Hava Durumu

Yatırımcı çıkmayınca Büyükşehir yapacak

Yazının Giriş Tarihi: 27.10.2021 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.10.2021 07:56

Bursa'da yerel gündem son aylarda oldukça hareketlendi.

Emek-Şehir hastanesi metro hattından T2'ye, Sıcaksu'daki kentsel dönüşümden Bursa'nın Türk Dünyası başkenti seçilmesine kadar önemli konularda merak edilenleri bu hafta özel formatıyla yayınlanan Gözlem Kulesi programında ASTV Program Müdürü Sevda Kurul ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a sorduk.

Aktaş'ın programda ilk kez buradan açıklıyorum ibaresi kullandığı için Sıcaksu Projesi ile başlayayım.

Sıcaksu aslında Bursa'nın yıllardan beri yatırım bekleyen bölgelerinden biri. Geçen dönüm Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin kamulaştırma çalışmalarıyla başlayan süreçte sürekli buraya yabancı ve özellikle de Körfez ülkelerinden Arap yatırımcılar beklendi. Ancak, yapılan görüşmelerde bir türlü istenilen sonuca ulaşılmadı.

Sonunda Büyükşehir ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı kentsel dönüşüm projesi ortaya çıktı. Ancak, tartışmalar bu kez Termal su kaynaklarına sahip bölge neden konut alanına dönüştürülüyor eleştirileri ortaya çıktı.

Sözlerine, bölgenin kentsel dönüşüm amacıyla depo konut için kamulaştırıldığı hatırlatmasını yaparak başlayan Aktaş, bölgede yaşayanların yıllardan beri kentsel dönüşümü beklediğini ifade etti.

' Araplara konut satmak için veyahut her hangi bir iş için kentsel dönüşüm yapmayacağım. Artı ben termal projenin hala arkasındayım. Bugün buradan ilk kez de açıklıyorum. O proje incelenirse ön tarafta 26 dönüm bizim, 25 dönüm de eski Tolon fabrikasına ait 51 dönümlük bir arazi var. Karşı taraftar 110 dönümlük alan var. Yatırımcı ile konuşuyoruz; yeter ki projenle gel diyorum. Yatırımcı bulamadığımız için 2022'de termal yatırımı biz yapacağız'

Görüşülen yatırımcıların, kule dikip 30 katlı bina yapacağım teklifiyle geldiğine dikkat çeken Aktaş, 'Allah aşkına beni bu şehirde yaşatmazlar. 30 katlı kule mi dikilir oraya ben buraya zemin artı 5 ten daha yüksek bina yaptıramam diyorum' mesajını verdi.

Aktaş, yapılacak termal tesislerin arkasında yapılacak 700 konutun depo konut olarak değerlendirileceğini de ifade ederek, ' Ön tarafını kendim yapıyorum işletmesini özel sektörle yaparım. O ayrı bir konu. Çok yakında kamuoyuyla paylaşacağız. Çok önemli mimarlara proje hazırlatıyorum' dedi.

Sıcaksu ve karşısında toplam 160 dönümlük termal tesis için arazi bulunduğunu da ifade eden Aktaş, Bursa yatırımcı şehri varsa farklı projesi önerisi olan görüşürüz' diye konuştu.

EMEK-ŞEHİR HASTANESİ HATTI VE T2'DE SON DURUM

Bursa'da merak edilen konulardan biri de Emek-Şehir Hastanesi arasındaki metro hattı projesi. Bilindiği gibi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan iki ihale de iptal edildi. İkinci iptal kararı Danıştay'da onaylanırsa geçerlilik kazanacak.

Proje ile ilgili son durumu Aktaş'a sorduk. O da yanıtladı:

'Devlette devamlılık esastır. Üzerine basa basa söylüyorum biz 2023'ün ikinci yarısında bu çalışmayı bitirmek istiyoruz. Biter mi? Çok rahat biter. Hala çalışma devam ediyor. Danıştay kararı bekleniyor. Karar farklı yönde olursa yeni süreç yapılır. Yapılan ihale ile alakalı muhalefeti anlamakta güçlük çekiyorum. Allah aşkına belediye benim şahsi belediyem değil hepimizin belediyesi bu bütçe hepimizin bütçesi hepimizin vergileriyle oluşuyor. Dolayısıyla biz ulaştırma bakanlığına yıllardır sitem etmiyor muyduk bize yatırım gelmiyor diye...'

