Hava Durumu

Yeni yılda kuyu yerine Uludağ suyu içeceğiz

Yazının Giriş Tarihi: 01.11.2017 08:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.11.2017 08:14

Bursa'da içme suyu tartışmaları en az istifa eden Recep Altepe'nin yerine kimin seçileceği ile ilgili yorumlar kadar etkili oluyor.
Bu sonuca ulaşmamın nedeni; Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala'nın 'Bursa Şebeke Suyunda Alüminyum Düzeyi'nin Değerlendirmesi" çalışmasını konu alan yazımın sosyal medyadaki yankıları.
Su ve özellikle de içme suyu temel ihtiyaç olduğu için siyasi düşüncesi veya toplumdaki mevkisi ne olursa olsun herkesin merak ettiği hatta sorguladığı bir konu haline geliyor.
En etkili yorum ise işin birinci sorumlusu olan BUSKİ'den geldi.

BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, dün telefonla arayarak, toplumu sağlıklı bilgilendirme konusundaki çaba için teşekkür etti. Ardından da önemli bilgiler verdi.
Öncelikle şu müjdeyi vermekle başlayayım. Tartışmaların ana kaynağı haline gelen kuyu sularından yeni yılla birlikte kurtuluyoruz.
Bilindiği gibi BUSKİ ve DSİ 1. Bölge Müdürlüğü ile Bursa'nın su ihtiyacının yüzde 90'ının karşılandığı Doğancı Barajı'ndaki bakım onarım ve yenileme çalışmalarına başlayınca şehrin ihtiyacının bir bölümü 120 kuyudan karşılanmaya başlanmıştı. Doğancı Barajı'nda üst kottan yeni bir su alma yapısı açıldı. Eski su alma yapısındaki çalışmalar devam ediyor. Bakım onarım çalışmaları bittiğinde Doğancı 2 ayrı su alma yapısına kavuşacak ve eski yapılar yenileri ile değiştirilmiş olacak.
40 yıl önceki vana ve boruları korozyon nedeniyle kapatıldığında bir daha açılamaz hale geldiği için bu çalışma başlatılmış.
Daha açık söylemek gerekirse tutulan vana pas nedeniyle elde kalacağı için Bursa'nın içme suyu tehlikeye atılmak istenmemiş.
Yeni su alma yapıları devreye girince 120 kuyuya ihtiyaç kalmayacak. Böylece hem suyun lezzeti ve kalitesi artacak hem de alüminyum gibi tehlikeli metal endişeleri de sona erecek.
Kaldı şurada 60 gün, göz açıp kapayıncaya kadar geçer.
Kar sularıyla beslenen lezzetli Uludağ suyuna kavuşuruz.

Türkiye'nin en temiz su havzası

Çetinavcı, Doğancı Barajı'ndaki su seviyesinin de iyi durumda olduğuna işaret etti. Bugünden itibaren hiç yağmur yağmasa bile mayıs ayı sonu haziran başına kadar su rezervi Bursa'ya yetecek.
Çetinavcı'yı bulmuşken, Osmangazi Belediye Meclisi Üyesi MHP Grup Sözcüsü Cemil Aydın'ın köylerdeki fosseptiklerin baraj gölü havzasına aktığı şeklindeki iddiasını hatırlatıyorum. DSİ kökenli ve birçok baraj havzasını çok iyi tanıyan Çetinavcı, Doğancı Barajı'nın Türkiye'nin en temiz havzasına sahip olduğunun altını çizerek, "Bu bölgede sanayi tesisi yok. Fosseptiklerle ilgili de her türlü önlemi aldık. Herkesin içi rahat olsun" dedi.
Şebeke suyundan her gün 100 numunenin bazen çatkapı yöntemiyle alınarak hem biyolojik hem de kimyasal analizden geçirildiğinin altını çizen Çetinavcı, çeşmeden akan suyun güvenle içilebileceğini söyledi.

Şu terminal meselesi

Son günlerde en çok şikayet gelen konulardan biri Şehirlerarası Otobüs Terminali'ne ulaşım. Geçenlerde bir arkadaşım anlattı. İzmir yönünden gelirken Ataevler'deki evinin çatısını görmüş. Tabii inmek ne mümkün. Mecbur 20-25 dakika daha yolculuk ardından terminalden eve taksi. O da nereden baksan 20 dakika, kısacası çatısını gördüğü evine ulaşması bir saati bulmuş. Taksiye ödediği para da cabası.

Bursa'daki uygulama sanırım hiçbir yerde yok. İstanbul, İzmir ve Ankara'yı biliyorum. Üç kentte de terminale ulaşım veya bulunduğunuz yere gelmek için şirketlerin servisleri var. Bursa'da buna izin yok. Ya otobüs ya da taksi.
Yerel yönetimin bu eziyete bir çözüm bulması gerekiyor. Hem de acilen...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.