Hava Durumu

'Vatan borcu artık: Ülkesini seven bugünlerde tatile çıksın'

Yazının Giriş Tarihi: 28.06.2020 08:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.06.2020 08:56

Başlıkta yer alan çağrı cümlesi Bursa'yı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) yönetiminde muhasip üye olarak temsil eden turizmci Hasan Eker'e ait.
Eker'e turizmin durumunu sorduğumuzda değerlendirmeye bu çağrı ile başladı. Gerekçeleri ise oldukça tatmin ediciydi.
Aktarayım...
Türkiye'nin bacasız sanayisi olan turizmden elde edilen gelirle cari açığın neredeyse yüzde 90'a yakın kısmı karşılanıyor. Turizm 30 yakın sektörü direkt, 60'a yakınını da dolaylı olarak etkiliyor.
Sektörde sigortalı olarak bir milyon 250 personel çalışıyor. Kayıt dışı ile birlikte bu rakam 2 milyona ulaşıyor.


Sektördeki daralmanın bu yıl yüzde 60-80 arasında gerçekleşmesi kesinleşti gibi. Turizmin sekteye uğraması tüm ülkeyi etkiler.
O yüzden öncelikle parası olanların bir nevi vatandaşlık borcu gibi ülkeye ve sektöre katkı amacıyla tatile çıkmaları çağrısı yapıyor. Parası olmayanların ise kredi çekip tatil yapmalarını ise tavsiye etmiyor.
Koronavirüs tehlikesini soruyoruz. Verdiği yanıt da ilginç:
'Çarşıda pazarda AVM'de kamu kuruluşlarında, toplu taşım araçlarındaki görüntülere baktığımda tatil yerlerinin daha güvenli olduğunu söyleyebilirim. Çünkü bizdeki turizm tesisleri resort tarzında yapılmış. Büyük çoğunluğu 80-100 dönümlük geniş arazilerde yer alıyor. Ayrıca yıllardan beri hijyen konusunda yüksek standartları var. Korona sertifikalarıyla daha güvenli hale geldi. Böylesine önlem alınmış bir tesiste tatil yapmak, AVM'ye gitmekten daha az risk taşıyor'

İÇ PAZARDA KENDİMİZİ İSPATLAYALIM Kİ YABANCI GELSİN

Yaptığı çağrının yabancı turistler açısından da önemli olduğu vurgusunu yapan Hasan Eker'e göre, yabancı ülkelerin gözü Türkiye'nin üzerinde. O yüzden iç turizmde kendimizi ispatlamamız lazım. Tesisler açıldı mı, turist geliyor mu, korona süreci nasıl yürütülüyor? Takip halindeler. Dış pazardan turist gelmesi için iç pazarda kendimizi ispat etmemiz gerekiyor.


Türkiye'nin yabancı turist konusunda iki önemli pazarı bulunduğunu, bunlardan birinin Almanya, diğerinin de Rusya olduğunu vurgulayan Hasan Eker, bu pazarların son durumunu ise şöyle değerlendirdi:
'AB bu yılı kendi ülkelerinde seyahatle geçirmek istiyor. Genel politikaları bu. Yunanistan ve İspanya'yı kendi ülkeleri gibi görüyor. O yüzden gelen kısıtlama korona kaynaklı değil tamamen ticaretle ilgili. Getirilen seyahat sigortasının AB dışında geçerli olmaması da bunun göstergesi.
Rusya, korona ile uğraştığı için kısa vadede bir şey görünmüyor'
Yabancı turist gelmesinin en önemli unsurlarından birinin charter seferleri olduğuna işaret eden Eker, 'Bunu açıklayan bir tek Ukrayna oldu. Temmuzda başlıyor. İran da 15 Temmuz'dan sonra başlayacağını açıkladı' dedi.

BURSA İÇİN FIRSAT DOĞABİLİR

Eker'e Bursa'daki durumu da sorduk. Bursa'nın İstanbul ve İzmir gibi iki büyük kentin ortak noktasında yer aldığı için şanslı olduğunu söyledi. Koronavirüs kısıtlamalarının kalkmasıyla insanların yakın yerleri tercih ettiğini kaydeden Eker'e göre, Bursa, doğa ve kültür turizmi için biçilmiş kaftan. Bu dönemde tanıtımların artırılması gerekiyor.


TÜRSAB Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu da, Bursa için aynı değerlendirmeyi yaparak, hareketlenmenin başladığı haberini verdi.
Bugünlerde başkanlığına bağlı seyahat acentalarını ziyaret ederek sorunlarını dinleyen Saraçoğlu, 65 yaşa turizmle ilgili kısıtlamasının kalkmasının hareketliliğin artmasında etkili olduğunu söyledi.
Bursa turizminin geliştirilmesi için BEBKA desteğinde yürütülen projede Eker'in işaret ettiği tanıtım faaliyetlerine başlandığını ve İstanbul, İzmir, Eskişehir'e asılan billboardlarda tatil için Bursa'ya davet çağrısı yapıldığını vurgulayan Saraçoğlu, önümüzdeki aylarda hareketliliğin daha da artacağını ifade etti.
Saraçoğlu, özellikle Körfez ülkelerindeki turistlerin yasağın kalkmasını dört gözle beklediğini de bildirerek, Arap turistlerin de gelmesiyle canlılığın artacağını sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.