Türkiye, ekonomik açından zorlu günlerden geçiyor. Bir yanda son 30 yılın en yüksek enflasyonu, diğer yanda ücretlilerin yüksek enflasyon karşısında reel gelirinin düşmesi yaşanıyor.
Diğer yandan üretimin ekonominin ana aktörleri bankacılık sektörü tarihte görülmemiş düzeyde kar rakamları açıklıyor. İhracat ve üretim rakamlarındaki hızlı artış ise devam ediyor.
Peki, ekonominin lokomotif olan Bursa’da üretimi gerçekleştiren sanayiciler ne durumda?
Bursa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, seçildikten sonra kamuoyu ile bilgi paylaşımı ve beklentileri konusunda farklı bir yöntem izleyeceğini açıklamış, durum değerlendirmeleri yerine somut raporlar ve önerilerle toplumun karşısına çıkmak istediklerini vurgulamıştı.
BUSİAD geçen hafta bu amaçla yaptırdığı İktisadi Yönetim Anketi’nin ilk sonuçlarını açıkladı. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Özdemir’in katkılarıyla gerçekleştirilen çalışmada, Bursa iş insanın tüm zorlu koşullara rağmen,üretimden geri durmadığı da ortaya çıktı.
Bana göre, anketin tek eksik yanı BUSİAD’ın 265 üyesine ait 202 firmadan 85’inin yanıt vermesiydi. Katılım az olsa da fikir vermesi açısından önemli bir veri olan anket, mayıs-ağustos ayları arasını kapsıyor.
Ankete katılan firmalar, mevcut görünümlerini normal olarak değerlendirirken, son 3 aylık üretim ve istihdam performansı olumlu olarak görürken, imalat sanayi performansı da güçlü olduğu ifade ediliyor.
Anket sonuçlarına göre, firmalar önümüzdeki 3 aylık dönemde, siparişlerin mevcut seviyesinde genel olarak bir azalma beklemezken, büyüme ile ilgili de görece iyimser olduklarını ortaya koyuyor.
İmalat sanayi firmaları yatırım perspektifi itibariyle, önümüzdeki 12 ayda makine-teçhizat yatırımlarında artış beklentisine sahip.
Çarpıcı bir sonuç ise toplumun genel kesiminin şikayetçi olduğu yüksek kur ve faiz riski ile ilgili yanıtlar oldu. Ankete katılan firmaların genel olarak çok yüksek bir kur ve faiz riski taşımadıkları görülürken, firmaların, söz konusu riskleri yönetebildiği yönetebildikleri ortaya çıkıyor. Firmalar, döviz kurundaki değişmeleri satış fiyatlarına 0-3 ay arasında yansıtıyor.
Firmaların birim maliyetler açısından baskı altında olduğu ve ücret maliyetlerinde önümüzdeki dönemde artış bekledikleri görülürken, geçmiş döneme nazaran işletme sermayesi ihtiyacına bağlıolarak finansman ihtiyaçlarında artışın hammadde ve enerji maliyetlerindeki artışlara bağlı olarak gerçekleştiği düşünülüyor.
Anket, tüm firmaların, önümüzdeki dönemde satış fiyatlarının artacağını beklentisi içinde. Yüksek enflasyon konjonktürünün süreceğini düşünüyor.
Anket, firmaların artan girdi ve işçi maliyeti ve yükselen kur ve enflasyona rağmen üretime dönük büyüme umudunu koruduklarını da gösteriyor.
‘BURSA’NIN ŞAHLANIŞINA TANIKLIK EDEBİLİRİZ’
Anketin özeti; Bursalı sanayici her zamanki gibi her şartta üretmeye devam ediyor. Ekonomik zorluklara karşı adaptasyonu ise çok hızlı ve geçmiş deneyimleri dolayısıyla hızlı refleks verebiliyor.
Peki, iş dünyasının beklentileri neler?
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, ilki gerçekleştirilen çalışmanın daha fazla firmanın katılımıyla geleneksel hale getirileceğini söylüyor. Ortaya çıkın sonuçların Bursa iş dünyasının ekonomik bakışının bilimsel göstergesi olduğunun da altını çiziyor.
Küçükkayalar’a göre, Bursa iş dünyası koşulların olumsuzluğuna bakmadan daha çok, daha verimli ve daha katma değerli üretimin peşinde. Bu sonuçlar da bunun ipuçlarını veriyor.
Ve son tespiti de çok önemli ve altı çizilmesi gereken türden:
‘Düşünün ki, yarın koşullar biraz daha iyileşse Bursa üreticisinin şahlanışına da tanıklık edebiliriz. Tek dileğimiz, Batının ve yöremizin üretim üssü olma şansını bir kez daha yakalayan Türkiye’nin bu anlamda önünün açılmasıdır. Güven, öngörülebilirlik ve istikrar olması halinde bugünkü Türkiye’nin ikiye katlanması işten bile değildir’
ODA VE BORSALAR BURSA’YA ÇIKARMA YAPACAK
Bilindiği gibi Bursa Ticaret Borsası 1 Ekim’de, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası da 11 Ekim’de genel kurul yapacak. Bu seçimlerin ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) seçim süreci başlayacak.
Bu süreçte, Bursa, ağustos ayının son günlerinde TOBB Başkanı RifatHisarcıklıoğlu ve 365 oda ve başkanı ağırlayacak.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, bugünlerde 2 günlük yoğun programın hazırlıklarını yapıyor.
29 Ağustos’ta Bursa’da olacak Hisarcıklıoğlu oda ve borsa başkanları için 29 Ağustos’ta GUHEM’de yemek verilecek. Ertesi gün Vali Yakup Canbolat ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı ziyaret edecek Hisarcıklıoğlu’na Başkan Aktaş tarafından kente katkı plaketi verilecek.
Hisarcıkoğlu’nunTOBB’un yanı sıra önemli bir görevi de Türkiye’nin yerli ve milli ilk otomobilini üretecek TOGG’un yönetim kurulu başkanlığı 30 Ağustos günü Hisarcıklıoğlu, oda ve borsa başkanları ile birlikte TOGG’un Gemlik’teki üretim tesislerini gezecek. Hisarcıklıoğlu’nun Bursa programında Bursa ve Karacabey ticaret borsası binalarının açılışı, Yenişehir’de Küçük sanayi sitesi temel atma töreni yer alıyor.