Hava Durumu

Umudun resmi dün Merinos'taydı...

Yazının Giriş Tarihi: 22.11.2019 08:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.11.2019 08:47

İşsizlik, Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Geçen hafta TÜİK tarafından hazırlanan ağustos ayı işsizlik oranları sıkıntının en büyük göstergesi. Ağustosta işsizlik geçen yılın aynı ayına göre 2,9 puanlık artış ile yüzde 14 oldu. İşsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 980 bin kişi artarak 4 milyon 650 bine yükseldi. İşsizlik oranı ise son 15 yılın zirvesine ulaştı.

Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 6,6 puanlık artış ile yüzde 27,4 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 2,9 puanlık artış ile 14,3 olarak gerçekleşti. Yüksek öğretim mezunu işsizlerin sayısı yüzde 14'ten yüzde 15,2'ye çıktı.



Dün gittiğim Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ni hiç bu kadar kalabalık görmemiştim. Ne AK Parti kongresi, ne tekstil fuarı. Hiçbirinde bu kadar yoğun kalabalık yoktu. Üstelik yüzde 90'ı da gençlerden oluşan bu insanlar neden Merinos'a akın etmişti?

Yanıtı vereyim...
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Bursa Kent Konseyi (BKK), Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Bursa İnsan Kaynakları ve İstihdam Buluşması'nın 6'ncısına iş bulma umuduyla akın etmişlerdi. Ellerinde CV'ler stant stant dolaşarak görüşme yapan gençler Merinos'ta umudun umutsuzluğun resmini çiziyorlardı sanki...

Törende konuşan Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın dile getirdiği gibi; İstihdam demek, bereket, iş, aş demek... Birkaç eklemeyi de ben yapayım, mutluluk ve huzur demek...
Yıllarca bin bir emekle üniversiteyi bitirip, hâlâ dışarıya çıkmak için ailesinin harçlık vermesini bekleyen gencin yüzünde gülümseme, eve ekmek götürmekte zorlanan işsiz babanın ailesinde huzur olur mu?



Bursa, Türkiye'nin derinleşen bu sorununa çare konusunda tüm kesimlerin katılımıyla gerçekleştirdiği organizasyonlarla örnek kent olmaya devam ediyor.

Merinos'taki buluşma alanındaki Türkiye'nin en büyük etkinliği. 13 holdingden 69 firma, 13 şirketler grubundan 56 firma ve 155 firma olmak üzere toplam 280 şirket stant açtığı buluşmada geçen yıl 52 bin olan ziyaretçi sayısının artması bekleniyor.

BİNTED ARTIK SADECE İNSAN KAYNAKLARI HİZMETİ VERECEK

Açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, önemli mesajlar verdi. İş arayan gençlere tavsiyelerde bulunan Aktaş, sadece belediye veya kamu kurumlarında işe girmek beklentisi içinde olmamalarını istedi. Kendisinin de en fazla karşılaştığı talebin iş olduğuna dikkat çeken Aktaş, gençlere, güzel işlere imza attığını söylediği özel sektörü de hedefleri arasına koymaları tavsiyesinde bulundu.

Aktaş'ın diğer mesajı da Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Binted şirketiyle ilgiliydi. Binted'in Merinos AKKM'nin işletme ve kiralama işlerini artık Burfaş'ın yapacağını açıklayan Aktaş, Binted'in bundan sonra sadece insan kaynakları işleriyle ilgili alanda faaliyet göstereceğini ifade etti.

TÜRKAY: İŞSİZLİĞİN ANA NEDENİ EĞİTİM SİSTEMİ

ASTV'de yayınlanan Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu olan Bursa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BUSİAD) Başkanı Ergun Hadi Türkay ise işsizlik konusuna farklı bir bakış açısı getirdi. Türkay'a göre, işsizliğin ana nedeni eğitim sisteminin son yıllarda çağın gereksinimlerini karşılamaması. İşgücü kapasitesi, sanayinin ve hizmet sektörlerinin istediği kalite ve formasyonda eğitilemiyor. Eğitimin içeriğinde sorun var. Türkiye, dünyanın 10'uncu büyük ekonomisi olacaksa eğitim sisteminin buna göre yapılandırılması gerekiyor. Türkay'ın meslek okullarında yapılan bir araştırmayla ilgili veriler de oldukça çarpıcı. Meslek okullarında eğitim gören 1800 öğrenci ile yapılan araştırmada, bu öğrencilerin yüzde 82'si eğitim gördükleri motor, elektrik veya metal gibi branşlarda çalışmak istemiyor. Kalan yüzde 18'lik bölüm ise sanayinin istediği eğitimi alamıyor. Türkay'a göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapacağı çalışmalarla bunu düzeltmesi gerekiyor.

BUSİAD, meslek eğitim konusunda geçen yıl önemli bir adım atmıştı. Meslek okullarında okuyup üniversiteye gitmek istemeyen öğrenciler arasından seçim yapılarak, sanayicilerin istediği eğitime tabi tutuldu ve mezuniyetlerinde iş garantisi verildi. Bu uygulama bu yıl BTSO'nun Milli Eğitim ile imzaladığı protokolle 12 okula çıktı. Türkay'a göre, bu tür çalışmaların yaygınlaştırılması işsizliğin önlenmesinde önemli bir adım olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.