Hava Durumu

Yenişehir Havalimanı, Bursa'nın kanayan yarası...

Yazının Giriş Tarihi: 16.10.2021 06:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.10.2021 06:01

Ulaşım konusunda Bursa, şanssız bir kent. Bursa dışına her çıktığımda bunun farkına bir kez daha varıyorum.
Hızlı tren projesinin bir türlü tamamlanamaması bir yana, eğer işin içinde İstanbul-İzmir bağlantısı olmasaydı otobana bile zor kavuşurduk. Yenişehir Havalimanı ise kanayan bir yara. Bugün iktidar muhalefet tüm vekiller bir araya gelse bile Yenişehir Havalimanı gibi bir yatırımı yapmak neredeyse imkansız.
Geçtiğimiz hafta Osmangazi Belediyesi'nin düzenlediği 'Biz Anadolu'yuz' gezisinde, hava ulaşımındaki şanssızlığımızı bir kez daha gördüm. Diyarbakır'a ulaşmak için sabahın ilk ışıklarıyla Sabiha Gökçen Havaalanı'na gitmek zorunda kaldık. Belediye otobüs tahsis ettiği için ücret ödemedik ama Burulaş'ın otobüsünü kullansaydık 65 lira ücret ödemek zorunda kalacaktık. Özel araçla gitmek ise ayrı bir mali külfet. Osmangazi Köprüsünün geçiş ücretiyle birlikte 200 lira ödemek zorundasınız. Bir de sizi götüren aracın geri dönüşü var tabii...
Oysa Yenişehir Havalimanı 40 kilometre yakınımızda ve Burulaş buraya da şehir içi gibi ücretlendirme yapıyor. Ama maalesef Diyarbakır'a sefer yok...
Sadece Diyarbakır'a da değil, pandemi öncesi olan Ankara ve Gaziantep'e de sefer yok.
Diyarbakır Havaalanı'na indiğimizde özellikle uçuş tablosuna baktım. Gün içinde aralarında Almanya'nın da bulunduğu 10 noktaya sefer vardı. Dönüş yaptığımız Muş'tan ise gün içinde 6 seferin olduğunu gördük.
Oysa pandemi öncesi işler sanki rayına girer gibi olmuştu. Ankara'ya haftada 5 sefer vardı. Gaziantep'in ardından Adana, Elazığ, Samsun seferlerinin yanı sıra Bulgaristan'ın Filibe, Kuzey Makedonya'nın Üsküp ile Almanya'ya direkt seferler düzenlenmesi aşamasına gelinmişti. AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin seçildiği günden beri bu işin takipçisi olmuştu. Seferlerdeki doluluk oranı da yüzde 90'ların üzerindeydi.

Pandemi nedeniyle 28 Mart 2020'de tüm ülkede seferler durunca Yenişehir Havalimanı da kapandı. Pandeminin hızı kesilince THY, yeni normal diye adlandırılan 1 Haziran 2020'den itibaren Ağrı, Batman, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hatay, Iğdır, Kars, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Van ve Sivas havaalanlarına uçuşları başlatırken, Bursa Yenişehir Havaalanı uçuş programı dışında tutulmuştu. Bursa sanki üvey evlat muamelesi görüyordu.
AK Parti Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ve AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı'yı 12 Mart'ta ziyaret ederek, Bursa'nın bu konudaki taleplerini ilettiler. Bursa heyeti bu görüşmeden eli boş dönmedi. Erzurum, Muş ve Trabzon seferleri 24 Mayıs'ta yeniden başladı. Diyarbakır ve Gaziantep için temmuz ayına söz verildi ama temmuzun üzerinden neredeyse 3 ay geçmesine rağmen seferler başlamadı.
Sanki görünmez el Yenişehir'in rantabl kullanılmasını engelliyor...

CHP'Lİ KARACA GÜNDEME TAŞIDI, ESGİN'DEN ÇAĞRI GELDİ

Gezi dönüşü, havalimanıyla ilgili yazı kaleme almayı planlarken CHP İl Başkanı İsmet Karaca, Yenişehir Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyerek konuyu yeniden gündeme taşıdı.


Karaca, Bursa'dan her gün Büyükşehir Belediyesi tarafından 25 otobüs kaldırılarak 2 bin 50 yolcuyu İstanbul'daki hava alanlarına taşıdığına dikkat çekerek, Sabiha Gökçen'in Bursa'nın hava alanı algısının yanlış olduğuna dikkat çekti.

Karaca'nın basın toplantısı düzenlediği saatlerde Yenişehir Havalimanı konusunda AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin'den açık davet geldi. Havaalanının etkin kullanılması için uzunca bir süredir mücadele verdiklerine dikkat çeken Dr. Esgin, bu mücadeleyi siyaset üstü ve tüm Bursa olarak vermek zorunda olduklarını vurguladı. Dr. Esgin, 'Siyaset kurumu, Bursa'nın bu sürecine katkı sağlamak gayretinde olmalıdır. Buradan bir siyasi polemik çıkarmak, algı yapmaya çalışmak, ancak Bursa'ya zarar vermek anlamına gelir' dedi.

Dr. Esgin, aslında uzun süreden beri Yenişehir'in etkin kullanılması için geçmişte Sönmez Havayolları örneğini anlatarak Bursa merkezli bir havayolu şirketi kurulmasını öneriyor. Davetinde buna da vurgu yapan Dr. Esgin, 'Bursa merkezli bir hava yolu şirketinin kurulması da temel stratejilerimizin arasında olmalıdır. Şimdi tekraren bütün siyaset yapan kurumlar, hemşeri derneklerimiz, iş dünyamız, basınımız ve Bursa sevdalılarını Bursa Havalimanı ortak gündeminde bir araya gelmeye davet ediyorum" mesajını verdi.

'TEŞVİKLERİ DERHAL GÜNDEMİNE ALMALI'

CHP İl Başkanı Karaca, Yenişehir'deki açıklaması sırasında Dr. Esgin'in çağrı yapmasına dün yanıt verdi.
AK Parti Milletvekili Dr. Esgin'in açıklamalarını 'yersiz ve yetersiz' olduğunu savunan Karaca, şunları söyledi:
'Yenişehir Havaalanı konusunda hemen herkese sorumluluklar yüklüyor ama galiba bir tek iktidar partisinin sorumluluğu yok. Adama sormazlar mı, partiniz 20 yıldır iktidarda, 20 yıldır neredeydiniz?' Bursa'nın nüfusunun hinterlandıyla birlikte 5 milyona ulaştığını, böyle bir nüfus gücü ve sanayi üretimine sahip bir kentin yurtdışı bağlantılar bir yana yurtiçinde de yeterli bir hava ulaşımı ağı bulunmamasının aklı başında hiç kimseye izah edilemeyeceğini kaydeden Karaca, şöyle devam etti:
'Zafer Havaalanı'nda bu 3 kentin nüfusunun toplamından daha fazla 1 milyon 279 bin yolcu garantisi verdiniz. Geçen yıl devletimiz bugünkü kurla 70 trilyon lira garanti parası ödedi. O halde, Zafer Havaalanı'na yolcu garantisi veriyorsunuz da neden Yenişehir Havaalanı'na da Bursa ve komşu iller nüfusu kadar yolcu garantisi vermiyorsunuz? AKP hükümeti ve AKP'nin Bursa milletvekilleri başarısızlıklarına gerekçe üreteceğine, Yenişehir için teşvikleri derhal gündemine almalıdır'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.