Hava Durumu

Yerli ve milli otomobil için Bakan Varank tarih verdi

Yazının Giriş Tarihi: 03.07.2020 07:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.07.2020 07:54

Türkiye'nin 60 yıllık otomobil hayalini gerçeğe dönüştürecek yerli ve milli otomobilin tanıtım toplantısı 2019 yılının son günlerinde yapılmış ve fabrika için adres Gemlik gösterilmişti.

Çok sayıda kentin talip olduğu yerli otomobilde Gemlik tercihi, Bursa'nın uzun yıllardan beri edindiği otomotiv sektörü ile ilgili deneyiminin katkısı büyüktü.

Ardından fabrikanın yapılacağı askeri haranın bir bölümü ile ilgili imar düzenlemeleri Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nden jet hızıyla geçti. Şubat ayında fabrikanın temel atma tarihi olarak mayıs ayı gösteriliyordu. Ancak koronavirüs salgını hesapları altüst etti. Yeni normalleşme ile ilgili adımlar atılmaya başlanınca Büyükşehir Belediyesi, hemen altyapı ve yollarla ilgili çalışmaları başlattı.

Geçtiğimiz Salı günü Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın Meclis toplantısına dijital ortamda katılan yerli ve milli otomobil TOGG'un şirket ortaklarından Türkiye Odalar Birliği'nin (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, fabrikanın temelini önümüzdeki aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte atmayı hedeflediklerini açıklamıştı.

Dün yerli otomobille ilgili önemli bir gelişme yaşandı. AK Parti Bursa Milletvekilleri Dr. Mustafa Esgin ve Ahmet Kılıç, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Ankara'da görüştü.

Görüşmede Bakan Varank, fabrikanın temel atma töreninin bu ayın ikinci yarısında gerçekleşeceğini söyledi.

Dr. Esgin görüşmede yerli ve milli otomobil fabrikasının açılış ve üretim sürecinin ele alındığını vurgulayarak, Bursa'nın son aylarda önemli yatırımlar ve hizmetlerin adresi olduğunu ifade etti.

Son dönemde yakalanan uyumun bunda etkili olduğuna işaret eden Dr. Esgin şöyle devam etti:

'Yerli otomobilde Bursa tercihi, bakanlıkların Bursa'ya verdiği destek, diş hekimliği ve en son tıp fakültesi yaptığımız çalışmaların taçlandırılması anlamına geliyor'

Bu arada, Hisarcıklıoğlu'nun BTSO'daki açıklamalarında yerli otomobilin üretim süreciyle ilgili de ayrıntılar yer alıyor. Onları da aktarayım: İlk aracın banttan inmesi 2022'de gerçekleşecek. İlk yıl araçlardaki yerlilik oranı yüzde 51. İkinci yıl bu oranın yüzde 75'e çıkarılması planlanıyor.

SALGIN BİTMEDİ, VAKA ARTIŞI RAHATLIĞIN SONUCU

Koronavirüs salgını etkisini sürdürmeye maalesef devam ediyor. Dünya'daki toplam vaka sayısı 10 milyonu, Türkiye'de ise 198 bini aştı. Salgın dünyada 519 bin, Türkiye'de ise 5 bin 97 can aldı. Önceki gün yani 1 Temmuz'da 196 bin 901 koronavirüs vakası tespit edildi. Bu rakam salgının başladığı günden beri bir günde tespit edilen en yüksek vaka sayılı anlamına geliyor.

Sağlık Bakanlığı da dün Türkiye'nin Covid-19 durum raporunu açıkladı. Bir gün önce Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, canlı yayında son durumu açıklarken son bir haftada vaka sayısının en çok arttığı iller arasında Bursa'nın da yer aldığını söyledi.

AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, doktor olması dolayısıyla koronavirüs sürecini ve Bursa'daki durumu en yakından takip edenlerden biri. Artış nedenini ve son durumu Dr. Esgin'e sorduk.

Dr. Esgin'e göre, vatandaşlar yeni normali pandemi öncesine dönüş gibi algıladı. Sosyal mesafeye dikkat edilmemesi, maske ve özellikle maskenin doğru kullanımıyla ilgili hatalar nedeniyle vakalar attı.

Günlük vaka sayısının Türkiye genelinde bin 200-bin 400, Bursa'da ise 70-100 arasında olduğunu hatırlatan Dr. Esgin, 'Vaka sayısındaki artışa rağmen mortalite yani can kaybı, yoğun bakım ve entübe hasta sayısında önemli artış yok' dedi.

'Maske kullanımı virüsün yayılımını yüzde 80 azaltıyor' hatırlatması yapan Dr. Esgin, Bursalıların maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyum konusunda daha dikkatli olması çağrısında bulundu.

İHRACATTAKİ ARTIŞ, GÜÇLÜ ÇIKIŞIN SİNYALİ

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 7 projeyi açıkladığı basın toplantısında, Bursa'daki iş insanlarıyla yaptığı toplantının ayrıntılarını anlatmış ve sanayideki kapasite kullanım oranlarının hızla yükseldiğini söylemişti.

BTSO Meclis Başkanvekili ve Dış Ticaret Konseyi Başkanı Murat Bayizit de, sanayideki doğalgaz ve elektrik kullanım oranlarındaki artışın çarkların yeniden dönmeye başladığının göstergesi olduğuna işaret etmişti.

Bu olumlu sinyallerin sonucunu dün Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın açıkladığı haziran ayı ihracat rakamlarına yansımasıyla gördük. Haziran ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,8 artarak 13 milyar 469 milyon dolara çıktı. Mayısa göre de yüzde 35 yükseldi. Geçen yılki oranlamaya bir parantez açmak gerekirse 2019'daki uzun bayram tatilinin etkisi büyük.

Ancak, mart'ta yüzde 18,1, Nisanda yüzde 41,4 ve mayısta yüzde 40,9 düşen ihracatın haziran ayındaki yükselişi koronavirüsün yarattığı etkiden hızlı çıkışın güçlü bir sinyali.

Henüz Bursa rakamlarının ayrıntılarını bilmiyoruz ama tekstildeki yüzde 24, makinada yüzde 17, hazırgiyimde yüzde 16'lık artışta mutlaka Bursa'nın katkısı büyük. Otomotive gelince; sektör hala en çok ihracat yapılan kalem ama geçen yıl hazirana göre yüzde 11 gibi bir düşüş görülse de mayıs ayına göre otomotiv ihracatında yüzde 80'lik artış en önemli gelişmelerden biri.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.