Hava Durumu

Vaka sayısı 200'ün altında, Bursa'nın altıda biri aşılandı

Yazının Giriş Tarihi: 15.06.2021 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.06.2021 08:05

Koronavirüs pandemisinde, hem Türkiye hem de Bursa'dan iyi haberler var.

Önce kasım-aralık, ardından mart-nisan aylarında Bursa kabus dolu günler yaşamıştı. Günlük vaka sayıları her iki dönemde de 5 bini aşmıştı. Nisan ayındaki kısıtlamalara rağmen vaka sayısı uzun süre 2 binin altına düşmemişti.

İyi haberin birincisi 1 Haziran'da kısıtlamaların kaldırılması üzerine vaka sayılarında geçmişte olduğu gibi artış bekleniyordu. Korkulan olmadı. Kısıtlamalar döneminde 200'e inin günlük vaka sayısı, bu rakamında altında seyretmeye başladı.

İkinci iyi haber ise aşıyla ilgili. Aşılamanın başladığı ilk günlerden beri aynı şeyi söylüyorduk. Türkiye, aşı hızı konusunda, geçmişteki deneyimiyle dünyanın en iyi ülkelerinden biri. Hatta aşı temininde sıkıntı yaşanmadığı günlerde, Almanya'yı bile geçmiştik. Ancak, aşı tedarikinde sıkıntı başlayınca Türkiye, alt sıralara inmeye başladı.

Yeniden aşı tedarikinin sağlanmasının ardından Türkiye yeniden atağa geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, sosyal medyadan sürekli aşı sayılarını paylaşan Koca, dün saat 11.50 itibarıyla uygulanan birinci doz aşı sayısının 20 milyon 324 bin 5, ikinci doz aşı 13 milyon 734 bin 486 olduğunu, Böylece toplam doz miktarının 34 milyon 58 bin 491 olarak gerçekleştiğini duyurdu.

Peki, Bursa'da aşılama durumu nasıl?

Sağlık İl Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, vaka sayısında yeniden sarı kategoriye inildiğini ve tüm enerjilerini bugünlerde aşı çalışmalarına verdiklerini söyledi.

Bursa'da günlük aşı ortalaması, 8-9 binden 25 bine yükseldi. Dün itibarıyla Bursa'da bir milyon 300 bin birinci doz, 500 bin de ikinci doz aşı yapıldı. Birinci doz aşısını olup ikinci doz için bekleyenlerin sayısı ise 300 bin.

Bursa'nın altıda birinin ikinci doz aşı olduğunu vurgulayan Dr. Yavuzyılmaz, hastanelerde randevusuz aşılama konusunda da esneklik sağlandığını söyledi.

Aşı konusunda yaşanan en büyük sıkıntı ise sosyal medya veya fısıltı gazetesi yoluyla yayılan haberler.

Bu konu gerçekten önemli. Bursa Valisi Yakup Canbolat, aylar önce sırası gelip de aşı olmayanlarla ilgili çok güzel bir değerlendirme yapmış ve bu davranışın vebal olduğuna dikkat çekmişti.

Aşı karşıtlarının dünyanın başka ülkelerine bakmalarını öneriyorum. Nüfuslarının büyük çoğunluğunu aşılayan ülkeler, pandeminin yarattığı cendereden çıktılar. Bir çok ülkede normal hayat başladı. İnsanlar artık maskelerin ne zaman atılacağını konuşuyor.

Böylesine fayda sağlayan aşı konusunda, bireysel davranışlar elbette olabilir ama bunu çeşitli mecralarda, asılsız haberlerle kampanyalara dönüştürmenin ne faydası var? Bilemiyorum.

Bir zamanlar dünyayı kasıp kavuran kızamık, çocuk felci gibi hastalıklar bugün artık görülmüyorsa bunun en büyük nedeni aşıdan başka bir şey değil.

MARMARA'DA KİRLİLİĞE NEDEN OLANLARI TEŞHİR EDELİM

Marmara Denizi, aşı kirlilik yüzünden can çekiştiğini her tarafı kaplayan müsilajla verdi. Aslında bu mesajı vermekte geç bile kaldı.

Yıllarca bu güzelim denizi, foseptik olarak kullandığımızı geçtiğimiz günlerde aynı zamanda Marmara Belediyeler Birliği Başkanı olan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, samimiyetle itiraf etti.

