Hava Durumu

Vali Canbolat: Buradan dönüşü yakalarsak büyük başarı

Yazının Giriş Tarihi: 23.04.2021 07:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.04.2021 07:55

Koronavirüs pandemisinde zor günler geçiriyoruz. Vaka sayıları artıyor, can kayıpları yükseliyor.

Sönmez Medya Genel Müdürü Burak Özgün, Yazıişleri Müdürü Ali Kemal Aksakal, ASTV Program Müdürü Sevda Kurul ile ziyaret ettiğimiz Bursa Valisi Yakup Canbolat'la görüşmemizde gündem doğal olarak koronavirüs pandemisine odaklandı.

Pandeminin yanı sıra Uludağ Alan Başkanlığı ve Bursaspor'u da konuştuk.

Koronavirüs ile başlayalım.

Bursa'daki vaka sayıları günlük 2 bin 2 bin 500 arasında seyrediyor. Vaka sayısındaki artışa rağmen hastanelerde herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Ancak daha da yükselir ve Kasım-Aralık aylarındaki gibi günlük 5 bin vaka düzeyine yükselirse durum zorlaşacak.

Bugünlerde Bursa'da en çok görülen İngiliz mutantı. Bulaşıcılığı oldukça fazla olduğu için hızla yayılıyor. Az da olsa Brezilya ve Güney Afrika mutantları da var

Vaka sayısının şu anda zirve yaptığını ve belirli bir seviyede kaldığına dikkat çeken Vali Canbolat'a göre, buradan bir dönüş yakalanırsa Bursa için büyük başarı sağlanmış olur.

Vali Canbolat'ın en önem verdiği konulardan biri aşı. Kendisi de Bursa Uludağ Üniversitesi'nde gönüllü olarak test döneminde aşı yaptırmıştı. Geçtiğimiz günlerde sırası geldiği halde aşı olmayanlara çağrısını yazmıştım.

Görüşmemizde çağrısını yineleyen Canbolat, şunları söyledi:

'Sırası gelenlerden aşı olanların oranı yüzde 70-72 seviyesinde, ikinci doz da bu sayı yüzde 65 civarına düşüyor. Bu şu anlama geliyor. Sırası geldiği halde aşı olmayan bir grup var. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Ne kadar çok aşı yapılırsa toplum o kadar rahatlar. Aşı oranı artarsa salgın zinciri kırılmış olur. Vatandaşları aşı konusunda teşvik etmemiz gerekiyor'

Vali Canbolat, aşılamanın etkisini hastaneye yatma ve yoğun bakım oranlarında gördüklerini de ifade ederek, 'Aşı olan 60-65 yaş gruplarının hastaneye geliş oranları düştü. Hastanelik olsa bile ölümcül noktaya gelmiyorlar. Hastalanma oranlarının 30-50 yaş gruplarına indiği, virüsün yön değiştirdiği söyleniyor. Aslında gerçek olan aşının etkisi.' dedi.

Aşı sırası geldiği halde gitmeyenlere benim de aklım ermiyor. Basın kartı olanlara sağlanan öncelik sayesinde mart ayı sonunda ilk doz aşıyı olmuştum. İkinci doz için bir ara sistem biontech için randevu vermiyordu. Acaba açılır mı diye günde 3-4 kez e-nabız'ı kontrol ediyordum.

Böylesine bulaşıcı ve ölümcül hastalık için tereddüt gösterilmesi akıl karı değil.

ULUDAĞ'A YENİ BİR BAKIŞA İHTİYAÇ VAR

Vali Yakup Canbolat'ın Bursa'da göreve başladığı ilk aylarda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,Uludağ'da alan başkanlığı kurulması için çalışma başlatılması talimatını vermişti.

Uludağ Alan Başkanlığı için hazırlıkların büyük bölümü Vali Canbolat'ın koordinasyonunda yürütüldü. Hazırlanan taslak bakanlığa teslim edildikten sonra da çalışmalar devam etti ve geçtiğimiz aylarda yasa tasarı olarak meclise gönderildi. Aslında mart ayında çıkması bekleniyordu ancak pandemi ve meclisteki yoğun gündem nedeniyle henüz yasalaşmadı.

Uludağ'ı sorduğumuz Canbolat'ın verdiği bilgiye göre, birçok konuda geç kalınan Uludağ'da son 2,5 yılda önemli mesafeler kaydedildi. Yol genişletme ve yenileme çalışmaları, oteller bölgesine doğalgaz getirilmesi tamamlandı. Sezonda pistlerin hazır olmasını sağlayacak suni kar için gölet ihalesi yapıldı ve yer teslimi gerçekleştirildi.

Uludağ'ın en büyük sıkıntılarından biri de arıtma olmaması. Konu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Bursa ziyaretinde kendisine iletildi ve İller Bankası'ndan Büyükşehire kredi açıldı. Projesi hazır olan çalışmayı belediye kısa sürede yapacak.

Bu yatırımlarla Uludağ'ın altyapısının önemli ölçüde tamamlanacağını ifade eden Vali Canbolat, sıranın üst yapıya geldiğini ifade etti. Otellerin yenilenmesi, günübirlikçilerle otelcilerin ayrılmasının büyük bir çalışma istediğini vurgulayan Canbolat şöyle devam etti:

'Uludağ'da temel sorun yetki kargaşası. Alan başkanlığı bu işin kolaylaşmasını sağlayacak. Uludağ geleneksel kredisini kullanıyor ama kredisi bitiyor. Uludağ bir an önce kendine çeki düzen vermeli. Tabi ki sadece kış sezonu değil 12 ay kullanılacak bir anlayışla götürülmeli. O olursa Bursa da çok şey kazanır. Uludağ'da yeni bir bakışa ihtiyaç var' dedi.

BURSASPOR KENTİN EN ÖNEMLİ MARKASI

Vali Canbolat ile sohbetimizde, konu son günlerde herkesin konuştuğu Bursaspor'a da geldi.

Genel Müdürümüz Burak Özgün'ün ' Ne olacak Bursaspor'un hali' sorusunu, eskiden zor durumdaki kulüplerin anahtarı valilere teslim ediliyordu hatırlatmasını yaptım.

Anahtar teslimi gibi konuların eskide kaldığını, İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla Valilik ve belediyelerin yönetimde yer alamadıklarını hatırlatan Yakup Canbolat, şöyle devam etti.

'Bursaspor kentin en önemli markası. Koruyup geliştirmek lazım. Bugünlerde kredisini tüketmişliğinin sorunlarını yaşıyor. Göz göre göre Süper Lig'den düştü. O dönemde buradaydım. Ufak tefek birkaç dokunuşla düşmeyebilirdi. Ancak kalsaydı ne olurdu? O da tartışılır.'

Canbolat, kulübün elektriklerinin kesildiğini, jeneratörle idare ettikleri hatırlatmasını da yaparak, '650 milyon lira borcu kapatıp kulübü istenilen noktaya getirmek kolay bir iş değil. Geçen dönemde iş adamları nezdinde girişimlerimiz oldu. Ancak bir güven sorunu var. Herkes Bursaspor'u destekliyorum diyor ama uzaktan seviyor. Elini taşın altına koyacak babayiğitler olmadı' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.