Hava Durumu

Uluslararası rekabette Bursa farkı ödül getirdi

Yazının Giriş Tarihi: 01.11.2018 08:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.11.2018 08:25

Ekonomik ve teknik terim kısaltmaları, bazen işin özünü ve önemini kavramamızı engelliyor.
Araştırma geliştirmenin kısaltması olan AR-GE'ye yeni alışmışken, son yıllarda özellikle ihracatla ilgili UR -GE kısaltmasını duymaya başladık. Çoğu kimse bunu AR- GE ile karıştırsa da UR -GE yani Uluslararası Rekabetçiği Geliştirme bambaşka bir kavram.
Türkiye'nin ihracata dayalı kalkınma hedeflerine ulaşmayı amaçlayan UR- GE'yi aynı anda en fazla yürüten kurum ise Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO). Üstelik projeler uygulanırken öyle başarılara imza atılıyor ki, Ticaret Bakanlığı Bursa için yönetmeliklerde değişiklik yapmak zorunda kalıyor.
Bakanlık tarafından halen 47 ilde nükleer enerjiden mobilyaya, yaş meyve sebzeden tekstile, elektrik elektronikten tohum sanayisine ve mücevherata kadar geniş bir sektör yelpazesinde 373 proje destekleniyor.
Bu projeler sayesinde Vişne Caddesi'ndeki bebe çocuk konfeksiyonu sektörü dünyada söz sahibi olurken, tekstil sektörünün ihracatta yeniden parlak günlerine adım atmasını sağlıyor.
Gösterilen başarı, ödül de getiriyor. BTSO'nun Rusya'da düzenlediği yurtdışı B2B organizasyonu, Ticaret Bakanlığı tarafından 'Hedef Pazarda Başarılı B2B Organizasyonu ve Alım Heyeti' kategorisinde 'İyi Uygulama Örneği' olarak seçildi.
Daha önce de 'Bursa Bebe ve Çocuk Konfeksiyonu Sektöründe Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi' Avrupa Küme Analizleri Sekreteryası tarafından 'Bronz Etiket'le ödüllendirilmiş ayrıca Ekonomi Bakanlığı tarafından düzenlenen 4. KOBİ Kümelenme Konferansı'nda da 'İyi Uygulama Örneği' olarak seçilmişti. Bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörü 2'nci Ur-Ge Projesi üyelerinin Kırgızistan'daki B2B organizasyonunda bir günde bin 600 iş görüşmesi gerçekleştirmiş, bu organizasyon da Türkiye'nin yurt-dışındaki en verimli programlardan birisi olarak kayıtlara geçmişti.
Kırgızistan'daki geziye katıldığım için biliyorum. Otelde başlayan görüşmelere sadece Kırgızistan'dan değil, Kazakistan, Özbekistan hatta Çin'in Uygur bölgesinden gelen alıcılar bile akın etmişti.
BTSO'ya ödülü, dün Ankara'da düzenlenen 5'inci Kümelenme Konferansı'nda verildi. Tekstil UR-GE Projesi'nin Rusya'daki yurt dışı pazarlama faaliyeti en iyi uygulama ödülünü Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan'a verdi.

RUSYA İLE TİCARETTE YENİ DÖNEM

UR-GE Projesi kapsamında tekstil ve bebe-çocuk konfeksiyonu sektörlerinde 'Türkiye-Rusya Ev Tekstili ve Kumaş Günleri' etkinliği Moskova'da yoğun bir katılımla gerçekleştirilmişti. BTSO'nun 160 kişilik bir heyetle gerçekleştirdiği en geniş katılımlı yurtdışı ikili iş görüşmeleri organizasyonu olarak kayıtlara geçmişti. 160 kişilik heyetle Moskova'ya ticaret çıkarması yapan BTSO heyetinde yer alan 75 firma açtıkları stantlarda ürünleri sergilerken, Rus firmalarıyla yüzlerce iş görüşmesi gerçekleştirilerek Bursa ve Rusya arasında ticarette yeni bir dönemin başlamasına öncülük edilmişti.

BURKAY'IN SİTEMİ, ALBAYRAK'IN MORALİ

Türkiye ekonomisi hassas bir süreçten geçerken, hükümet, ekonominin yeniden rayına oturması için birbiri ardına paketleri devreye sokuyor.
Bu süreçte ekonominin hayat damarları olan firmalarla ilgili çıkarılan söylentiler ise iş çevrelerini rahatsız ediyor. BTSO'nun ekim ayı meclis toplantısında konuşan Başkan İbrahim Burkay, bu konudaki tepkisini dile getirdi. Özellikle kârlılıklarını koruyan ya da yatırım potansiyeli bulunan firmalar için ortaya atılan konkordato iddialarının, firmaların güven ve itibarlarıyla birlikte ülke ekonomisine ve milletin geleceğine zarar verdiğini kaydeden Burkay, Bursa'daki gerçek sayıyı açıkladı.


Burkay, piyasalardaki dedikodulara bakıldığında yüzlerce firma için konkordato söylentileri olduğuna işaret ederek, Bursa'da 3 aylık geçici konkordato ilan eden firma sayısının sadece 10 olduğunu söyledi. Burkay'a göre, krizin yaklaşık yüzde 50'si moral ve motivasyon eksikliğinden kaynaklanıyor. Bu süreçten kurtulmanın yolu ise dedikodu ve karalama kampanyaları değil, piyasaların moral ve motivasyonunun arttırılmasından geçiyor.
İş çevrelerinin moralin yanı sıra hükümetten durgunluğu önleyecek yeni beklentileri de vardı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın dün açıkladığı otomotivde 15 puanlık ÖTV indirimi, beyaz eşyada ÖTV'nin sıfırlanması, mobilyada KDV'nin yüzde 8'e inmesi ve konuttaki KDV indiriminin devam etmesi piyasaların bu yöndeki beklentilerini karşılayacak önemli bir adım. Geçtiğimiz yıllardaki benzer uygulamaların özellikle otomotiv, beyaz eşya ve mobilya sektöründe olumlu sonuçlar alınmasını sağlamıştı.
Bu vergi indirimleri, piyasalara hareket getirecek mi? Bekleyip göreceğiz. Ama iyi bir moral sağlayacağı kesin....

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.