Foseptik bir yana en kirletici sanayi tesislerini de Marmara kıyılarında kurduk. Bandırma ve Gemlik'te gübre fabrikaları bunun iki örneği. Yetmedi, kirlenmenin ötesinde bugün müsilajın en önemli nedenlerinden biri olan deniz suyunun ısınması da sadece küresel iklim değişikliğinden de kaynaklanmıyor. Marmara kıyısındaki bir çok tesis deniz suyunu alarak, bir-iki derece ısıttıktan sonra geri bırakıyor. Bu işlem bile küresel ısınmadan daha etkili.

Bu arada, geçtiğimiz günlerde yazmıştım. Marmara'daki kirliliğin önlenmesi konusunda, iktidar ve muhalefetin tek ses olması son yıllarda görülmemiş bir gelişme. TBMM'de 5 partinin verdiği 10 önerge birleştirilerek genel kurulda kabul edildi ve araştırma komisyonu kuruldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın aldığı tedbirlere de her kesimden destek var.

Şimdi önemli olan alınan kararların ödün verilmeden uygulanmasında, geçtiğimiz hafta DHA'da çalıştığım yıllarda tanıdığım Bandırmalı gazeteci Tufan Dalgıç'tan üzerinde konuşulup tartışılması gereken bir öneri geldi. Tarım Bakanlığı hileli ürünlerle ilgili bir süreden beri güzel bir uygulama yaparak, bunları adıyla markasıyla teşhir ediyor. Aynı şey Marmara'yı kirletenlerle ilgili yapılabilir. Bu konuda adres de belli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığı çalışmaları anlattığı 'Marmara hepimizin' adlı siteyi kurdu. Burada denetim sonuçlarını cezaları ve kirletenlerin teşhiri caydırıcı olacaktır.

SOYDAŞIN BAŞVURU İÇİN SON GÜNÜ...

Bulgaristan'da 4 Nisan'da yapılan seçimlerde yelerinin ve kurucularının çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi 30 milletvekili çıkardı. Ayrıca 4 Türk de başka partilerden vekil seçildi. Ancak, koalisyon hükümeti kurma çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanınca 11 Temmuz'da erken seçim kararı alındı.

2016'da aşırı milliyetçilerin girişimleri sonucu Bulgaristan seçimlerinde, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu AB dışındaki ülkeler için sandık sınırlaması getiriliyordu. Sandık sayısı 35'ten yukarıya çıkarılmadığı için oy kullanma hakkı tam anlamıyla gerçekleşmiyordu. 11 Temmuz'da yapılacak Bulgaristan erken seçimlerinde bu sınırlama kalktı.

Ancak, alınan kararda sandık kurulması için çifte vatandaşların 15 Haziran'a kadar (yani bugün) internet üzerinden başvuruda bulunmaları gerekiyor. Yapılacak bu başvurulara göre, başta Bursa olmak üzere 11 ilde kurulacak sandık sayısı belirlenecek.

Başvurulardaki son durumu öğrenmek için BAL-GÖÇ Genel Başkanı Veli Öztürk ve CHP'nin Balkan Masası Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan'a sordum.

Bursa'da 4 Nisan seçimlerinde 8 sandık kurulduğunu hatırlatan Öztürk, başvuruların beklenenin altında olduğunu belirterek, 'Çifte vatandaşların bir bölümü oy kullanmak için Bulgaristan'a gidecek. Sanırım onlar başvuruda bulunmadı' dedi.

Prof. Dr. Yüksel Özkan da, Türkiye'de oy kullanmak isteyenlerin bugün mutlaka başvuruda bulunmaları gerektiğini hatırlatarak, edindiği bilgiye göre Bursa'dan bugüne kadar 4 bin 500 civarında başvuru yapıldığını söyledi.

Yapılan başvuru sayısına göre, Bursa'da 30, Türkiye genelinde ise 120 civarında sandık kurulacağını kaydeden Prof. Dr. Özkan şöyle devam etti:

'Seçim kurban bayramı öncesine denk geldiği için 15 bin civarında çifte pasaportlu vatandaşımızın Bulgaristan'da oy kullanmasını bekliyoruz. Zaten her bayram öncesi bu sayıda insan gidip geliyor. Bayramı da birleştirmek isteyenler erken gidip oy kullanabilir'

Sandık ve oy kullananların sayısının artması 11 Temmuz'daki seçimde Türklerin daha çok milletvekili çıkarması sağlayıp, hükümet kurulması konusunda anahtar parti haline getirecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.