Hava Durumu

Uludağ Üniversitesi kendini anlatamıyor

Yazının Giriş Tarihi: 06.12.2017 07:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.12.2017 07:49

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Türkiye'nin teknik tekstil konusunda yetiştirdiği önde gelen bilim adamlarından biri. Yüksek lisans ve doktorasını ABD'nin Maryland Üniversitesi'nde tamamlayan Prof. Dr. Ulcay'ın uzmanlık alanı kompozit malzemeler ve tıbbi tekstil. Ulcay, tekstil malzemelerinden suni damar yapan ekibin başındaki isim.
Ulcay, geçen ekim ayında, ölümün kıyısından döndü. Düzenli yürüyüş yapan ve rektör olduktan sonra kontrolden geçen Ulcay, kalbindeki 5 damarın tıkandığının farkına varamamış. 27 Ekim'de nefes almakta güçlük çekince hastaneye kendini zor atmış. Kontroller sonucu 5 damarının tıkalı olduğu anlaşılınca tereddütsüz ameliyata karar verilmiş ve 4 damarının değiştirildiği by-pass ameliyatı geçirmiş.
Ulcay'ı dün makamında ziyaret ederek, hem geçmiş olsun dileklerimizi ilettik, hem de Uludağ Üniversitesi'nin çalışmaları hakkında bilgi aldık. Ameliyat masasına yatıncaya kadar evrak imzalayacak kadar işkolik olan Ulcay, operasyondan 12 gün sonra işbaşı yapmış.
Masasındaki dosyalar ve projeler ne kadar yoğun çalıştığının göstergesi. Bütün hedefi Uludağ'ı üçüncü nesil üniversite haline dönüştürmek.
Bunun için üniversitenin temel taşı bilimsel araştırmadan, binaya ve sosyal tesislere kadar her alanda atılım ve yatırım yapılıyor. Bu yatırımlar tıpkı binanın temeli gibi. Sonuçları en az 5 yıl sonra alınacak yatırımlar.
Üniversitenin kendi içindeki hem akademik hem de araştırmaya yönelik atılımları Bursa'dan gerekli yankıyı bulamıyor. Basın bürosu hemen hemen her gün üniversitenin bir çalışmasını bülten halinde gönderiyor ama bu yeterli değil. Eziyete dönüşen tüm konuların anlatıldığı 2,5 saatlik yıllık basın toplantıları yerine Ulcay'ın her konu için ayrı tanıtım toplantıları düzenlemesinde fayda var.

TAİ Bursa'da
Uludağ Üniversitesi'nin önemli atılımlarından biri Araştırma Vadisi. Ulutek'in hemen yanında kuruluyor. Malzeme, Enerji, Genetik ve Sürdürülebilir Tarım alanlarında faaliyet gösterecek. İlk önemli araştırma şirketinin müjdesini Rektör Ulcay veriyor. Araştırma Vadisi'nde Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) bin metrekarelik yer aldı ve üniversitenin değişik fakültelerinden 100 araştırmacı burada istihdam edilecek. Türkiye'nin Silikon Vadisi veya NASA'sı diyelim biz buna, burada kurulacak.

Hürkuş'un iniş takımları yapılacak

Bu yatırımın Bursa'ya gelmesinde TAİ Teknik Danışma Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Ulcay'ın katkısı büyük. Ulcay'dan evrakları istenmiş, önümüzdeki günlerde TÜBİTAK'ın da Üst Kurul Üyeliği'ne getirilecek. Bu gelişmenin ilk meyveleri de alınmaya başlandı. Uzay ve savunma sanayi ile ilgili ABD ve AB ülkelerinin tavırları ortada. Projelerimize malzeme ve parça vermiyorlar. Bunun üzerine Prof. Dr. Ulcay 20'nin üzerinde firma ile bir araya gelmiş. Oluşturulan ekiple Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı'nın (HÜRKUŞ) iniş takımlarına talip olmuş. Başta Bursa olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki sanayi kuruluşlarıyla işbirliği yapılarak HÜRKUŞ'un iniş takımları yapılacak.

Doktora ve yüksek lisansta 3 kat artış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 26 Eylül'de açıkladığı 15 araştırma üniversitesi arasında Uludağ da yer aldı. Prof. Dr. Ulcay, bu konuda 2015'ten beri çalışma yaptıklarını anlattı. Göreve başladığında 3 bin civarında olan yüksek lisans ve doktora sayısı 9 bine ulaşmış. Eskiden yılda bir olan sınav sayısı 3'e çıkarılmış. Üniversiteler için olmazsa olmaz bilimsel araştırma.


Rektör de bunun farkında ve tüm çabası sayının daha da artırılmasında. Ardından bu araştırma sinerjisi ve elde edilecek patentlerin şirketler aracılığıyla ticarileştirilmesinde. Ulcay'a göre, bunun da hızla yürütülmesi gerekiyor. Çünkü elde edilecek patentler, tıpkı üretimini depolayan şirketlerin stok maliyetleri gibi yük getiriyor. Bu alandaki atılım önümüzdeki günlerde katlanarak artacak çünkü yüksek lisans ve doktora öğrencileri için kampusta bin dairelik lojman yapımına başlanıyor.

Dünyanın dört bir yanından 5 bin öğrenci

Prof. Dr. Ulcay, göreve başladığında bin 900 olan yabancı öğrenci sayısının bu yıl 5 bine ulaştığını söyledi. Bunun için 12 ülkede çalışma yapıldı. Önümüzdeki yıl hedef 20 ülke. Üstelik öğrenci alma sisteminde de değişikliğe gidildi. Artık sınavlar öğrencinin alındığı ülkenin dilinde yapılıyor. Öğrenci sayısı artınca kampusta TÖMER'e içinde Bursa evinin de bulunduğu bir tesis kuruluyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.