Hava Durumu

Yerli otomobil eninde sonunda Bursa'ya konar

Yazının Giriş Tarihi: 23.02.2019 08:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.02.2019 08:33

Haberin mahreci Bilecik...
Gazeteciler sormuş, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede yanıt vermiş. Konu da Türkiye'nin yerli 'otomobil sevdası...'
Gebze'deki bilişim vadisinde Türkiye Otomobil Girişim Grubu'nun (TOGG) kuracağı otomobil fabrikası için bir yandan mühendisler teknik çalışmalarını sürdürürken, diğer yandan da fabrikanın nereye kurulacağı değerlendiriliyor.
Nihai kararı grup verecek olsa da projeyle ilgili bakanlar hangi il'e gitse, 'Buraya kurulsun talebi' yapılıyor. Bilecik de bu iller arasında.
Bakan Yardımcısı yanıt veriyor: Şu anda onların bizden talebi daha Bursa'ya yakın bir yerde olmak şeklinde ama Bursa'da da yer bulmakta zorluk var. Yer seçimi hakkı onların, onlara bırakmamız lazım.
Bu işte bir yanlışlık olmalı...
Bursa'da yer bulmakta zorluk olduğu sonucu nereden çıkarılıyor?
Yeni bir fabrika kurulacaksa Bursa'da adres belli.. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) orta ve ileri teknoloji üssü olacak TEKNOSAB bu iş için biçilmiş kaftan.
Üstelik daha geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gökdere Meydanı'nda ayrıntılarını da açıklamıştı.
Yılda 40 milyar dolarlık ihracat ve 150 bin istihdam hedefi olan TEKNOSAB'da istimlâk ve altyapı için 2 milyar harcama yapılmış ve 68 parsel yılın ikinci yarısında yatırımcılara tahsis edilecekmiş.
Yatırım yerinin yanı sıra Renault ve Tofaş gibi iki otomotiv devine ev sahipliği yapan Bursa'da yan sanayi ise hemen elinizin altında...
Bakmayın bu tartışmalara 'otomotiv uçar gider' sonunda da Bursa'ya konar.

VOLVO NEDEN BURSA'YI İSTEMİŞTİ?

Bursa'nın otomotiv serüveni aslında çok ilginç ayrıntılar ve tesadüflerle dolu. Bursa Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Kağıtçıbaşı, sanayi tarihine mercek tuttuğu iki kitabında bunları anlatıyor.
Otomotiv ile ilgili gelişme olunca daha yakın tarihli yaşanmış bir öyküyü de ben anlatayım:
90'lı yıllar, Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker, imar planı hazırlıkları yapar, bütünlük sağlanması için o zaman bakanlık yetkisindeki bölgeler için işbirliği yapılır ve plan onaylanır. Nerede sanayi tesisi, nerede konut, nerede tarım yapılacağı belirlenir ve tarımsal alanların korunması için kırmızı çizgiler çekilir.
Tam bu yıllarda İsveç otomotiv devi Volvo, Saker'in kapısını çalar. Fabrika kurmak istediklerini söyleyen şirket yetkilileri Karacabey yolunda arazi ister. Amaçları Bursa'daki yan sanayiye yakın olmaktır. Şirketin talep ettiği bölge tarımsal kırmızı çizgiler içinde yer aldığından Saker, şirket yetkililerine Bilecik'i adres gösterir. Saker'in 'Bilecik'e kurun. OSB'den yarım saatte size ulaşacak parçalar, bir buçuk saatte gelir' yanıtı üzerine şirket yatırımdan vazgeçer.
Saker'in o dönemdeki kaygısı tarım alanlarının korunmasıdır. Dün görüştüğümüz Saker, o dönemdeki kırmızı çizgilerden geriye hiçbir şey kalmadığını üzüntü ve sitemle anlattı.

SAĞLIK ÜSSÜNE BİR ADIM KALDI

AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, sağlık alanında Türkiye'nin en yetkin uzmanlarından biri. Tabip Odası, BUSAT gibi sivil toplum kuruluşlarındaki deneyimlerini, çalışmalarıyla TBMM'ye de taşıyor.
Önceki gün Meclis'te sağlık konusuyla ilgili basın toplantısı düzenleyerek kameraların karşısına geçen Dr. Esgin, 16 yılda Türkiye ve Bursa'da yapılan sağlık yatırımlarını anlattı ve katedilen gelişmeleri vurguladı.
Toplantının ayrıntılarını haber sayfalarında bulacağınız için detaylara girmek istemiyorum ama Bursa için konunun özeti şu: 16 yılda Bursa'da 16 büyük hastane yapıldı. Şehir Hastanesi mayısta Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi ise bir yıl sonra hizmete giriyor. Demirtaş, Beşyol, Samanlı ve Panayır bölgesine hizmet verecek 600 yataklı bir hastane daha planlanıyor. Bu sağlık tesislerinin devreye girmesiyle Bursa'nın 2035 yılına kadar sağlık alanındaki ihtiyacı karşılandığı gibi bölge sağlık üssüne dönüşecek.
Bu arada, Dr. Esgin, yerel seçimlerde de adayların propaganda çalışmalarına katılarak destek veriyor. Meclis'teki oylamanın hemen ardından yola çıkan Dr. Esgin, uçakla Bursa'ya gelen Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya ile karşılaştı. Birlikte yapılan yolculuğun ardından Dr. Esgin ve Uzunkaya, Nilüfer FSM'de bir kahve molasıyla sohbet ettiler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.