Hava Durumu

Uzağı yakın eden festival ve hibrit yaşama alışmak

Yazının Giriş Tarihi: 10.10.2020 09:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.10.2020 09:29

Koronavirüs, Çin'den dünyaya yayıldığı günden beri yeni bir yaşam şekli başladı.

Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak diyenler haklı çıkıyor. Neredeyse her alanda alışkanlıklar, yerleşik kurallar altüst oldu. Bu pandemi sona erse bile insanlığa verdiği dersler, uygarlığın bundan sonraki yolculuğunda da devam edecek.

Bu yeni dönemin adı da hibrit yaşam olacak.

Peki, bu ne anlama geliyor?

Ekonomik, sosyal ve kültürel aktivitelerin büyük bir bölümü dijital ortamda gerçekleşecek. Fuarlar, kalabalık mitingler, iş toplantıları, konser ve sergiler dijital ortamda online yani Türkçesiyle çevrimiçi olarak yapılacak ve biz de buna alışacağız.

Uzun yıllardan beri tartışılan global anlayışın yeni bir versiyonu pandemi ile hayata geçmiş olacak.

Pandemi dolayısıyla tüm Türkiye'de olduğu gibi Bursa'da da yarım asrı geçen geçmişi bulunan festivaller iptal edildi. Bir tek Türkiye'nin en uzun soluklu fotoğraf festivali olan Fotofest işte bu yeni formata uygun olarak dijital ortam sayesinde ayakta kalmayı başardı.

Bu öncülük sayesinde Türkiye'nin ilk sanal fotoğraf festivali oldu.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde dün festivalin tanıtım toplantısı yapıldı. Salona girerken ilk kez HES kodu ve Güvenli Alan karekodu okutuldu. Herkes maskeli ve sosyal mesafeye uygun olarak oturdu.

Tüm bunlar hibrit yaşamın farkında olmadan alışkanlığımız haline gelen göstergeleriydi.

Birazda festival hakkında bilgi vereyim.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kent Konseyi tarafından Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği'nin (BUFSAD) desteğiyle Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali (BursaFotoFest), 9 yıldan beri Türkiye'den ve dünyadan birçok fotoğraf sanatçısını her yıl Bursa'da buluşturuyordu. Bu buluşma bu yıl sosyal medya mecraları aracılığıyla gerçekleşecek. Daha önce uygarlık olan tema da pandemi nedeniyle Uzak/Yakın'a dönüştürüldü.

Mesaj açıktı: Çin'de başladığında bize uzak olan salgın bir anda yakınımıza gelerek hayatımızı altüst etmişti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın verdiği bilgiye göre, 16-24 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek festivale 62'si yurtdışından, 255 yurtiçinden ve 101'i de Bursa'dan olmak üzere toplam 418 sergi başvuru yapıldı. Küratörlüğünü Kamil Fırat'ın yaptığı festivalde 151 eser sergilenmeye layık görüldü. Yerli ve yabancı usta fotoğrafçıların projeleri ile beraber toplam 166 serginin bulunacağı festival, fotoğraf tutkunları tarafından sanal ortamda takip edilecek. Sergiler için web ortamında sanal bir fuar alanı tasarlanırken, www.bursaphotofest.org ta yer alacak sanal sergi alanı kuşbakışı olarak gezilebilecek. Festival kapsamında organize edilen söyleşi ve atölye çalışmaları ise BursaFotoFest'in youtube sayfasında düzenlenecek.

Bir gün korona da tıpkı İspanyol gribi gibi tarih sayfalarında yer alacak. Ancak Kamil Fırat'ın dediği gibi 100 yıl sonra festivalde sergilenen fotoğraflar bugünün tanığı olacak.

MEĞER NE ÇOK LEZZET SIĞDIRMIŞSIN İÇİNE...

Sosyal medya, yadsınamaz bir güç haline geldi.

Birçok alanda sosyal medyadan yükselen tepkilerin ne sonuçlar doğurduğunu her gün yeni bir örnekle yaşıyoruz. Bunun yanı sıra sosyal medya başta belediyeler olmak üzere bir çok kuruma tanıtım imkanı da sağlıyor.

Geçtiğimiz hafta bunun iki örneğini yaşadık.

Son ayların popüler dizilerinden biri olan Kırmızı Oda'daki diyaloglar, sosyal medyada büyük ilgi görüyor. Özellikle Doktor Hanım rolünü başarılı bir şekilde canlandıran Binnur Kaya'nın 'Meğer ne çok acı sığdırmışsın hayatına' cümlesi birçok esprisi ve caps'e konu oldu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi de bu sözün popülerliğini kullanarak, sosyal medya hesabından Bursa'nın tanıtımını yaptı.

'Meğer ne çok lezzet sığdırmışsın içine' sözlerinin yer aldığı paylaşımda, Bursa'nın lezzetleri İskender Kebap, Cantık ve Tahanlı pide görselleri kullanıldı. Paylaşımlar, sosyal medyada büyük beğeni aldı.

Ardından Osmangazi Belediyesi de 'Meğer ne çok eser sığdırmışsın ilçene' yazısıyla belediyenin Panorama Müzesi, Osmangazi Meydanı inşaatı ve Soğanlı Kentsel dönüşüm fotoğraflarını kullandı.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN MECLİS BAŞKANINA ZİYARET

Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, geçtiğimiz günlerde TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı görevine yeniden seçildi.

Çavuşoğlu, Meclisin yeni yasama yılına başlaması dolayısıyla önceki gün TBMM Başkanı Mustafa Şentop'u makamında ziyaret etti. Görüşmede, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun önümüzdeki döneme ilişkin çalışmaları ele alındı.

Görüşmenin fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaşan Çavuşoğlu, yeni dönemle ilgili görüş ve önerileri için Şentop'a teşekkür etti.

Komisyon geçen dönemde, özellikle Yunanistan sınırında yaşanan insanlık dramı ile ilgili önemli bir çalışma yürütmüş, hazırlanan rapor, Şentop'un önerisiyle yabancı dillere çevrilerek, çok sayıda ülkenin parlamentolarına gönderilmesi kararı alınmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.