Emek-Şehir Hastanesi hattının yanı sıra bakanlıkla Üniversite-Görükle hattını da görüştüklerini ve 2022 yılının ilk yarısında bu hattın ihalesinin de yapılacağını söyledi.

Peki, T2 hattı?

2015'ten beri devam eden sürecin 2022'de tamamlanacağını ifade eden Aktaş, bu hatla ilgili de yeni bilgi verdi:

'180 milyona ihale edilen ve 130 milyon lira harcanan hatta, ayrıca 240 milyon lira İller Bankası kaynağı kullanılarak harcama yaptık. Hedef tarih haziran 2022 ama müteahhit firma ile geçen hafta görüştük. Nisan ayında seferleri başlatmak istiyorum'

YENİ HEDEF AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ

Özbekistan'ın Hiva kentinde geçtiğimiz ay yapılan toplantıda Bursa, 2022 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildi. Programda, bu gelişmenin Bursa'ya kazandıracaklarını anlatan Aktaş, başkentliğe uzanan yolun MHP Yıldırım Belediye Meclisi Üyesi İhsan Bilgili'nin teklifiyle başladığını söyledi ve şöyle devam etti:

'3 aylık belediye başkanıyken o zaman Büyükşehir Meclisi üyesi olan İhsan Bilgili, Bursa'nın Türk Dünyası Başkenti olabileceğini önerdi. 2013'te Eskişehir, 2018'de de Kastamonu olmuştu. Çalışmalarımızı sürdürüp sonunda istediğimizi elde ettik'

Bakanlıktan destek almak için 16 restorasyon projesi çıkardığını bildiren Aktaş, ocak ayının son haftasında Türk Dünyası Kültür Bakanlarının toplantısıyla startın verileceğini söyledi. Bu çalışma ve etkinliklerin Bursa'nın Avrupa kültür başkentliği yolunu açacağına işaret eden Aktaş, bir aksilik çıkmazsa şubat ayında Avrupa ülkeleri büyükelçilerinin Bursa'da ağırlanacağını kaydetti.

SU FİYATLARINA İNDİRİM Mİ GELİYOR

Geçen yıl aylarda gündemimiz kuraklık ve su sıkıntısı konusuydu. Bu yıl yağışlar dolayısıyla iyi bir sonbahar geçiriyoruz. Sudaki son durumu ve öğrencilere yapılan indirimi sorduğumuz Aktaş, Çınarcık Barajı'ndan Bursa'ya su sağlanması projesini büyükşehir belediyesinin yapacağını açıkladı. Aktaş, şöyle devam etti:

'Yanlış anlaşılmak istemem ama işi DSİ'ye bırakırsak tamamlanması 7-8 yıl sürer. Cazip bir yurtdışı kredisi takip ediyoruz. Yakında kamuoyuyla paylaşacağız. Başlarsak 2-2,5 yılda bitiririz'

Öğrenci indiriminin ardından vatandaşlarla ilgili ne yapılabilir konusunda çalışma yürüttüklerini de açıklayan Aktaş, 'Önümüzdeki ay BUSKİ genel kurulu var. İzlemeye davet ediyorum. Sürpriz çıkabilir' dedi.

ZİNDANKAPI'YA HAYRAN KALDIM

Tesadüf bu ya, programın çekildiği günün akşamı Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz günlerde sergiyle açılışını yaptığı Zindankapı'da Başkan Aktaş ile tekrar bir araya geldik.

Açıkçası böylesine bir eser beklemiyordum. Onun ötesinde içinde açılan Derya Yücel küratörlüğünü yaptığı sergi de görülmeye değerdi. Turizmci dostumuz Uğur Çelikkol'a göre İstanbul'daki Yedikule zindanlarının küçük bir örneği olan Zindankapı'da bulunan kanlı kuyu, işkence odası, kule bağlantılı koridorlar ve zindanlar artık tutsaklara değil , interaktif bir dijital müzeye ve sanat galerisine ev sahipliği yapıyor.

Asıl sürpriz ise kale burcunda bizi bekliyordu. Burçtan Kuştepe yönündeki muhteşem görüntü, Başkan Aktaş'ın da ilgisini çekmiş ve buradaki yapıların dış cephe sağlıklaştırması için proje hazırlıklarına başlamış. Gerçekten de gece manzarası muhteşem. Eğer cephe sağlıklaştırması olursa gündüz de görülmeye değer bir mekan kazanacak Bursa...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.