Hava Durumu

Yıldırım, 50 yıllık imar yaralarını sarıp dönüşüyor

Yazının Giriş Tarihi: 31.12.2021 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.12.2021 07:59

Bursa'da yüzölçümüne oranla en yoğun nüfusun en yoğun olduğu bölge neresi diye sorsam, yanıtınız büyük ihtimalle Osmangazi veya Nilüfer olur.

Doğru yanıt ise Yıldırım...

11 kilometrekarelik alana sahip Bursa'nın yüzölçümünün sadece yüzde birine sahip Yıldırım'da Bursa nüfusunun yüzde 21'i yaşıyor.

Madalyonun diğer yüzünü çevirdiğimizde ise Yıldırım, tarihten bu yana Bursa'ya göçün ilk adresi. Balkanlardan Kafkaslara, Karadeniz'den doğu ve güneydoğu Anadolu bölgelerine kadar yoğun göç alan ilçe bu nedenle kaçak yapı ve imar sorunları yaşıyor.

Bunun en önemli nedenlerinden biri de yoğun göç hızına yerel yönetimlerin yetişememesi ya da yapılan planların mahkemeler tarafından iptal edilmesi yüzünden başa dönülmesi.

Sönmez Medya Buluşmaları'nın 2021 yılının son programının konuğu Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'dı.

Daha önce Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu ve AK Parti Yıldırım İlçe Başkanlığı deneyimi olan Yılmaz, seçim kampanyası döneminde, dönüşümden önce imar sorunlarının çözüleceği sözünü vermiş ve 'müteahhitlik yapmayacağız' demişti.

Yılmaz'a hem imarla ilgili gelişmelerde son durumu hem de kentsel dönüşümü sorduk. O da sözlerine Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin kenti fetheden oğlu Orhan Gazi ile aralarında geçen konuşmayı hatırlatarak başladı ve şöyle devam etti:

'Osman Gazi'nin vasiyetini yaptığı Balabancık Kalesi'nin yanı sıra Yeşil Türbe, Emir Sultan, Cumalıkızık, Yıldırım Külliyesi gibi tarihi Bursa'yı ifade eden değerler Yıldırım'da. Aynı zamanda kadim bir kent. Ancak son 40-50 yılda göçe hızlı reaksiyon gösterilememesi ya da mahkemelerden gelen kararlarla hep başa dönüldü'

Yılmaz, seçimlerden önce verdiği imarla ilgili sözü yerine getirerek, bununla ilgili kanuni düzenleme yaptırdıklarını hatırlatarak, 'Göreve geldiğimizde Yıldırım'ın üçte birinde imar problemleri vardı. Birçok noktada problemleri aştık. Planlarımızla ilgili çalışmaları yaptık. İmar uygulamalarına başladık. 2022 yılında yaptığımız plan ve uygulamalarla beraber dönüşüm çalışmalarının birçok noktada gerçekleştiğini göreceğiz' dedi.

Hedefleri olan 25 bin tapuyu 2022 yılının ilk 6 ayında dağıtmayı planladıklarını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

'Dönüşümle ilgili söz vermedik ama önemli gündemlerimizden bir tanesiydi. İyi bir noktaya geldik ve modellerimiz Türkiye'ye örnek oldu. Mevlana'da vatandaşla yüzde 100 anlaşma sağlandı. Üstelik daire karşılığı daire de vermedik. 30 dönümlük alanda binaları temizledik. Bakanlık ihaleyi gerçekleştirdi. Önümüzdeki günlerde temel atma töreni gerçekleştirecek'

Mevlana'daki çalışmaları Arabayatağı'nda 40 dönümlük alandaki 400 hak sahibine anlattıklarını ve olumlu karşılık gördüklerini anlatan Yılmaz, 'İsterseniz dönüşüm yaparız isterseniz bırakabiliriz. Birkaç kişi önce olumsuz baktı ama çoğunluk tamam dedi. Bir dönüşüm projesi de orada yapıyoruz. Belediyenin kontrolünde Bursa'daki müteahhitlerle beraber teklif ederek dönüşüm projesi de burada gerçekleştireceğiz' dedi

*****

MOLLAARAP KORULUK VE MİLLET BAHÇESİ OLACAK

Oktay Yılmaz, başkanlık koltuğuna oturduğunun ilk haftasında, Mollaarap gibi büyük bir sorunu kucağında buldu. Yıldırım Belediyesi'nin yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Valilik, AFAD ve Bursa Büyükşehir belediyesi uzmanlarının yaptıkları çalışmalar sonucu bölgede artık yapılaşma olamayacağına karar verildi. Çünkü yapılacak iyileştirme ve güçlendirmenin masrafı yenisini yapmaktan daha fazla maliyet çıkaracaktı.

Programda Mollaarap'taki son durum hakkında bilgi veren Yılmaz, 'Bu süreçte kamulaştırma öncesi gönüllü olarak satın alma gerçekleştirdik. Hem Mevlana mahallesi konutlarından yaptığımız teklifleri kabul edenler olduğu gibi direkt para ödeyerek 38 hektarlık alanın yüzde 70'i elde ettik' dedi.

Yılmaz, vatandaşa alternatif sunmak için bakanlık desteğiyle Çınarönü Mahallesi'ndeki 20 dönümlük TOKİ'ye ait arazinin belediyeye devredildiğini ifade eden Yılmaz şöyle devam etti:

'Rezerv alan edilmesi sürecini tamamladık. O bölgede bir dönüşüm çalışması gerçekleştireceğiz 300 konutluk bir proje olacak. Bunların bir kısmını Mollaarap'ta oturanlara teklif edeceğiz onun hazırlığı içindeyiz. Mollaaraptaki bölge yeşil alan bir koru olarak bütün kente hizmet edecek. 40-50 yıl önce o bölge yeşil alan olarak kullanılan bir alanmış. Buluşma noktası millet bahçesine çevireceğiz. Önümüzdeki yılın ilk günlerinde bu süreci başlatmış olacağız. Bu da transferle yapılan bir dönüşü modeli oldu'

*****

SAĞLIK BAKANLIĞI, ESKİ FAKÜLTE ARSASINI VERMEDİ

Oktay Yılmaz, programda belediye olarak sosyal ve kültürel alanlardaki çalışmalarını da anlattı. Yılda sadece birkaç hafta kullanılabilen kentsel dönüşüm ofisinin Uyumayan Kütüphane'ye dönüştürüldüğünü ve daha bir yıl dolmadan ziyaretçi sayısının 100 bine ulaştığını ifade eden Yılmaz'a eski fakülte ve ihtisas hastanesi arsasına yapmayı planladığı yaşam merkezinin son durumunu sorduk.

Yılmaz, yıkılan hastane binası ve arkasındaki parkı birleştirerek, Yıldırım'ın sosyal hayatına katkı sunacak bir merkez yapmayı planladıklarını hatırlatarak, şunları söyledi:

'Bakanlığa, hemen karşısında DSİ'den aldığımız 9 dönümlük alanı takas etmeyi önerdik. Sağlık Bakanlığı projeleri için bu arsanın yetersiz olduğunu bildirerek kabul etmedi. Bunun üzerine biz de yeni bir çalışma başlattık. DSİ tesislerine yer bularak buranın tamamı için bir proje yapmayı planlıyoruz'

Diğer bir proje ise Yeşil-Emirsultan hattında tıpkı Hanlar Bölgesi gibi bir projenin hayata geçirilmesi. Yılmaz bu projenin uzmanlar tarafından incelendiğini ve önümüzdeki yıl ortaya çıkacağını sözlerine ekledi.

*****

Yeni yılınız kutlu olsun...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.