Hava Durumu

Yenişehir, Salamair ile körfez ülkelerine açılıyor

Yazının Giriş Tarihi: 27.05.2022 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.05.2022 11:14

Bursa’nın hava yoluyla dünyaya açıldığı kapı olan Yenişehir Havalimanı ile ilgili nihayet güzel bir haber geldi.  

Bugüne kadar hep Yenişehir ile ilgili hep atıl durması ve kaldırılan seferleri yazıyorduk. Gerçekten özellikle pandeminin başladığı 28 Mart 2020’den beri Yenişehir’de işler hep kötü gitti. Önce tüm seferler kaldırıldı, bir yıl sonra ise sadece Trabzon, Muş ve Erzurum’a sefer başlatıldı. O da politikacıların yoğun baskıları sonucu.

Diyarbakır ve Gaziantep lobilerinin Ankara’ya yaptığı çıkarmalar da sonuç getirmedi. Önce yaz ayları sözü verildi, ardından sonbahar ama hiç biri gerçekleşmedi.

Bu arada geçtiğimiz günlerde yazarken sormuştum; Bursalılar hava yolunu kullanmıyor mu? Ya da Bursa’ya gelen binlerce Arap turist kente nasıl ulaşıyor?

Hem Bursalılar hava yolunu kullanıyor, hem de özellikle Körfez ülkelerinden gelen turistler de uçakla tabi ki İstanbul’a geliyor. Bunu Burulaş’ın Sabiha Gökçen ve İstanbul Havaalanına yaptığı seferlerdeki artış da gösteriyor. 

Geçen yıl pandemiye rağmen Burulaş, 670 bin yolcu taşıdı. 2022 yılı hedefi ise bir milyon 100 bin yolcu. Burulaş’ın yanı iki havaalanına sefer yapan başka otobüs firmaları da var. Ayrıca özel araçlarıyla gidenler.  

Bu rakamların da gösterdiği gibi Bursa’nın hem yurt içine hem de yurt dışına yolcu potansiyeli yüksek ve her geçen gün artıyor.

Bu potansiyeli görmeyen ise maalesef THY.

Görüp değerlendirenler olduğu ise başlıkta verdiğim sevindirici haberde görülüyor.

Umman merkezli havayolu şirketi SalamAir, Maskat'tan Bursa Yenişehir'e tarifeli uçuşlara başlayacağını duyurdu.  Şirket, bu yeni hat ile iki şehir arasında uçuş düzenleyen ilk havayolu oldu.

Yenişehir, SalamAir’in İstanbul ve Trabzon’dan sonra Türkiye’de uçtuğu üçüncü destinasyon olacak. Rezervasyonlara açılan satışlarda SalamAir uçağı salı, çarşamba ve cumartesi günü Muskat’tan saat 10.05’te havalanacak. Uçak Bursa Yenişehir Havalimanı’na saat 14.05’te inecek. Aynı uçak saat 14.50’de Muskat’a dönüş için havalanacak. Uçak yerel saat ile 20.00’de Muskat’a teker koyacak. Uçuşlar Airbus A320 serisi uçakları ile yapılacak.

SalamAir’in CEO’su Kaptan Mohamed Ahmed, seferlerle ilgili yaptığı açıklama başka şirketlerin nasıl araştırma yaptığının da göstergesi. Ahmed’in şu sözleri oldukça anlamlı:

 ‘ Maceracı müşterilerimiz için büyük ilgi uyandıran destinasyonları sürekli araştırıyoruz. Müşterilerimizin geri bildirimleri ve ticari uygulanabilirlik temelinde, heyecan verici yeni destinasyonlar sunma kararları alıyoruz. Bu itibarla Bursa, Türkiye operasyonlarımızda tanıttığımız üçüncü destinasyon. Yeni rotanın İstanbul-Bursa arasındaki yakınlık ve karayoluyla kolay seyahat imkanı ile başta İstanbul olmak üzere Türkiye’ye sık seyahat eden yolcularımıza hitap edeceğinden eminiz.  Büyüleyici Bursa şehri, birçok turistik cazibe merkezi sunuyor.’

BÜYÜKŞEHİR, BALKAN ÜLKELERİ İÇİN RAPOR HAZIRLIYOR

Bursa, başta Bulgaristan olmak üzere Balkan ülkelerinden en çok göç alan kentlerden biri. Özellikle çifte vatandaşlar, yaz aylarında çeşitli evlerinin bulunduğu kentlere gidiyorlar. Bulgaristan’ın yanı sıra Makedonya, Arnavutluk, Kosova ve Batı Trakya’ya da oldukça yoğun bir yolcu trafiği mevcut. Bursa’dan hemen hemen her gün Bulgaristan’a otobüs seferleri var.

Pandemi öncesi AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, Bursa-Bulgaristan- Makedonya seferleri için bu ülkelerde inceleme ve görüşmeler yapmıştı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi de yolcu trafiğini belirlemek ve rapor hazırlamak üzere Balkan ülkelerine yapılan otobüs seferlerini mercek altına aldı. İncelemeler sonucu hazırlanacak rapor, THY’ye iletilerek sefer talep edilecek.



İPEKBÖCEĞİ İSTANBUL YOLUNDA GÖRÜLDÜ

Ulaşımdan ikinci sevindirici haber ise raylı sistemden geldi.  Yapımına 2015 yılında başlanan ve yılan hikayesine dönen Kent Meydanı ile Şehirlerarası Otobüs Terminali arasında çalışacak T2 tramvay hattında test sürüşleri başladı.

Öğle saatlerine doğru gazetedeki arkadaşlar, İpekböceği olarak adlandırılan tramvayın AS Merkez durağına geleceğini söyleyince merak edip, üst geçide çıkıp bekledim. Test sürüşü olduğu için yavaş seyreden ipekböceğini nihayet İstanbul yolunda görmek sevindiriciydi.

Kentin kuzey yönüne ilk raylı sistemi olacak hat, toplam 9 bin 445 metre uzunluğa ve 11 istasyona sahip. T2 hattının T1 hattına entegrasyonu ile Heykel – Terminal arası raylarla birbirine bağlanacak. Dünkü test sürüşünde, Kültürpark içindeki Tramvay Bakım Merkezi’nden hareket eden  tramvay,  Stadyum Caddesi, Altıparmak, Heykel, İnönü ve Uluyol Caddesi üzerinde normal seyrini tamamlayarak, Kent Meydanı durağında yeni hatta giriş yaptı.

Hat üzerinde anlık ölçüm ve kontrollerin yapılması nedeniyle tramvay saatte 5 kilometre hızla ilerlerken, trafik ekipleri tarafından da yol geçişlerinde güvenlik önlemleri alındı. Özellikle durak giriş ve çıkışlarında hassas ölçümler yapılırken; T2 hattındaki ilk test sürüşü, tramvayın sorunsuz şekilde terminale ulaşması ile tamamlandı.  

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, geçen nisan ayında yaptığı açıklamada, test sürüşlerinin mayıs, düzenli seferlerin ise haziranda yapılacağını açıklamıştı. 


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.