Hava Durumu

Yaptığı öneriyle örnek oldu, istihdam çıtasını yükseltti

Yazının Giriş Tarihi: 23.10.2020 07:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.10.2020 07:52

Koronavirüsün üzerimize kabus gibi çöktüğü, çalışanların endişe içinde olduğu karantina günlerinde Bursa'dan yükselen bir ses Türkiye'ye örnek olmuştu.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (DOSABSİAD) ilk kadın başkanı Nilüfer Çevikel'in 'İşçi çıkarmayacağız' önerisi tüm Türkiye'de yankı bulmuştu. Ardından da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın işçi çıkarma yasağı kararnamesi yayınlanmıştı.

Çevikel'in örnek olan bu çıkışı geçtiğimiz günlerde ödülle taçlandırıldı. DOSABSİAD ve Çevikel, Ankara'da gerçekleştirilen 13'üncü Yılın EN'leri Zirvesi'nde, İstihdama Katkı Sağlayan En Başarılı Sivil Toplum Örgütü kategorisinde ödüle layık görüldü.

DOSABSİAD'ta yaptığı çalışmaların yanı sıra Çevikel, İstanbul ve Ankara'da tek kişilik dev ordu misali, son yıllarda eksikliğini hissettiğimiz lobi çalışmalarına da önemli katkıda bulunuyor. Bir çok platformda Bursa'yı temsil eden Çevikel, geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un eşi Pervin Ersoy'u Bursa'da ağırladı.

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi programına konuk olan Çevikel ile pandemi döneminde sanayi ve istihdamı konuştuk.

Önce insan anlayışıyla göreve geldiği günden beri istihdam konusuna önem verdiğini ve projeler geliştirdiklerini anlatan Çevikel, salgının ilk günlerinde oluşan karamsarlığı ortadan kaldırmak amacıyla yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıyla birlikte bu kararı aldıklarını söyledi.

Çağrının iş dünyasından da karşılık bulması sayesinde hem hastalık korkusu hem de gelecek endişesi yaşayan işçilere büyük moral verdiğini vurgulayan Çevikel, 'Birinin yapması gerekiyordu. DOSAB 5 milyar ihracatı olan ve 50 bin kişinin istihdam edildiği bir OSB. Her alanda olduğu gibi bu konuda da öncülük görevimizi yaptık ve geriye dönüp baktığımızda da ne kadar doğru bir iş yaptığımız daha iyi anlaşıldı' değerlendirmesini yaptı.

Çevikel, ülkenin geleceği açısından yerli ve milli üretim için kaliteli iş gücüne ihtiyaç duyulduğunu da ifade ederek, istihdam çıtasını yükseltmek için pandemi döneminde başlayan kadın ve gençlerin istihdamıyla ilgili proje geliştirdiklerini ifade etti.

İş konusunda özellikle Bursa'da ilginç bir paradoks yaşadıklarını da ifade eden Çevikel, şöyle devam etti:

'Biz sanayide nitelikli eleman bulma konusunda zorlanıyoruz. Öte yandan insanlar işsizlikten şikayet ediyor. Bugün hangi fabrikaya gitseniz nitelik eleman aradıklarını görürsünüz. Ancak gençlerimiz iş konusunda, kamu veya masa başı görevleri tercih ediyor. Sonra da işsiz kalıyor. BTSO'nun da desteğiyle kurduğumuz istihdam bürosu ve kurslar sayesinde sanayicimizin istediği ara elemanları yetiştirmeye başladık'

ÜRETİM PANDEMİ ÖNCESİ RAKAMLARA ULAŞTI

Çevikel'e yeni normal ile birlikte sanayi ve ihracattaki durumu da sorduk.

Rakamlar pandemi öncesi düzeye ulaşmış durumda. Bu da elektrik ve doğalgaz tüketimlerine bakarak ortaya çıkıyor. Siparişler normale dönmeye başladı. Sistem artık dijital olarak işliyor. Ancak, Türkiye gibi dünyada da bir ödeme sorunu mevcut.

Tam bu noktada enerji maliyetlerindeki artış konusunu anlatan Çevikel, kısa adı YEKDEM olan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'nın getirdiği yükten şikayet etti.

Çevikel, 'firmalarımıza sipariş geldiğinde oturup maliyet hesabı yapıp fiyat veriyoruz. Ancak, her ay değişen YEKDEM nedeniyle maliyet hesaplarımız alt üst oluyor. Bunu geçmişteki üniversiteye giriş sınav sistemine benzetiyorum. O yıllarda tercihler sınav öncesi yapılırdı. Puanınızın yetmediği tercih olunca açıkta kalırdınız. Buna mutlaka bir düzenleme getirilmeli. Eğer enerji maliyetleri azalırsa ihracatımız daha da artar' dedi.

Pandemi dönemindeki desteklerin iş dünyasına nefes aldırdığının da altını çizen Çevikel, bunların devamını beklediklerini söyledi. Çevikel'e göre, ertelemeler yıl sonuna kadar uzatılmalı ve yeni kredi imkanları hazırlanmalı.

KONGRE TURİZMİ ONLİNE İLE ÇIKIŞ ARIYOR

Koronavirüs salgınının en çok etkilediği sektör kuşkusuz turizm. Bahar aylarında başlayan salgın nedeniyle bu sektörün bir yıllık çalışmaları deyim yerindeyse çöpe gitti.

Sektörün önemli kollarından biri olan kongre turizmi ise oldukça zahmetli ve bir yıl öncesinde çalışma ve hazırlık gerektiren bir alan. Bahar aylarındaki kongrelerin tamamı, salgının etkisini yitireceği beklentisiyle sonbahar aylarına ertelendi. Ancak, vaka sayılarının artması fiziki kongre yapmaya izin vermedi.

TÜRSAB genel yönetiminde sayman üye olarak Bursa'yı temsil eden Hasan Eker, aynı zamanda kongre turizmi gerçekleştiren bir firma sahibi. Pandemi öncesi yılda, başta tıp alanları olmak üzere 20'ye yakın kongre düzenleyen ve bunların birçoğunu Uludağ'da gerçekleştirmesi dolayısıyla Bursa turizmine katkı sağlayan Hasan Eker, ertelenen kongreler için bakanlıklar düzeyinde girişimlerde bulundu. Ancak, pandemi fiziki kongrelere izin vermeyince online toplantılar alternatifi öne çıktı.

Bunlardan ilki 3-14 Kasım tarihleri arasında yine tıp alanında olacak. Online gerçekleştirilecek 7'nci Ulusal Pediatrik Hematoloji Kongresi için Ankara'da temaslarda bulunan Hasan Eker, 23 oturumda gerçekleştirilecek kongrede 56 konuşmacı ve 198 katılımcı yer alacak. 14 firma da stant açacak.

Bunun ardından 7 Kasım'da Spor Bilimleri, 23 Kasım'da da Antibiyotik ve Kemoterapi kongresi düzenleyeceklerini belirten Eker, bir ayda 4 kongre gerçekleştireceklerini belirtti.

Peki, önümüzdeki yıl?

Eker, önümüzdeki yıl kongre planlarını da pandemi nedeniyle online yapmaya karar verdiklerini ifade ederek, 'Sektörümüz de yeni şartlara kendini uydurmaya çalışıyor. Üstelik deneyim sahibi oluyoruz. Önümüzdeki yıllarda fiziki kongreler olsa bile aynı anda online katılım da sağlanacak' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.