Hava Durumu

Vaka sayısı artıyor: İkinci değerlendirmede işimiz zor

Yazının Giriş Tarihi: 17.03.2021 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.03.2021 07:58

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın basın toplantısını nefeslerimizi tutarak izledik.

Bursa, 15 gün önceki değerlendirme sonuçlarından oldukça uzaklaşmış, illerin 4 ayrı gruba ayrıldığı haritada turuncuya geçmişti. Belki de kırmızı bölgeye geçip yasaklar kapımızı çalacaktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mevcut durumun devamına yönelik kararı ile resmen direkten döndük. Ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın vaka sayılarını gösteren açıklaması korkumuzun yersiz olmadığını gösteriyordu.

20-26 Şubat haftasında yüz binde 49,78 olan vaka oranı, 27 Şubat-5 Mart'ta 58,55'e 6-12 Mart'ta ise yüzde 78,47'ye yükselmişti. Bursa'daki artış oranı yüzde 19,92'ye ulaştı.

Bu tabloya göre, turuncu bölgede yer alan Bursa ateş hattına hızla yaklaşıyor.

Aslında mutasyonla virüsün yayılma hızındaki artış kadar özellikle hafta sonları yaşanan yoğunluk vaka sayısındaki artışa direkt etki ediyor.

Sadece bir örnek vereyim. Pazar akşamı Küçük Kumla-Gemlik yolundaki araç trafiğini görmenizi isterdim. Kuyruk yasağın başladığı saate kadar devam etti. Yaz aylarındaki hafta sonu yoğunluğundan farksızdı.

Bursa'nın son durumunu bir de yetkili ağızdan duymak için Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz'a sordum.

Eski kriterlere bakılırsa Bursa'nın turuncu bölgede yer aldığını hatırlatan Dr. Yavuzyılmaz, 'Buna bizim de tedbirler noktasında reaksiyon göstermemiz lazım' dedi.

Vaka sayılarının yukarıya doğru tırmanma eğiliminde olduğunu ifade eden Dr. Yavuzyılmaz, vaka sayılarıyla doğru orantılı olarak hastane başvurularının arttığını ve yoğunlaşmanın başladığına dikkat çekti.

Dr. Yavuzyılmaz, Bursa'nın geçen ay günlük vaka sayısında 200'ün altında olduğunu hatırlatarak, Türkiye genelindeki tırmanışın Bursa'ya yansımasıyla 450 bandına çıkıldığını söyledi.

'Mutasyonların etkisi var ama biz de serbestleşmeyi çok abartıyoruz' diyen Dr. Yavuzyılmaz, şöyle devam etti:

'Devlet yasaklasın deniliyor. Devletin yasaklamaması bu kadar rahat ve kontrolsüz davranılmasını gerektirmiyor ki. Bir ihtiyacınız yoksa bu kadar kontrolsüz davranmayı gerektirecek bir durum da yok. Sosyal yapıya biraz katkıda bulunalım ama bunu abarttığımız zaman iki hafta sonra tamamen kapatmaya gideriz'

Bir hatırlatma yapmakta da fayda var.

Hükümetin aldığı son kararda büyük şehirlerin dayanma kapasitesinin son ana kadar korunacağıyla ilgili yorumlar yapılıyor. Ekonomik güçlük yaşayan sektörlerin yeniden yasaklarla zorlanmaması için kuralların kolay değişmeyeceği, gerekirse, bölge ve mahalle yasakları getirileceği ifade ediliyor. Ayrıca vaka, yoğun bakım ve entübe sayıları artarsa tamamen kapatma yerine bölge ve mahalle yasakları getirileceği konuşuluyor.

BURSA'DA 431 BİN DOZ AŞI YAPILDI

Koronavirüs salgınını önlemenin en etkin yollarından biri aşılama.

Hacettepe Üniversitesince açıklanan Faz-3 sonuçlarına göre, Sinovac aşısının etkililiği yüzde 83,5 hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olarak tespit edilmesi aşıya olan güveni daha da arttırdı.

Bursa'daki aşılama çalışmaları hakkında da bilgi veren Dr. Yavuzyılmaz, ilk etapta hedef olarak verilen vatandaşların yüzde 70'ini aşıladıklarını söyledi. Bursa'da bugüne kadar 431 bin doz aşı yapıldığını kaydeden dr. Yavuzyılmaz, şöyle devam etti:

'Hedef gruplardaki aşı oranı yüzde 70'lerde niye yüzde 90 olmasın. Sırası gelen vatandaşların aşı olmasını bekliyoruz. Hakkı olan herkesin bunu ihmal etmemesi gerekir'

Bursa'da aşı olup da yoğun bakımda yatak bir hasta olduğunu da hatırlatan Dr. Yavuzyılmaz, 'Onun da başka sorunları vardı. Aşı bizim elimizi güçlendiren en önemli unsur.'

DR. ESGİN, DİYARBAKIR VE GAZİANTEP SEFERLERİ İÇİN SÖZ VERDİ

Pandemi dolayısıyla durdurulan Yenişehir Havalimanı'ndan seferlerin yeniden başlaması için AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, THY ve Anadolujet yetkilileriyle görüşmüş ve 8 Mayıs'ta Erzurum, Muş ve Trabzon'a seferlerin başlaması sözünü almıştı.

Bayram müjdesi olarak yapılan açıklamada, pandemi öncesi seferlerin düzenlendiği Diyarbakır ve Gaziantep'in destinasyonda yer almaması tepkilere neden olmuştu. Bursa Diyarbakırlılar Derneği Kurucu Başkanı Şehmus Seviş, seferlerin yeniden başlaması için konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletecekleri açıklamasını yapmıştı.

Yenişehir ile ilgili yazım üzerine AK Parti Milletvekili Dr. Esgin, açıklama gönderdi.

Pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında Havayolu şirketlerinin geldiği hatırlatması Dr. Esgin, dünyada çok sayıda havayolu şirketinin iflasın eşiğinde olduğunu ve 2024'ten önce normale dönüşün söz konusu olmadığına dikkat çekti.

THY'nin bu süreci çok iyi yönettiğini ve dış hatlar ve kargoya yönelerek krizi en az zararla kapatan havayolu olduğunu kaydeden Dr. Esgin şöyle devam etti:

'Bununla birlikte üçgen uçuş gerçekleştirilen hiçbir havalimanında uçuş başlamadı, başlaması da planlanmıyordu. Bursa, genel ve yerel siyasetinin güç birliği yaparak ortaya koyduğu hamle sonuç verdi. Üçgen uçuşların ilk tekrar başladığı yer, Bursa oldu. Başlangıçta 3 İl'e tekrar başlama kararı alındı. Diyarbakır ve Gaziantep seferlerinin de biran önce başlaması için herşeyi yapacağız. Ben derneklerimizin dönem başkanlarıyla görüşerek durumu kendilerine izah ettim'

Dr. Esgin, sadece mevcut iller değil Samsun, Adana, Ordu-Giresun, Sivas, Van, Ağrı, Elazığ, Kars, Şanlıurfa, Adıyaman hatta yeni açılacak Rize-Artvin Havalimanlarına sefer düzenlemenin en büyük amaçları olduğunu kaydederek, 'Gördüğünüz gibi hemşeri derneklerimizin başkanları, temsilcileri Bursa Hava Limanından uçmak istiyor. Bu çok güzel bir talep. O zaman hep birlikte hava limanımıza sahip çıkalım. Uçuşlarımız ne kadar dolu olursa yeni uçuşlara o kadar yakın oluruz' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.