Hava Durumu

Uludağ'ın bir zenginliği daha tesadüfen keşfedildi

Yazının Giriş Tarihi: 09.11.2019 09:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.11.2019 09:12

Güney Marmara'nın yaşam kaynağı olan Uludağ, saymakla bitmeyecek kadar zenginliklere sahip. Zengin su kaynaklarının yanı sıra büyük bölümü milli park olan bölgede 1320 bitki türü bulunuyor. Bunların 33'ü Uludağ'a özgü, 138'i ise Türkiye florasından endemik bitki özelliği taşıyor.

Her yanı bir doğa harikası olan Uludağ'da önceki gün bir zenginlik daha keşfedildi. Keşfin hikayesi aslında 2015 yılına kadar uzanıyor.

Kısa adı ULUDAK olan Uludağ Dağcılık Kulübü üyesi olan Uludağ aşığı İsmet Şentürk ve arkadaşları 2015 yılında zirvenin hemen altında Ketenli Yaylası ile Soğukpınar köyleri arasındaki Aras Şelalesi'ni gezmeye çıkar. O yıl meydana gelen çığ, ağaçları bir ot gibi biçtikten sonra şelalenin bulunduğu vadiyi karla doldurmuştur.

Yaklaşık 15 metrelik kar yığınının üzerine çıkan Şentürk ve arkadaşları burada daha önce bilinmeyen bir mağara ağzı görürler. Yanlarında mağara ekipmanları bulunmayan dağcılar, 10-15 metre ilerledikten sonra daha sonra detaylı inceleme kararı alarak geri dönerler.

Şentürk, bu mağara ve yaşadıklarını Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği doğa sporları günlerinde yaptığı sunumda anlatır. Sunumda keşfi duyan Mağara Araştırma Derneği ve Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Tanıtma Şubesi ortak keşif gezisi düzenlemeye karar verir.

Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle İsmet Şentürk, ULUDAK Başkanı Ömer Faruk Kaya, Mağara Araştırma Derneği'nden (MAD) Atilla Ülgen ve Turizm Tanıtma Şube Müdürlüğü'nden Mehmet Işık önceki gün keşfi tamamlamak üzere tam teçhizatlı olarak Aras Şelalesi'nin yolunu tuttu.

Daha önce çığla gelen karın sağladığı yükseltiyle ulaşılan yerden 15 metre yükseklikte masif kayadaki girişe tırmanarak ulaşan ekip, mağaranın içini ilk kez görüntüledi.
Mağaranın ağzına tepeden hat döşeyerek giren ekip, bir saat süren iple inişle mağaranın son noktasına kadar giderek doğa harikasının haritasını çıkardı.
Bu keşifle Bursa ve çevresinde 135 olan irili ufaklı mağara envanterine Aras Mağarası da eklendi.

Keşfi gerçekleştiren ekibin uyarısını da yazmakta fayda var.

Önce giriş ağzına çıkabilmek için iyi bir kaya tırmanışçısı olmak gerekiyor. Suyun çok olduğu zamanlarda girilmesi mümkün olmayan mağara amatörler için tehlikeli olabilir.
Oldukça soğuk suda göğüs hizasına kadar suya girilerek gezilen mağara, dar ve suyun aşındırmasıyla oldukça keskin kayalar içeriyor. O yüzden aman dikkat demek gerekiyor.

ANKETE KATILANLARIN ORMANI OLDU

Bursa Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz aylarda mecliste kabul edilen 2020-2024 Stratejik Planı'nı hazırlarken 'Sen de Katıl Birlikte Planlayalım' başlığıyla anket düzenlemiş, Ulaşım, İmar ve Şehircilik, Altyapı Hizmetleri, Yeşil Alan ve Çevre, Kültür ve Sanat, Şehir ve Toplum Düzeni, Belediye Temel Değerleri ana başlıkları altında katılanların görüşleri alınmıştı.

'Ortak Akıl' hedefiyle düzenlenen bu çalışmanın diğer bir güzel tarafı ise her katılımcı adına bir fidan dikilmesiydi. Ankete katılan 5256 kişi adına dikilecek bu fidanlar 11 Kasım'daki Milli Ağaçlandırma Günü'nde toprakla buluşacak.
Büyükşehir Belediyesi, ankete katılanlara duyuru yaparak 11 Kasım günü saat 11.00'de Hamitler Yenikent'teki dikim bölgesine davet etti. Belediye katılımcılar için dikim yapılacak yeri ve malzemeleri de hazırladı.

MÜZEDEKİ KOMPOZİSYON HİSAR'DA YAŞATILACAK

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, daha inşaata başlamadan Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi'ni Bursa'daki turistik gezilerin kalbi haline getirmek istiyordu. Müze açıldı ve gerçekten gösterilen ilgi sayesinde bir yılda 98 ülkeden 620 binin üzerinde turisti ağırladı. Turizm acentaları da hem otopark sıkıntısı olmaması hem de Bursa tarihinin bütün olarak görülmesi dolayısıyla müzeyi tam da Dündar'ın istediği gibi merkez haline getirmeye başladılar.
Dündar, Sönmez Medya Buluşmaları'nda Fetih Müzesi'nin çevresindeki dokuyla bütünleşmeye başladığına işaret ederek, bunun için önceliğin bölgenin yayalaşmasından geçtiğini vurguladı.

Orhan Gazi Parkı ile Panorama arasında turistler için raylı sistem kurulabileceğini ifade eden Dündar, turizmdeki diğer bir amacı ise panoramadaki kompozisyonun Hisar'da uygulanan arkeoparkta canlı olarak görülmesi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.