Hava Durumu

Yeni sistemin formülü: 100+100 gün ve 6 ay

Yazının Giriş Tarihi: 11.07.2018 07:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.07.2018 07:36

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş, yeni dönemin ilk başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis'te yemin etmesiyle başladı.
Türkiye, yeni dönemi ve büyük çoğunluğu Meclis dışından atanan bakanlar Kurulu'nu konuşurken, her kabine sonrası Bursa'daki klasik tartışma yeniden başladı.
Kabinede Bursa'dan bakan niye yok?
Liste ilk açıklandığında bakanların özgeçmişleri didiklenerek, Bursa bağlantıları ile ilgili ayrıntılara bakıldı. Yeni Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın Bursa Erkek Lisesi mezunu olması bile ön plana çıkarıldı.
Başbakanlık sisteminde bölgeler arası dengeler gözetilerek, Bakanlar Kurulu'na şekil verilir, bazen çıkarılan milletvekili sayısına göre iller iki bakanla taltif edilirdi.
Oysa Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha seçim olmadan 'yeni bakanlar CEO gibi görev yapacak' açıklamasıyla bunun sinyalini vermişti.
Aynı soruyu dün yeni bakanların yemin törenini Bursa milletvekilleri Atilla Ödünç, Mustafa Esgin, Ahmet Kılıç, Refik Özen ve Zafer Işık'la aynı sırada izleyen son Bakanlar Kurulu'nun Başbakan Yardımcısı olan Hakan Çavuşoğlu'na da yönelttik.
Yeni sistemin mantığının artık anlaşılması gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu'na göre yeni bakanların her biri kendi dalında yetkinliğe, bilgiye ve derinliğe sahip. Parlamentodan bakanlık görevine getirilenler de kendi dallarında hem çok başarılı hem de çok uzman kişiler. Yeni bakanlara da bu zaviyeden bakmak gerekiyor.
Türkiye'nin son derece önemli döneme girdiğine de işaret eden Çavuşoğlu, 'Milletvekilleri olarak bu dönemde Bursamıza nasıl daha fazla hizmet, beklentileri karşılayacak yatırım ve çalışma yapabiliriz bu konuda yoğunlaşacağız. Bakanlar da kendi uhdelerindeki çalışmaları yapacaklar' dedi.
Çavuşoğlu'na, 'yeni sistemin taşra teşkilatlarına yansıması nasıl gerçekleşecek?' diye soruyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasını hatırlatan Çavuşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımız, 'Birinci yüz gün, ikinci yüz gün ve sonraki 6 ay' dedi. Dolayısıyla başta kendi yeni modele göre projeksiyonlarını ortaya koyup, planlamalarını yapacaklar. Bundan sonra işler daha hızlı yürüyecek" diye konuştu.

Albayrak'tan ilk mesaj
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bakanlar Kurulu'nu açıklamasının ardından gözler yeniden ekonomiye çevrildi.
Gece boyunca yurtdışı piyasaların tepkisi ve bunun dövize yansımaları izlendi. Çünkü Türk ekonomisinin iki önemli ayağı birleştirildi. Eski dönemde, hazine ve makro ekonomik politikalar bir başbakan yardımcısında, maliye ise ayrı bir bakanlıkta olur, koordinasyonu ise Başbakan sağlardı. Yeni modelde, artık Berat Albayrak yönetimindeki tek bakanlık ekonomiye yön verecek. Tabii ki direksiyon cumhurbaşkanında olacak. Yeni yönetim modelinde sistem artık çok hızlı işleyeceği için önümüzdeki günlerde, iş dünyasının talep ettiği acil reformlar konusunda önemli adımlar atılması bekleniyor. Devir teslim töreninde bakan olarak ilk konuşmasını yapan Albayrak da, 'Güçlü bir Türkiye hikayesi yazacağız' mesajını verirken, bunun kısa, orta ve uzun vadeli projelerle destekleneceğini söyledi. İstikrarlı büyüme için Türkiye'nin ihtiyacı olan yapısal değişimde hızlı adımlar atılacağını açıklayan Albayrak'ın ilk hedeflerinden biri ise enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara indirmek.

İş dünyası acil reform bekliyor
Bursa'daki iş dünyası temsilcilerinin açıklamaları da istikrar ve reform beklentisi doğrultusunda şekilleniyor.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, yeni dönemde dış ticaret açığını azaltacak adımları beklediklerini ifade ederek, "Bu dönemde hayata geçirilecek yapısal reformlarla ülkemiz hedeflerine daha hızlı koşacaktır" dedi.
Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay da değerlendirmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabineyi açıklarken söylediği 'Ne bizim ne de bizden sonra gelecek olan cumhurbaşkanlarının yürütme görevi konusundaki aksaklıklar eksiklikler konusunda milletimize karşı öne sürebilecekleri bahaneleri kalmamıştır" sözlerinin hızlı işleyecek bir devlet mekanizması için umut verdiğini söyledi.
Beştepe'deki törene katılan TÜRSAB Başkan Yardımcısı Hasan Erdem ise yeni Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un turizmci olmasının sektör tarafından olumlu karşılandığını vurguladı. Erdem'e göre, sektör 1983 yılında Turgut Özal'ın başlattığı turizm hamlesinin ikinci fazının gerçekleşmesini bekliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.