Hava Durumu

Vaka sayısında sevindiren düşüş; ha gayret Bursa...

Yazının Giriş Tarihi: 15.12.2020 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.12.2020 08:05

Pandeminin zirve yaptığı kasım ayında Bursa, kâbus dolu günler yaşadı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın her açıklamasında tehlike çanlarının çaldığı kentler arasında Bursa sürekli yer alıyordu. Vaka sayısı 4700'lere çıkmış, hastanelerin yoğun bakım servislerinde neredeyse yer kalmamıştı.

Bu süreçte ölüm ilanları bültenine dönen sosyal medya bir yana yakın çevremden birbirinden değerli insanları koronavirüs yüzünden kaybettik.

Geçen hafta ilk müjdeli haberi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca vermişti. Bursa'daki tırmanış durmuş ve inişe geçmişti.

10 günlük iznin ardından dün Bursa'daki son durumu öğrenmek için Bursa Valisi Yakup Canbolat ve İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz'a sordum.

Vali Canbolat'tan başlayayım...

Alınan tedbirler ve yapılan çalışmalar sayesinde yayılma hızı kesmesine rağmen Vali Canbolat, temkinli konuşmayı tercih etti.

'İnsanların rehavete kapılmaması açından tedbirli olmakta fayda var' diyen Canbolat, maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulmasına devam edilmesini istedi.

Bursa için ekstra bir tedbir olmadığını ifade eden Vali Canbolat, şöyle devam etti:

'Tedbirler alındı yasaklar belli. Biz de denetimlerimizi sürdürüyoruz. Bazı iller yazdıkları cezaları da sürekli veriyorlar ama ben onu doğru görmüyorum. Cezayı vatandaşın üzerinde bir sopa gibi görmüyoruz. Israrla kurallara uymayanlar hakkında gerekli idari işlem yapılıyor. Asıl olan vatandaşın kendi ve toplumun sağlığı için kurallara uyması. İyiye gidiyoruz. Tedbiri elden bırakmamak lazım'

'PANİK YAPACAK KADAR KÖTÜ, TEDBİRLERİ GEVŞETECEK KADAR İYİ DEĞİLİZ'

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, salgının tırmanışa geçtiği günlerde Bursa'da göreve başladı. Zor günlerin sonunda o da bugünlerde rahat bir nefes alma fırsatı buldu.

Dr. Yavuzyılmaz'a göre, Bursa'daki durum panik yapacak kadar kötü, tedbirleri gevşetecek kadar da iyi değil. Azalmaya doğru çok iyi bir ivme yakalandı. 4 bin 700'lerden 2 binin altına doğru bir düşüş yaşanıyor. Ancak en ufak bir rehavet bu süreci olumsuz etkiliyor.

'Vatandaşın rahatlığa inanması aynı gün vaka sayısının katlanmasına neden oluyor' diyen Dr. Yavuzyılmaz, şöyle devam etti:

'Vaka sayısında yüzde 50-60'lık düşüş sağlandı. Hafta sonraları çok daha iyiyiz. Ancak iyiyiz demeye korkuyoruz. Tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Ha gayret Bursa... Vaka sayısının daha da azalması için tedbirlere uymanızı bekliyoruz'

HASTANELERDE DURUM NASIL?

İzne ayrılmadan önce çok sayıda insan yakınlarına yoğun bakımda yer bulmak için çırpınıyordu. Dr. Yavuzyılmaz'a hastanelerdeki durumu da sorduk. O da yanıtladı:

'Şu anda hastanelerimizde yoğunluk var ama yatak sıkıntısı yok. Geçen yılla kıyasladığımızda bir yoğun bakım sıkıntımız yok. Yoğunluk mevsim normallerinde ve pandemi olmayan geçen yıla göre daha iyi durumdayız. Geçtiğimiz ay bizi çok yoran bir süreç oldu. Yoğun bakım yatak sayısını ciddi oranda arttırdık. Çok daha iyi durumdayız'

Pandeminin bir de isimsiz kahramanları var; vaka ve temaslı takibini yapan filyasyon ekipleri...

Bursa'da çeşitli kamu kurumlarından personel, özel sektörden de araç desteği sağlanan filyasyon ekiplerinde 750 personel görev yapıyor.

Dr. Yavuzyılmaz, günde 180-200 arasında aktif ekibin çalışma yaptığını ve pandeminin yayılmasının önlenmesinde büyük bir görevi yerine getirdiklerini sözlerine ekledi.

Son söz:

Alınan tedbirler ve kısmı kapanmalarla Türkiye'de pandeminin hızının kesildiğini Bursa örneğinde görüyoruz. Ancak, uzmanlara göre, bu kısmı tedbirler çok uzun vadeli sonuçlar vermeyebilir. Aşının yaygın olarak uygulanması için de daha önümüzde 2-3 ay var. Bu süre içinde tıpkı Almanya'nın yaptığı gibi 15 günlük tam kapanma Türkiye için faydalı sonuç getirecektir.

TBMM'DE BÜTÇE MESAİSİNDE SICAK GELİŞMELER

TBMM Genel Kurulu'nda bütçe maratonu devam ederken, zaman zaman sıcak gelişmeler yaşanıyor. Bütçenin Bursa yansımalarını ise iktidar ve muhalefet milletvekilleri aracılığıyla öğreniyoruz.

Önceki akşam bütçe görüşmeleri sırasında AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, milletvekilleri Dr. Mustafa Esgin ve Zafer Işık'la genel kuruldaki oylamada çektiği fotoğrafı paylaşarak, Uludağ Üniversitesi'ne 2021 yılı bütçesinin 805 milyon 593 bin, Bursa Teknik Üniversitesi'ne de 113 milyon 930 bin lira olarak onaylandığını duyurdu.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde, hızlı tren konusunu gündeme getirdi.

'Bursa hızlı treni nerede' dövizini CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile birlikte genel kurulda gösteren Kayışoğlu, 'Ulaştırma ve Altyapı Bakanı günlerdir Çin treninin nerede olduğunu paylaşıyor. Bursalılar 9 yıldır bekliyor ve biz de soruyoruz; Bursa hızlı treni nerede?' dedi.

Kayışoğlu, bir dakikalık söz de alarak, hızlı trenin yanı sıra Yunuseli havaalanı ve deprem riski nedeniyle yıkılan okulların durumunu da TBMM gündemine taşıdı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.