otel, kayak odası gibi yerlerin tamamına kamera güvenlik sistemi kurulması ve 100 yatağın üzerindeki otellerde güvenlik görevlisi ve X-Ray şartı getirilmişti. Buna ek olarak Uludağ Milli Park alanında çalışan taksi ve minibüslere araç içi güvenlik kamerası sistemi kurulması zorunluluğu getirildi.

GÜNÜBİRLİKÇİLER İÇİN TEKLİF

Uludağ'ın en büyük sorunlarından biri özellikle hafta sonu ve sömestr dönemlerinde günübirlikçi akını. Kimi günler oteller bölgesine çıkan araç sayısı 7 bine ulaşıyor. Bunlara bir de 10 bini bulan teleferikle çıkış eklendiğinde, Uludağ oteller bölgesi tabir yerindeyse panayır alanına dönüşüyor.
Turizmciler tarafından zaman zaman günübirlikçiler için yeni alanlar oluşturulması konusu gündeme getiriliyor. Bu toplantıda da Güney Marmara Turizm ve Otel İşletmecileri Birliği Derneği (GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren, oteller bölgesi yakınları, Kirazlıyayla, Sarıalan bölgelerinde günübirlikçiler için tesisler yapılmasını önerdi.
Uludağ'da bu tür tesislerin yapılmasıyla günübirlikçilerin Uludağ'a geldikleri zaman hem kayak yapanları göreceklerini hem de vakit geçirebileceklerini belirten Beceren, 'Tesis olmaz ve insanlar dışarıda kalırsa ya tesislere ya da piste girecekler' dedi.
Haluk Beceren, Vali İzzettin Küçük'ün teklifi olumlu karşıladığını ve Doğa Koruma ve Milli Parklar 2'nci Bölge Müdürü'ne talimat verdiğini belirterek, 'İlk önerimiz Birinci Bölge'de orman müdürlüğünün bir yeri vardı. Orası önce günübirlik ziyaretçi merkeziydi. Sonra otele kiraya verildi. Dükkanlar yapıldı. Oranın tekrar işlevsel hale getirilip günübirlikçiler için hazırlanabilir. Ayrıca caminin yanında bölgede altı otopark olan hem kış hem de yaz ayları için teras biçiminde yer yapılabilir' diye konuştu.
Beceren, aynı şekilde Sarıalan, Çobankaya ve Kirazlıyayla'da da günübirlikçiler için yerler yapılabileceğini kaydederek, tesislerin bu sezona yetişmese de önümüzdeki yıllar için yararlı olacağını ifade etti.

UYEM 31 ARALIK'A YETİŞEMEYECEK

Bursa'daki cumhuriyet dönemi yapılarının en önemlilerinden biri olan Kirazlıyayla'daki sanatoryum binasını iş dünyasının eğitim üssüne dönüştürmek için Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından proje başlatılmış ve temeli ocak ayında Uludağ'da Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından atılmıştı. Temel atma töreninde Bakan Eroğlu, inşaatın 31 Aralık'ta bitirilmesini isteyerek, burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bakanlar kurulu toplantısı yapılacağını söylemişti.
İnşaat hızla ilerliyor ancak proje hem inşaat alanı hem de maliyet açısından büyüdüğü için 31 Aralık'a yetişemeyecek. BTSO Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, '60 yıllık bir çatı sistemi vardı. O komple sökülerek yenileniyor. Şu anda 300 işçi çalışıyor. Amacımız yağışlar başlamadan çatıyı kapatmak. Daha sonra tesiste kış aylarında çalışma yapılabilecek. Açılış tarihini ise revize ettik. Yaz aylarına doğru merkez tamamlanacak' dedi.
İlk projesi Anıtkabir'in mimarı Ordinaryüs Prof. Dr. Emin Onat ile ilk kadın mimarlardan Prof. Dr. Leman Cevat Tomsu'nun yaptığı sanatoryum binası Yüksek Mimar Hasan Sözüneri'nin çizdiği yeni proje ile Uludağ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi'ne (UYEM) dönüşecek. Tamamlandığında, iş dünyası için otel binası, tez odaları, grup çalışma odaları, kütüphane, konferans salonları, kafeterya, restoranlar, yüzme havuzları, spor merkezi ve SPA merkezini bünyesinde barındıran merkez şehir merkezine 23, oteller bölgesine 7, milli park girişine ise 2,5 kilometre uzaklıktaki Kirazlıyayla'da bulunuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.