Hava Durumu

Vali SOS sinyali verdi, Bursa nereye koşuyor?

Yazının Giriş Tarihi: 07.04.2021 08:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.04.2021 08:13

Koronavirüsün mutasyona uğramış yeni varyantları vaka sayılarını hem Türkiye geneli hem de Bursa'da adeta patladı.

Dünya genelindeki koronavirüs grafiklerine baktığınızda bu artış Türkiye'yi en üst sıralara taşımaya başladı. En son kasım ve aralık aylarında gördüğümüz tabloya gittikçe yaklaşıyoruz. Dikkat ettiniz mi bilmiyorum; sosyal medyada koronovirüs nedeniyle yitirdiklerimizi gösteren paylaşım sayıları yine arttı. Üstelik bu kez kaybettiklerimiz 40-50 yaş grubundaki insanlar.

Bursa Valisi Yakup Canbolat, vaka sayılarını gösteren harita açıklandıktan sonra sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Bursalılara seslenerek, kentin artık renk olarak kırmızıda olduğunu vurgulayarak, kırmızının tehlikesine dikkat çekmek amacıyla SOS yani acil durum sembolünü kullandı.

Vaka sayılarının hızla arttığına dikkat çeken Canbolat, bir kez daha Bursalılara çağrı yaparak, 'Bu durumdan ancak sizlerin gayret ve katkıları ile kurtulabiliriz. Lütfen kurallara uyalım, uymayanları uyaralım' mesajını verdi.

Vali Canbolat dün de Bursa'nın fetih törenleri öncesi pandemi değerlendirme toplantısı yaptı.

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, aynı zamanda Halk Sağlığı Öğretim Üyesi. Gelinen son durumu sorduğumuz Türkkan sözlerine 'durum fena' nitelendirmesiyle başladı.

Açıklanan rakamlar üzerinden değerlendiren Türkkan, son bir ay içinde yani 5 Mart 2 Nisan arasında vaka sayısının yüzde 444,8, iki aylık sürede 8 Şubat ile 2 Nisan arasında ise yüzde 748, 86 artış görüldüğüne dikkat çekti.

Türkkan'a göre, hastanelerin yeniden dolmasına neden olan artışın yanı sıra hastalığın klinik özelleri de değişti. Eskiden tat ve koku alma hissi kaybolurken bu yeni vakalarda görülmüyor. Yeni varyantta bulantı ve kusma ön plana çıkıyor. Ayrıca 40-50 yaş grubu ağır hasta sayısında artış görülüyor. Hastaneye yatış oranı düşük ama ağır hasta sayısı yüksek.

Vaka ve ölüm sayısındaki artışa rağmen hala yeterince test yapılmadığını kaydeden Türkkan, şöyle devam etti:

'Şuna dikkat çekmek istiyorum. Türkiye'de toplumun büyük bir kısmı 73,5 milyonu çok yüksek riskli bölgede. Bu varyantın neden olduğu artış kesin ve çok ciddi önlemlerle durdurulabilir. Sosyal devlet ilkeleriyle tam bir kapanma gerekiyor'

Kapanmanın yanı sıra aşılama hızının da arttırılması gerektiğini ifade eden Türkkan, 'Bursa'da günde 7 bin kişiye aşı yapılıyor. Aşılama oranı yüzde 10'a yaklaştı. Bu süratle gidersek bir yılda aşılama tamamlanacak. Oysa bizim bir yıl zamanımız yok' dedi.

Hangi aşının tercih edileceği konusuna da vurgu yapan Türkkan, 'Hangisini bulursanız onu yaptırın. Birkaç vatandaş arayarak bekleyelim mi diye sordu. Beklenecek bir durum yok. Sıranız geldiğinde hangi aşı varsa onu yaptırın ' mesajını verdi.

SAĞLIK MÜDÜRÜ: HIZLI YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR

Vali Canbolat'la birlikte dün sabah pandemi değerlendirme toplantısına katılan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz da, vaka sayısındaki hızlı yükselişin devam ettiğini belirterek, 'Düz çizgiye geçemedik. Bölgemizdeki diğer illere göre iyi durumdayız ama iyi olmak işe yaramıyor' dedi.

'Ciddi rakamlara ulaştık. Önümüzü görebilmek adına aklımızı başımıza almamız lazım' diyen Dr. Yavuzyılmaz'a göre, ramazan ayında uygulamaya girecek tedbirlerle durum biraz toparlanacak. Ancak burada yine önemli olan vatandaşların duyarlılığı.

Bursa'da bugüne kadar 650 bin doz aşı yapıldığını ve 65 yaş üzerindeki aşılamanın olumlu sonuçlarının görüldüğünü ifade eden Dr. Yavuzyılmaz, '65 yaş üzerindekilerin aşılaması tamamlandı. Vaka sayımız iki üç hafta öncesine göre yüzde 150 arttı ama 65 yaş üzerindeki hasta sayımızdaki artış yüzde 50'de kaldı' dedi.

Bursa Tabip Odası Başkanı Türkkan gibi bulunan aşının yapılması gerektiğine işaret eden Dr. Yavuzyılmaz, 'İki aşının da etkinlik oranı çok yüksek' diye konuştu.

Biontech aşısının birinci dozunu yaptırdıktan sağlık bakanlığının e-nabız uygulaması sonra ikinci doz için randevu vermiyor. Bu konuyu sorduğumuz Dr. Yavuzyılmaz, 'Aşılama takvimi yaklaştığında randevular aktif hale gelecek. Herhangi bir sorun yok' yanıtını verdi.

BALKANTÜRKSİAD'DA HALEF VE SELEF GÖZLEM KULESİ'NDE

10'uncu yılını kutlayan Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) 6'ncı Olağan Genel Kurul Toplantısı'nı önceki gün Podyum Davet'te gerçekleştirdi.

Toplantıya AK Parti Bursa Milletvekilleri Refik Özen ve Atilla Ödünç, CHP Bursa Milletvekilleri Prof. Dr. Yüksel Özkan ve Erkan Aydın da katıldı. Vehbi Varlık'ın Divan Başkanlığında gerçekleştirilen genel kurulda 2 dönem başkanlık görevini yürüten Berat Tunakan, bayrağı oy birliği ile seçilen Fatih Şakir'e devretti.

Yeni yönetim kurulu ise şu isimlerden oluştu:

'İskender İskenderoğlu, Süleyman İnan, Seçil Bulcan Ürküt, Rıdvan İşbaşaran, Ümit İşmen, Ali Sayın, Baha Boztekin, Basri Açıkgöz, Sabriye Şen, Ali Türkün, Cömert Kayıra, Hakan Kızılırmak, Osman Güler, Erhan Altun, Alp Kesercioğlu, Engin Bayram, Ersan Türkdönmez, Ersoy Tabaklar, Muammer Ballı, Burak Bozkaya, Emel Pekcan, Volkan Göral, Fatma Akalp, Gökhan Altay, Mümin Akgün, İbrahim Özcan, Özcan Örs, Merve Efe, Salih İpekli'

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin bu akşamki konukları Berat Tunakan ve yeni başkan Fatih Şakir olacak. Programda, Bursa'nın en aktif STK'larından biri olan BALKANTÜRKSİAD'ın çalışmalarını ele alacağız. Yeni başkan Fatih Şakir de, yeni dönem hedeflerini anlatacak.

Gözlem Kulesi, bu akşam saat 20.30'da ASTV'de

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.