Hava Durumu

Yeşil Bursa mavi oldu: Daha çok uzun yolumuz var!

Yazının Giriş Tarihi: 26.08.2021 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.08.2021 08:00

Koronavirüs pandemisi ülkemize geldiğinde umudumuzu aşıya bağlamıştık.

Bilim insanları da tarihte eşi görülmemiş bir biçimde çalışarak bunu gerçekleştirdiler. Türkiye de aşı konusunda ilk aylardaki aksamaları kısa sürede çözüme kavuşturarak, çok iyi bir performans yakaladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın önceki gün sosyal medyada yaptığı paylaşıma göre, toplam doz sayısında dünyada yedinci sıradayız. Nüfusu Türkiye ile aynı olan aşı üreticisi Almanya ise altıncı sırada. İlk sıradaki ülke ise 1 milyar 400 milyon nüfuslu, yine aşı üreticisi Çin. Birçok Avrupa ülkesi ise aynı hızı, aynı performansı gösteremedi.

Aşılamadaki hızın arttırılmasını isteyen Fahrettin Koca, paylaşımını 'Hadi ama bekliyoruz' çağrısıyla bitirdi.

Bursa da dün itibarıyla aşılamada önemli bir virajı daha geçti. Bakan Koca, bu haberi de Cumalıkızık'taki mavi renkli Osmanlı evlerinin fotoğrafını paylaşarak, 'Yeşil Bursa mavi oldu' sözleriyle duyurdu. Bakan Koca, Bursa ile birlikte maviye dönen Trabzon için de Nazım Hikmet'in şiirine gönderme yaparak, 'Daha güzel günler göreceğiz Trabzon, motorları maviliklere süreceğiz. İlk doz aşı oranında yüzde 75'i aşan Trabzon'a saygılar' ifadelerini kullandı.

İki hafta önce konuştuğumuzda Bursa, Sağlık İl Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, günlük aşılama hızını bakarak, 15 gün içinde maviye geçeriz öngörüsünde bulunmuştu. Dediği çıktı ve tam 15'inci günde Bursa haritada maviye döndü.

Dr. Yavuzyılmaz'la dün yine konuştuk. Temkini elden bırakmıyor ama yine de maviye dönmemiz onu da sevindirmiş.

Temkinli konuşmasının nedeni ise kalan yüzde 25'lik aşı olmayanların durumu. İkinci dozda ise hala yüzde 55'teyiz. Vaka sayıları bine doğru yaklaşıyor. Yoğun bakımlarda henüz sıkıntı yok ama hasta sayısı artıyor. Halen 150-170 civarında hasta yoğun bakımlarda kovid tedavisi görüyor.

Bursalılara aşı konusunda çağrısını yineleyen Dr. Yavuzyılmaz, 65 yaş üstüdekilerin aşıya ilgisini gençlere örnek gösterdi.

Rakamlar gerçekten ilginç: Bursa'da 65 yaşın üzerindekilerde birinci doz aşı oranı yüzde 91, ikinci doz yüzde 88, yeni başlayan üçüncü doz ise yüzde 60.

65 yaş üzerindekilere teşekkür eden Dr. Yavuzyılmaz, 'Bunun gençlere örnek olmasını diliyorum. Aşısı eksik olanları aşı yaptırmaya bekliyoruz' dedi.

AŞI İÇİN NEYİ BEKLİYORSUNUZ?

Dünyanın birçok ülkesi aşı temini konusunda sıkıntılar yaşarken, Türkiye'de aşı karşıtlığına bir anlam vermek mümkün değil.

Üstelik aşı karşıtlarının iddiaları da bir birer çürütülüyor. En son haber, ABD'den geldi. Deney sıvısı olduğu iddia edilen ve tam onay almadığı sık sık vurgulanan Pfizer-BioNTech'in kovid aşısına ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tam onay verdi. Bu kararla BioNTevch aşı koronavire karşı tam onay alan ilk aşı oldu.

Ayrıca yapılan araştırmalar aşısız kişilerin virüs ile enfekte olma ihtimalinin 5, hastaneye yatma ihtimali 29 kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı.

Günlerdir sosyal medyada halen haritada kırmızı olan Şanlıurfa'daki yoğun bakım ünitelerinde yatanların durumu paylaşılıyor. Yoğun bakımda yatan veya hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğu aşısızlar.

Yine Şanlıurfa'dan doktorların saptamaları da aşı karşıtlığında, kalp krizi ve kısırlaştırdığı iddiaları oldukça etkili. Bursa'da da yakın çevremden görüştüğüm aşı olmayanların gerekçeleri de aynı.

Bu kısır döngünün kırılması için bilim insanları ve sözüne güvenilir kanaat önderlerine büyük görev düşüyor.

LEYLEK JONAS DA AĞZININ TADINI BİLİYOR!

Doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş sayesinde, hepimiz kuş meraklısı olduk. Uluabat'ta Adem Amca ile leylek Yaren ile başladık. Ardından güvercin yavrusu Zibidi'nin büyümesine tanıklık ettik. Almanya'yı mesken tutan Jonas'ın rotasını izlerken, verici takılan Yaren'in yavrusu Beşnumara'nın Mısır macerasını nefesimizi tutarak takip ettik.

Avcılığa karşı olan Tüydeş'in önerdiği gibi tüfek yerine tüfeği yerine fotoğraf makinesi ve dürbünü seçenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Bunu Tüydeş'in sosyal medya paylaşımlarından da görmek mümkün.

Göçü tamamlayan Beşnumara, bugünlerde Afrika'da kendisine minik rotalar çizerek, hayatını sürdürüyor. Yine sinyalinde kesilmeler var. Şubata kadar merakla Yaren ve Beşnumara'nın dönüşünü bekleyeceğiz.

Bu arada, Almanya'dan Afrika'ya uçan verici takılı Jonas, yine Türkiye üzerinden deyim yerindeyse rüzgar gibi geçti. Trakya'dan giriş yaptıktan sonra Marmara Denizi'ni aşan Jonas, İnegöl de mola verince haberi alan Belediye Başkanı Alper Taban sosyal medya hesabından köfteye gönderme yaparak 'Leylek Jonas ağzının tadını biliyor' paylaşımını yaptı.

Keşke tüm kuş haberleri bunlar gibi güzel olsa....

Hatay Samandağ'ından gelen haber kuş meraklılarını üzdü. 5 Flamingo, bir Gri balıkçıl, 2 Erguvani balıkçıl, bir Gece balıkçılı. Amaçsızca sırf canilik olsun diye öldürüldü. Hatay Emniyeti ve DKMP ekipleri ateş eden kişiyi yakalamış ve 28 bin lira para cezası kesmiş. Ödeyince çıkacak ve bunu yapan kişi aramızda dolaşmaya devam edecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.