Hava Durumu

Vaka sayısında tehlikeli tırmanış: Yeşil Bursa'ya kırmızı yakışmaz...

Yazının Giriş Tarihi: 23.03.2021 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.03.2021 08:05

Koronavirüs pandemisinde tehlikeli tırmanış devam ediyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın cumartesi günü açıkladığı harita ve tablo Bursa açısından hiç de iç açıcı olmadı.

Hatırlamakta fayda var. 20-26 Şubat'ta 100 binde 49,78 olan vaka oranı, 27-Şubat- 5 Mart'ta 58,55'e 6-12 Mart'ta 78,47'ye geçen hafta ise 97,14'e yükseldi.

Bu tabloya göre, eğer haritada bir değişim yaşansaydı. Turuncu kesin, Yeşil Bursa'ya hiç de yakışmayacak kırmızıya bir adım kalmıştı.

Vaka sayısının artışında, bulaşma hızını arttıran mutantın yanı sıra turuncu ve kırmızı kategoride bulunan illerden hafta sonu yasağı olmayan Bursa'ya akının da etkisi var.

Son bir ayda vaka sayılarındaki yüzde 100'e varan artış yetkilileri de endişelendiriyor. Haftalık 3 bine ulaşan vaka sayısı hastanelerin kapasitelerini zorlayacak aşamaya henüz gelmedi ama böyle giderse tıpkı kasım ve aralık ayındaki günleri yaşayabiliriz.

Cumartesi günü Mudanya'da İçişleri Bakanlığı Genelgesi doğrultusunda yapılan denetimlere katılan Vali Yakup Canbolat, Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı haritanın Güney Marmara bölümünü sosyal medya hesabından paylaşarak Bursalılara bir kez daha seslendi.

Canbolat, 'Kıymetli Bursalılar, vaka sayılarımız hızla artıyor. Bu mücadeleyi ancak sizlerin gayreti, desteği ve dikkati ile kazanabiliriz. Lütfen kurallara uyalım' çağrısını yaptı.

Endişe verici bir açıklama ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener'den geldi.

Risk haritasında rengi kırmızı olan il sayısının 25'den 39'a çıkması üzerine, 'Avrupa'da olduğu gibi Türkiye de çok büyük olasılıkla üçüncü dalganın içerisinde. Bu tırmanış trendi daha devam edecek olursa, Türkiye'nin tamamen kapanması dahi söz konusu olabilir' dedi.

Açıklamasında, İngiltere, Afrika, Brezilya mutantı gibi tanımlanmış mutantlar olduğu hatırlatması yapan Prof. Dr. Şener, açıklaması şöyle devam etti:

'Türkiye'de de henüz adı konmamış bir Türkiye mutantı olabilir. Karadeniz mutantı, İstanbul mutantı olabilir. Bu mutantın tanımlanmasıyla birlikte, Türkiye'deki son birbuçuk ayda hızlı bir şekilde tırmanan rakamların sebebini de değişime bağlayabiliriz'

Bir Türkiye mutantı eksikti. O da oldu.

Konuya farklı bir pencere de ben açayım. Belki de virüsün sonucunu hazırlayacak mutant biz de gerçekleşir. Bakarsınız izdeki bu vurdumduymazlık ve rehaveti gören virüs pes eder. Koronayı da bizim evi hiç terk etmeyen grip virüsüne çeviririz.

HASTANE TEŞEKKÜRÜ VE 45 YIL ÖNCEKİ VİZYONA ÖVGÜ

Sönmez Holding'in katkılarıyla yapımı gerçekleştirilen Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi yüzde 40'lık bölümü tamamlandıktan sonra müteahhidin tasfiye kararı sonrası inşaat durmuştu.

İhalenin yeniden yapılması üzerine yeni firma geçtiğimiz ocak ayında yeniden inşaata başladı. 750 yataklı olarak başlayan ve bin 300 yatağa çıkan hastane inşaatının 800 günde tamamlanması planlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İl Başkanı Davut Gürkan ile birlikte hastane inşaatında incelemelerde bulunan AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, hastane açılışını 2022 sonuna çekmek istediklerini açıklamıştı.

Dr. Esgin, önceki gün Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez'i ziyaret ederek, katkılarından dolayı teşekkür etti. Hastane inşaatı hakkında bilgi veren ve bir an önce bitirilmesi için arkasında güçlü bir siyasi iradeyle durduklarını dile getiren Dr. Esgin, şöyle devam etti:

'Meclis üyesi olarak Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı döneminde Celal Bey'le birlikte çalışmıştık. Sönmez ailesi geçmişten beri Bursa'ya sağlık ve eğitim alanlarında büyük destekler veriyor. Merhum Ali Osman Sönmez de onkoloji hastanesini kazandırmıştı'

Dr. Esgin, sağlığın yanı sıra turizm ve Yenişehir Havalimanı'nın daha rantabl hale getirilmesi konularıyla da yakından ilgilenen bir isim. Görüşmede, Yenişehir'den uçak seferlerinin bayram öncesi yeniden başlaması da konuşuldu. Dr. Esgin, 'Merhum Ali Osman Sönmez'i de bir kez daha saygıyla andık. 45 yıl önce Bursa Havayollarını kurarak o yıllarda bu vizyonu ortaya koymuştu' dedi.

İMO RAPORU DA KAÇIŞ RAMPASI ÖNERDİ

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, Bursa-Ankara karayolunda meydana gelen ve 4 kişinin yaşamını yitirdiği TIR kazasının ardından Ulaşım Komisyonu'nun hazırladığı raporu açıkladı.

Kazanın detaylarıyla ele alındığı raporda, yolun Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM)'nün Karayolu Tasarım El Kitabında yer alan maksimum boyuna eğim kuralına uymadığına dikkat çekilerek, kitaba göre maksimum yüzde 6 olması gereken eğimin Akiniş rampası boyunca yer yer yüzde 9'lara çıktığı vurgulandı.

Bunun ağır taşıtlar için ciddi sorunlar oluşturacağı kaydedilen raporda, 'Akiniş Rampası kamyon ve TIR'ların kullanımına kapatılmalı, TIR ve ağır vasıta trafiği İnegöl-Bursa istikametinde Yenişehir yol ayrımı civarında D200 Karayolundan, E90 Bursa (Doğu) - O22 yönüne yönlendirilmelidir. Böylelikle daha az eğimli otoyolda ağır taşıtlar için böyle bir risk en az seviyeye indirgenebilir. Kestel yönünden Bursa istikametine girecek araçlar ise Barakfaki civarında otoyoldan ayrılarak tekrar D200 karayoluna bağlanabilir ' denildi.

Kazayla ilgili iki yazımda da kaçış rampası konusuna dikkat çekmiştim. İMO'nun raporunda da Akiniş'e kaçış rampası uygulaması önerildi.

Kaçış rampasının ne kadar önemli olduğu konusunda geçtiğimiz yıllarda Anadolu Ajansı'nın Toros Dağlarındaki Pozantı-Tarsus Otoyolu'nda, 2012'de uygulamaya konulan kaçış rampalarıyla ilgili haberini hatırlatayım.

Haberdeki vurgu şöyleydi: Bu yolda yaklaşık 200 metre uzunluğunda ve 6 metre genişliğinde, zemini yavaşlamaya yardımcı olması için mucurla kaplı 4 kaçış rampasında, 7 yılda 167 kaza önlendi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.