Hava Durumu

Yeniden yapılanan BUSİAD’ın beklentisi: Güven ve istikrar

Yazının Giriş Tarihi: 26.03.2022 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.03.2022 08:12

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD), TÜSİAD’ın ardından Türkiye’nin ikinci, Anadolu’nun da ilk SİAD’ı olma özelliği taşıyor.

Aradan geçen 44 yılda, hem Bursa’da hem Türkiye genelinde kurulan SİAD sayısı artsa da BUSİAD, tıpkı TÜSİAD gibi ağırlığını ve etkinliğini korudu.  

15 Ocak’ta yapılan genel kurulda başkanlık görevini Ergun Hadi Türkay’dan devralan Buğra Küçükkayalar ile yönetim kurulu ilk kez basının karşısına çıktı. Toplantı, hem tanışma, hem de BUSİAD’ın yeni kurumsal yapılanmasına ilişkin bilgilendirme amacı taşıyordu.

Toplantıyı klasik havadan uzaklaştırmak için interaktif şekilde gerçekleştiren Başkan Küçükkayalar, sıra ilgili komiteye gelince bunların başında bulunan yönetim kurulu üyelerine söz verdi.

Konuşmasına kurucu başkan Doğan Ersöz olmak üzere 18 kurucu üye ve bugüne kadar görev yapan tüm başkanlara teşekkür ederek başlayan Küçükkayalar, geçen ay yaşamını yitiren Gazeteci arkadaşımız Can Ertan’ın fotoğrafını masasına koyarak, rahmetle andığını dile getirdi.

Toplantıdaki sürpriz ise Ceyhun Yalçın tarafından yaptırılan Atatürk siluetli telefon ve tablet ayaklığı oldu. Metal aparat aynı zamanda içine mum konulduğunda Atatürk siluetini duvara yansıtma özelliğine sahip.

Küçükkayalar, sunumunda önce BUSİAD’ı 2019 verilerine göre değerlendirdi. Üyelere ait bin firma, 100 bin çalışan, 25 milyar dolar yıllık ciro ve 10 milyar dolarlık ihracat rakamı oldukça yüksek. Yeni yönetim bunun güncellenmesi için çalışma başlattı.

23’ü kadın 260 üyesi bulunan derneğin 15 kişilik yönetim kurulundaki kadın sayısı ise 4. Küçükkayalar, kadın ve genç üye sayısını arttırmayı hedeflediklerini söyledi.

Büyük hedef ise Bursa’daki tüm SİAD’ların çatı kuruluşu olmak, bu amaçla geçen dönemden beri çalışmalar yapılıyor. İlk işbirliği de BUİAD’la oldu.  Buradaki hedef ise hep birlikte Bursa’nın daha yaşanabilir bir şehir haline getirilmesi.

İki yıldan beri hazırlıkları devam eden yeni yapılanma çerçevesinde, 11 çalışma komitesi oluşturuldu. Kurumsal gelişim, iletişim ve üye ilişkileri, ekonomik ve sektörel gelişmeler, eğitim, sosyal sorumluluk, dijital dönüşüm-yenilikçilik ve girişimcilik, aile işletmeleri ve kurumsallaşma, sürdürülebilirlik ve Yeşil Bursa, otomotiv, tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon, hizmet, tarım ve gıda komite başkanlıklarını ise yönetim kurulu üyeleri yapacak.

BUSİAD ayrıca tıpkı TÜSİAD’ın aylık yayınladığı ekonomik raporu üç ayda bir Bursa için hazırlayacak.

AKLA GELMEYEN BİR VERİ İLE EKONOMİ ANALİZİ

Buğra Kayalar, inşaat sektöründe faaliyet gösteren bir iş insanı. Türkiye ekonomisinin 1997 yılından günümüze kadar olan sürecini sanayi tesislerini yapan Türkiye Prefabrik Birliği (TPB) verileriyle analiz etti.  Türkiye’deki sanayi yapılarının yaklaşık yüzde 95’i beton prefabrikasyon sistemi ile yapıldığı için üretim ve sanayi yatırımlarının gerçekleşmesiyle ilgili çok önemli bir gösterge.

Birinci grafik 1997-2010, ikincisi ise 2010’dan günümüze kadar olan süreci yansıtıyor. Bu grafiklerde Türkiye’nin mesela 1999 depremi, 2000, 2001, 2008-2012 ekonomik krizlerinde sanayi tesisi sayılarının düşüşü, ekonomik göstergelere paralel olarak azalıyor.

İkinci tablodaki enteresan gelişme ise 2018-2022 döviz ve borç krizi dönemiyle ilgili. Küçükkayalar, bu noktada bir parantez açarak, döneme bu adı Wikipedia’nın verdiğine dikkat çekti. Tabloda 2019’dan sonra yatırımların arttığı ve Küçükkayalar’ın deyimiyle şaha kalktığı görüldü. Pandeminin sanayi yatırımlarına olumsuz etkisi ise yok.

Krize rağmen bu gelişmenin nedenlerini ise Küçükkayalar açıkladı:  Birincisi sanayi bölgelerindeki tahsisli parsellerin yatırım yapılmazsa yer sahiplerinin elinden alınacağının bildirilmesi, pandemi döneminde sanayinin çalışmaya devam etmesi, verilen KGF kredilerinin sanayi yatırımları için kullanılması, 2018-19’da ertelenen yatırımların pandemi sonrası talep artışıyla yatırım yapmak zorunda kalmaları ve Çin ile dünya ticaretinin azalması, kalite, süre, yakınlık ve güvenilirlik açısından Türkiye’nin önem kazanması ve çok sipariş alması.

BURSA'DAKİ DURUM VE BUSİAD'IN BEKLENTİSİ

Küçükkayalar, son durumu ve ise şu sözlerle anlattı: Türkiye 2019 ortalarından, Bursa ise 2020 yılı ortasından itibaren endüstriyel yatırımlara yeniden başladı. Döviz kurlarının artmasına rağmen sanayi yatırımları durmadı arttı. 2021 sonlarındaki politika faizinin düşürülme süreci ile birlikte sanayi yatırımları nerede ise durdu.

Yeni yatırımlar için fiyatlardaki belirsizlik ve malzeme tedarik zincirindeki sıkıntılar nedeniyle tekliflerin verilmesinde ve bağlantıların yapılmasında zorluklar yaşanıyor.Eğer gerekli tedbirler alınmazsa bu yükseliş yerini 2022 ve sonrasında düşüşe bırakabilir.

Beklenti ise 3 maddeden oluşuyor; Her seviyede güven ortamının oluşturulması, tüm sektörlerde istikrarın sağlanması, kalıcı öngörülebilirliğin olması.

Son not: toplantıda sorulan soruyla ilgili;  Gıda ve tarım komitesinden Yasemin Uyar Duman, aynı zamanda ayçiçeği yağı üreten bir firmanın yönetim kurulunda yer alıyor. Sıkıntı ve fiyat artışı ile ilgili soruya karşı Duman, bu konuda belirsizliğin devam ettiğini söyledi. Başkan Küçükkayalar ise bir ekleme yaparak savaşın devam ettiği Donetsk bölgesinin önemli mangan madeni üretim merkezi olduğunu ifade ederek, bu eksikliğin de önümüzdeki günlerde nitelikli çelik üretiminde sıkıntılara yol açacağını söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.