Hava Durumu

Yerli milli Gemlikli...

Yazının Giriş Tarihi: 28.12.2019 08:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.12.2019 08:27

Teknolojik gelişim, neredeyse hayatın her alanında temelleri yerinden sarsıyor. Son 50 yılda makineleşmede, hele son 10 yılda dijitalleşmede yaşadığımız değişimlere baktığımızda bunu çok daha iyi fark ediyoruz.
Bosch'ta görev yaptığı günlerden Bursa'nın da yakından tanıdığı bir isim olan TOGG CEO'su Gürcan Karakaş'ın dünkü törende yaptığı konuşmada, 'Otomotivde oyunun kuralları değişiyor. Otomobiller artık birer akıllı cihaz haline geliyor' sözlerini duyunca aklıma Turgut Özal'lı yıllar geldi.

O yıllarda haberleşme teknolojisi dijitale dönüşüyordu. Türkiye dijital teknolojiyi kullanma sayesinde çok kısa sürede Avrupa'daki en iyi telefon şebekelerine sahip olma imkanına kavuşmuştu. Hatırlayanlar bilir; Gençosman'daki 8 katlı PTT binasının büyük bir bölümünü analog santral kaplıyordu. Dönüşümce aynı iş bir odaya sığdırılmıştı.
İkinci değişimi önce fotoğrafta ardından yine telefon üzerinde görmüştük. Bu kez 2000'li yılların başıydı. Basit cep telefonları ekranlı sistemlere dönüşünce dev firmalar birer ikişer kepenk indirmişti.
Şimdi aynı dönüşümü otomotiv sektörü yaşıyor. Oyunun kurallarının değiştiği zamanda yola çıkan Türkiye, başka ülkelerin 150 yılda oluşturdukları birikimi değişimle bir anda yakalama imkanına sahip oldu. Sektörde devler artık büyüklerin değil, yaratıcı ve tüketicinin taleplerine karşılık veren yeni şirketler başarılı oluyor.
O yüzden tıpkı Güney Kore modelinde olduğu gibi devletin de her türlü desteğini arkasına alan yerli ve milli otomotiv projesinin başarılı olacağına inanıyorum. Benzerini savunma sanayinde İHA ve SİHA örneklerinde başarmıştık...
Yerli ve milli otomobilin fabrikasının kurulacağı yere gelince; 50 yıldan beri Gemlik'te oturuyorum. Çocukluğumuzda subay çocukları olan arkadaşlarımızın davetiyle sık sık askeri haraya giderdik. Burada köpek ve at üretiminin yanı sıra kara ve hava birliklerinin yaz kampları da vardı.
Fabrikanın buraya kurulacağı açıklanınca projenin verdiği heyecan bir yana çevre konusundaki hassasiyetim depreşti. Askeri hara, çevresini saran sanayi tesislerinin arasında yemyeşil bir vaha olarak kalmıştı. Umarım, yeni teknolojiler kullanacağı açıklanan fabrika, buradaki yeşili korumayı başarır.
Son bir not da trenle ilgili. Gemlik limanına kadar uzatılacak demiryolu hattının yapılmayacağı yönünde açıklamalar yapılmıştı. Sanırım bu proje, herkesin beklediği raylı sistemin Gemlik'e uzatılmasını sağlar.

YILMAZ'DAN COCO'YA ARMAĞAN

Yazılarımı takip edenler hatırlar. Geçen ay, golden kırması bir sokak köpeğini Sönmez Medya önünde bulunca sahiplenmiştik. Adını Coco koyduğumuz can dostumuzu Osmangazi Belediyesi Özel Kalem Müdürü Orhan Mollasalih'in desteğiyle barınakta tedavi ettirmiştik.
İyileşen Coco, kısa sürede medyanın maskotu haline geldi. Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Ali Mollasalih, bir ziyaretinde Coco ile fotoğraf çektirerek, kulübe sözü verdi.

Mollasalih'in konuyu aktardığı Başkan Oktay Yılmaz'ın talimatı üzerine Yıldırım Belediyesi barınağında Veteriner İşleri Müdürü Mehmet Altuntaş, kendi elleriyle dönüşüm malzemelerini kullanarak Coco için kulübe yaptı.

Kulübeyi kendisi de bir hayvansever olan ve Köpük adlı köpeği bulunan Yılmaz, Sönmez Medya Buluşmaları çekimine geldiğinde Coco'ya armağan etti.
Teşekkür, Mollasalih kardeşler ve Oktay Yılmaz...

DÖNÜŞÜM İÇİN YASA BEKLİYOR

Yıldırım, Bursa'nın en büyük ikinci ilçesi. Üstelik dar bir alanda yoğun nüfusa sahip. Göçün ilk adresi olan Yıldırım, yıllardan beri plansız ve imara aykırı yapılaşma ile mücadele ediyor.
Dört dönemden beri göreve gelen belediye başkanları, kentsel dönüşüm projeleriyle sorunu aşmaya çalışıyor. Ancak istenilen ilerleme bir türlü sağlanamıyor.
31 Mart'taki seçimi kazanarak belediye başkanlığı koltuğuna oturan Oktay Yılmaz, uzun süre büyükşehir belediyesi imar komisyonunda görev yaptığı için konuyu çok iyi biliyor ve o yüzden kentsel dönüşüm projelerine temkinli yaklaşıyor. Seçim kampanyası döneminde de sık sık vurguladığı gibi önceliği imar planında.
ASTV'de Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu olan Oktay Yılmaz, 8 aylık süre içinde mali ve kent disiplini konularına öncelik verdi. Bu konuda başarılı olan Yılmaz, kentsel dönüşümden daha öncelikli olarak gördüğü tapu ve imar sorunları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kapısını çalmıştı.

Tapu Kanunu değişirken hazırlanan yönetmelikle ilgili öne-ride bulunduklarını ifade eden Yılmaz, ayrıca önerileri doğrultusunda hazırlanan kanun teklifinin meclisten geçmesiyle yapılacak çalışmaların kalıcı hale geleceğini vurguladı.
Yıldırım'da daha önce uygulanan mahalle ve bölge bazındaki dönüşümde de stratejik değişikliğe gidiliyor. Buna göre, mahalle bazındaki dönüşümün yerini ada bazlı çalışmalar alacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.