Hava Durumu

'Uludağ'ı bu kadar hor kullanmayalım'

Yazının Giriş Tarihi: 23.01.2018 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.01.2018 08:10

Vali İzzettin Küçük, kısa sürede Bursa aşığı haline gelen kent yöneticilerinden. Bursa ve Uludağ'ı anlatırken gözleri parlıyor. Bursa'da sabah uyanmanın insana mutluluk verdiğini söylerken bir valinin kentin gururunu okşamak için söylediği sözler olarak değerlendirilmemesi gerektiğini de özellikle vurguluyor.
AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan İzzettin Küçük, başta Dört Mevsim Uludağ Çalıştayı olmak üzere, deprem riski altında bulunan okullar, hızlı tren ve ulaşım sorunlarını anlattı.
Uludağ'ın kutsal olarak nitelendirilen 6 Olimpos dağından biri olduğunun altını çizen İzzettin Küçük'e göre, Uludağ aynı zamanda özellikleri dolayısıyla dünyanın özel birkaç dağından biri. İçinde endemik türler bulunan orman ve milli park, turizm alanı, kayak merkezi ve Türkiye'de şişelenen suların yüzde 40'ının kaynağı olan Uludağ'a o yüzden bir pırlanta hassasiyeti gösterilmeli.
İsim vermeden Palandöken ve Erciyes'i örnek gösteren Vali İzzettin Küçük, 'Oralarda dozeri vurup geçiyorsunuz. Ne orman var, ne başka bir şey. Kepçeyle girip yapıyorsunuz. Çok kolay. Yani bu dağda bunu yapamazsınız. Onun için bazen işler yavaş gidebilir. Pırlanta da böyledir, yavaş işlenir' dedi.
Vali İzzettin Küçük'e göre, Uludağ'daki yanlış algıyı da ortadan kaldırmak gerekiyor. Uludağ'ın kayak alanı dışındaki alanları zaten dört mevsim kullanılıyor. Geçen yıl bir milyon 618 bin kişi gelmiş.
Ziyaretçi sayısında azlık yok. Sorun para bırakacak müşteri. 'Kimse dağa gitmiyor, dağ boş' algısı yanlış. Böyle bir şey yok. Bu yılki öngörü ise 2 milyon. Nepal'deki o kutsal dağlara bile bu kadar insan çıkmıyor.
Vali İzzettin Küçük belli ki bu konuda çok dertli anlatmaya devam ediyor:
'Burası bir kayak merkezi. Kayakçılar günübirlikçiler piknik yapanlar birbirine karışmış. Doğru değil. Buna alternatif bulmalıyız. İnsanların eğlenmesi tabii ki olacak onlara yer açmamız lazım. Gidin bakın dünyanın kayak merkezlerinde mangallar yanıyor mudur pistlerin ortasında. Bunu kendimi eleştirmek için de söylüyorum. İdareyi yani. Buna müsaade etmememiz lazım. Bunlar nitelikli müşteriyi düşüren şeyler tedbir almamız gerekiyor. Bu dağı bu kadar hor kullanmamalıyız. Etinden sütünden yününden bu bakış açısıyla yaklaşırsak yanlış yaparız. Efendim şu da olsun bu da olsun. Uludağ çok özel prestijli bir dağ. Şu anda kazandığımızın 10-20 kat fazlasını kazanırız ama bu usulle değil'

Trafikte yüzde 20-30 rahatlama

Bursa'nın en önemli sorunlarından biri de ulaşım. Bursa Valisi İzzettin Küçük, eylül ayında düzenlediği basın toplantısında, ulaşım için önlemler alınacağını söylemişti. Bu açıklamasının ardından kavşaklarda trafik polislerinin sayısının arttığını, bazı bölgelerde de kısmi rahatlama olduğunu görüyoruz.
Vali İzzettin Küçük'e trafik ile ilgili önlemleri de soruyoruz. Başka birimlerde görev yapan 80 polisi trafik bölümüne aldıklarını ve Türkiye'de ilk kez motorlu trafik ekipleri kurulduğunu anlatan Vali İzzettin Küçük, 'Arabayla gönderiyoruz onlar da trafiğe takılıyor. Motosikletler aldık. Kameraları güçlendirdik, ceza uygulamasını devreye soktuk. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde ana kavşaklarda trafik sayısını vatandaşlar görüyordur. Belediye ile işbirliği ve koordinasyon içinde yapıyoruz. Yüzde 20-30 oranında rahatlama sağlandı ama bu bizim derdimizi çözmüyor. Metro ve raylı sistemin devreye girmesi lazım. Bunlar olmazsa Bursa'nın ufkunu kapatırız' dedi.

Hızlı tren 2019'da

Bursa'da son günlerde en çok tartışılan, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da dile getirdiği hızlı tren konusunu Vali İzzettin Küçük'e sorduk.
İki firmanın çalışma yaptığını ifade eden Vali İzzettin Küçük, gecikmenin ödenek yetersizliğinden değil, arazinin yapısından kaynaklandığını belirtti. 2019 yılı sonunda Bursa'nın hızlı trene bineceğini söyleyen İzzettin Küçük, "Kaymalar, heyelanlar nedeniyle güzergah değişiklikleri oldu. Hızlı tren 2019'un sonunda sefere başlayacak. İzmir otoyolu da 2018 yılı sonunda veya 2019 baharında açılacak. Bursa'dan İzmir'e 3 saatte gidilecek' dedi.

Riskli okullara ödenek çıktı

Eğitim ve öğretim yılı başında Bursa uzun süre deprem riski nedeniyle boşaltılan okulları konuştu. Geçtiğimiz hafta bu okullarla ilgili çalışma yapılmadığı konusu da gündeme geldi. Programda riskli okullar sorusuna yanıt veren İzzettin Küçük, " 12 okulun ödeneği çıkıyor. Yıkıma da başladık. Birincisi yıkılıyor. Hiç kimse merak etmesin. Bu sene bu okullara başlayacağız ama yeni eğitim ve öğretim yılı başına yetiştiremeyeceğiz. Sömestre yetişecek' dedi. Bursa'nın eğitim konusunda büyük iller bakımından en ileri seviyede olduğunun altını çizen Vali, 'Bursa'da 100 okul ya yapılıyor, ya ihale ya proje aşamasında. 2019 yılında yüzde 90 oranında tekli eğitime geçmiş olacağız' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.