Hava Durumu

Vali Canbolat’tan uyuşturucuya karşı toplumsal mücadele çağrısı

Yazının Giriş Tarihi: 25.01.2022 08:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.01.2022 08:36

Geleceğimizin teminatı olan gençler için en büyük tehlikelerden biri uyuşturucu maddeler.

Özellikle son yıllarda ortaya çıkan ve gittikçe yaygınlaşan sentetik uyuşturucuların pençesine düşenin kurtulması ise çok zorlu bir süreç.

Bursa geçtiğimiz yıllarda uyuşturucu madde kullanımı nedeniyle sıkıntılar yaşayan bir kent. Ancak son 5 yılda bu konuda yürütülen etkin mücadelede önemli mesafeler kaydedildi.

Bursa Valisi Yakup Canbolat, uyuşturucu ile mücadelede yapılan çalışmaları anlatmak amacıyla dün Çekirge Polisevi’nde gazetecilerle bir araya geldi.

İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan ve İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Recep Yalçınkaya ve Sahil Güvenlik ve Güney Marmara Grup Komutanı Yarbay Umut Yavaş’ın da bulunduğu toplantıda, 2020 ve 2021 yılında kolluk kuvvetlerince gerçekleştirilen operasyonlar görsel sunumlarla anlatıldı.

Emniyet Müdürlüğü’nün çalışmalarını Narkotik Şube Müdürü Mustafa Eti, jandarmanın çalışmalarını ise İl Jandarma Komutanlığı KOM Şube Müdürü Yarbay Ekrem Doğan anlattı.

Verilen bilgiye göre, Bursa'da uyuşturucu ile mücadele konusunda 2021 yılında polis bölgesinde 8 bin 323 olayda 9 bin 158 kişi yakalandı. 7 bin 550 içici ve 1600 satıcı hakkında işlem yapılırken, 822 kişi tutuklandı. Aralarında rekor sayılabilecek 20 kilogram metamfetamin ve 58 kilo bonzainin de bulunduğu toplam 615 kilogram uyuşturucu ele geçirildi.

Jandarma bölgesinde de 2021 yılında 35 bin 374 olay meydana gelirken, bunun yüzde 96'sı aydınlatıldı. Uyuşturucu kullanımının ve ticaretinin önlenmesi konusunda jandarma sorumluluk sahasında 533 olayda 818 şüpheli yakalandı. Bunlardan 37'si tutuklandı.

2022’nin ilk 20 gününde 525 olayda, 587 kişi yakalanırken, bunlardan 79’u tutuklandı. Operasyonlarda 35 kilogram uyuşturucu ele geçirildi.

Faaliyetler arasında en çarpıcı olanlardan biri Bursa’da başlayıp, İstanbul’da üretim merkezine yapılan baskınla sonuçlanan sentetik uyuşturucu operasyonu ile jandarmanın gerçekleştirdiği sahne içki operasyonlarıydı.

Sunumların ardından konuşan Vali Canbolat, uyuşturucu ile mücadelede toplumun her kesimine görev düştüğü vurgusu yaparak çağrıda bulundu:

‘Bu konuda toplumsal farkındalığı arttırmamız gerekiyor. Genel itibariyle bakıldığında Bursa en güvenli ve huzurlu şehirlerarasında dünyada ilk 100 kent arasında. Bu durum bizim için sevindirici. Bursa göç şehri olmasına rağmen, göçün getirdiği avantajlara sahip. Birlikte yaşama kültürü oluşmuş. İnsanların birbirine tahammülü; saygısı avantaj oldu. Suç ve suçluyla mücadele olmalı, etkin tedbir alınmalı. Daha ötesine ihtiyacımız var. Toplumun da bu işi devlete havale etmemesi gerekiyor. Esnafın, sanayicinin sivile toplum örgütlerinin bu konuda pencere açması gerekiyor. Uyuşturucu kullanan bir kişi bundan kurtulmuş, tedavi olmuş. Ama sanayici, esnaf ona iş vermek istemiyor. O kişi, "Hayatımı kazanayım; normal adam olayım" diyor. İş bulamadığı için oraya sürüklenenler var’

ÜÇ KIZ ÖĞRENCİYE İÇKİ SATAN BAYİİ VE VALİYİ ÜZEN TABLO...

Vali Canbolat, Bursa’da şehir efsanesi niteliği taşıyan dedikoduların bulunduğunu ancak, güvenlik güçlerinin elindeki rakamların ve sahadaki çalışmalar bunu teyit etmediğini söyledi ve şöyle devam etti:

‘Uyuşturucu ile mücadelede birilerinin dediği gibi ‘yandık, bittik’ noktasında değiliz. Toplumsal farkındalığı arttırmamız gerekiyor. Okulun karşısındaki bakkal tek tek sigara satıyorsa; alkol satıyorsa vatandaşın ihbar etmesi lazım. Hep şunu bekliyoruz. Devlet görsün gereğini yapsın. Ancak toplum faydasına olan konularda ihbar etmeli. İhbar suçlunun suç işleme eğilimini azaltıyor’

Vali Canbolat, başından geçen ve gerçekten ibret alınması gereken bir olayı da anlattı:

‘Yoldan geçerken yerlere düşen kız öğrencileri gördüm. Tekel bayi işleten bir kadın bunlara yüksek alkollü bira vermiş. Yaşları küçük kız çocukları. Tabloyu görmesiniz lazım. Çocuklar duvarın dibine yatmış. Hemen işlem başlatıldı. En üst düzeyde cezai işlem yapacağız. Ne yazık ki çevrede bu olayları görenler olmasına rağmen hiç kimse ihbar etmemiş. Toplumsal farkındalıktan bunu kast ediyorum. Sen nasıl yaşı küçük çocuğa alkol satarsın ve bunu görenler neden polise bildirmez’

Emniyet Müdürü Tacettin Arslan da, ‘Bursa’da özellikle uyuşturucu konusunda dedikodu çok,  ancak ihbar yok’ dedikten sonra geçen yıl düzenledikleri operasyonların tamamını kendi istihbaratlarıyla gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Vali Canbolat, kadına şiddet, cinsel istismar konusuna da değinerek, ‘Bu konuda hiçbir tavizimiz yok. İlgili birimler anında gereğini yerine getiriyor’ dedi.

BURSA'DA VAKA SAYISI 4 BİNE YAKLAŞTI

Koronavirüs pandemisinde Omicron varyatının etkisiyle tüm Türkiye’de olduğu gibi Bursa’da da hızlı artıyor. Toplantının son bölümünde bu konuya da dikkat çeken Vali Canbolat, vaka sayısının artmasında aşısız olanların etkisinin fazla olduğunu vurguladı.

Bursa’daki günlük vaka sayısının 3 ila 4 bin arasında gidip geldiğini ve 22 Ocak’ta vaka sayısının 3 bin 817 olduğunu ifade eden Vali Canbolat, aşı sayılarındaki düşüşe dikkat çekti. Bursa’daki aşılama oranının yüzde 80,7 olduğunu kaydederek,  şöyle devam etti:

‘Üçüncü doz aşı sayısı 888 bin 689, ikinci doz ile bir milyon 990 bin 099, birinci doz ise 2 milyon 187 bin 959. Yüzde 20 olmayan bir nüfus var. Ümit ediyoruz ki Omicron son varyant olsun. Ancak bilim adamları pandeminin devam edeceğini söylüyor. O yüzden vatandaşların maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymanın yanı sıra aşıya da gereken önemi vermemiz gerekiyor.’

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.