Hava Durumu

Yıldırım, Çınarönü’nde hazine buldu

Yazının Giriş Tarihi: 21.05.2022 08:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.05.2022 08:20

Önceki gün Yıldırım Belediyesi’nden kentsel dönüşüm proje tanıtımı ile ilgili davet geldiğinde doğrusunu isterseniz böyle bir proje ile karşılaşacağımızı tahmin etmiyordum.

İkinci şaşırdığım konu ise toplantı sonrası oturduğumuz ve sunum yapılan mekanın iş makinasıyla yerle bir edilmesiydi.

Şimdi başa dönerek, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın anlattıklarına döneyim…

Yıldırım, Bursa’nın yüzölçümü olarak yüzde birlik bölümünde yer alırken, kent nüfusunun yüzde 21 ise bu ilçede yaşıyor. Üstelik imar konusunda en şanssız ilçe. Göçün ilk adresi olduğu için plansız ve kaçak yapılaşma uzun yıllar Yıldırım’ın kaderi olmuş.

Yapılan imar planları ise ya hak sahibi ya da akademik odaların başvuruları üzerine iptal edilmiş. Her seferinde başa dönülmüş.

Büyükşehir İmar Komisyonu ve AK Parti İlçe Başkanlığı görevlerinde bulunan Oktay Yılmaz, sorunu yakından bildiği için geçmiş dönemlerde olduğu gibi direkt dönüşümle yola çıkmayarak, bunun yolunu açacak imar planı konusuna öncelik  verdi. Uzun ve zahmetli ve Ankara’ya mekik dokuyarak bakanlıkları ve milletvekillerini ikna etmesi sonucu istediği yasayı çıkarttı. Aslında bu yasa sadece Yıldırım’ın değil, aynı durumda olan birçok kentin sorununu çözdü. Artık başvurularla imar planları tamamen iptal edilmek yerine ekonomik olarak değerlendirilmeye alındı.

 İmar planı konusunda eli rahatlayan ve sağlanan istikrarla çalışmalara hız veren Yılmaz’a göre imar düzenlemesi olmadan dönüşümü konuşmak mümkün değil.

Ve bu çalışmaların sonuçları da alınmaya başlandı. Bu yıl içinde 30 binden fazla hak sahibine tapu dağıtımı yapılacak. Bunu şöyle de anlatabiliriz. 3 bin 100 hektarlık planlanabilir alanı olan Yıldırım’da 2019-2022 döneminde 184 hektarlık alanda planlama çalışması tamamlandı. 2022’de ise bunun tam üç katı yani 651 hektarlık alanda imar planı ve uygulaması tamamlandı. Dolayısıyla imar planı belli, tapusu olan bölgede dönüşümün işaret fişekleri de peş peşe geldi.

Yılmaz, dönüşümde üç yöntem uyguluyor. Birincisi Mevlana’da 7’inci etapta ortaya çıkan model. Vatandaşın yüzde 100’ü ile anlaşılarak TOKİ tarafından 650 konutun yapımını devam ediyor.

Bu arada Mevlana’dan bahsetmişken bu proje, Türkiye Kentsel Dönüşüm Vakfı tarafından en iyi yerinde dönüşüm ödülüne layık görüldü. Ödül, önümüzdeki hafta İstanbul’da düzenlenecek törenle verilecek. 

8’inci etapla ilgili hazırlıklar ise devam ediyor. Birkaç ay içinde bu etapla ilgili vatandaşlarla uzlaşma görüşmelerine başlanacak. Önümüzdeki hafta Bursa’ya gelecek Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile birlikte proje masaya yatırılacak. İşler yolunda giderse yeni dönüşüm kamuoyuna açıklanacak.  

Bu modelde, yapılan dönüşüm projeleri sadece binaların yenilenmesiyle de sınırlı kalmıyor. Örneğin Mevlana’da bölge üç okul ve yeşil alan ve bulvar kazandı. 

MOLLAARAP’TA HÜNKAR KORUSU KENT PARKI

Oktay Yılmaz’ın ikinci modeli ise riskli bölgelerin rezerv alanlara taşınması. Mollaarap’ta yaşanan kayma nedeniyle ortaya çıkan sorunu hem bakanlık hem de Yıldırım belediyesi çözmek için uzun süreden beri çalışmalar yürütüyor. Yapılan incelemeler sonucu burada yapılaşmanın olamayacağı anlaşılınca yeşil alana dönüştürülmesi kararlaştırıldı. Yıldırım Belediyesi kamulaştırmaya başladı ve yüzde 75 oranında satınalma gerçekleşti. Konutlardan temizlenecek bu alan Hünkar Korusu adı altında kent parkına dönüşecek.

Buradaki asıl can alıcı nokta ise bakanlığın kamulaştırmaya karşılık Çınarönü’nde Bursa Teknik Üniversitesi’nin karşısında yer alan Sağlık Müdürlüğü’nün depo olarak kullandığı bölgeyi Yıldırım Belediyesi’ne vermesiydi.  Dün sunum da burada yapıldı.

Alınan yerindeki binalar yıkıldıktan sonra yeni bir yaşam alanı oluşturulacak.  Proje kapsamında 262 konutun yanı sıra 8 bin 650 metrekarelik otopark, 2 bin 470 metrekarelik yeşil alan, 4 bin 380 metrekarelik alanda gençlik merkezi ve sosyal donatı alanları yer alacak.

Oktay Yılmaz’a göre, bu proje bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarımıza örnek teşkil ederek, dönüşüm hamlesine ivme kazandıracak. Konutların ihalesi gerçekleştirildi ve Ali Bostancı İnşaat aldı. Zemin artı 7 kat olarak inşa edilecek konutların önünde yer alacak Ankara yoluna cephe alanda ise gençlik ve teknoloji merkezi yapılacak. Bunun kaba inşaatını ise Bakyapı şirketi ücretsiz olarak gerçekleştirecek. 2024 yılına kadar tamamlanan proje, Yılmaz’a göre, tıpkı uyumayan kütüphane gibi Bursa’nın vizyon projelerinden biri olacak.

Üçüncü model ise müteahhitlerin tapuyu alan vatandaşlarla anlaşması sonucu gerçekleşecek dönüşümler.

SAMANLI’YA HEM HASTANE HEM LOJİSTİK MERKEZİ

Bursa Şehir Hastanesi planlanırken önce Samanlı’daki sağlık tesisi için ayrılan 600 dönümlük alan konuşulmuştu. Ancak daha sonra Şehir Hastanesi bugünkü yerine yapıldı.

Oktay Yılmaz, dünkü toplantıda bu alanla ilgili önemli bir gelişmeyi de açıkladı. Bu alanın 160 dönümlük bölümünde lojistik merkez yapılacak. Müteahhitle yüzde 47 oranında anlaşma yapıldı. 20 dönümlük bölüm yeşil alan olurken, 300 dönüm, yapımı planlanan 600 yataklı hastane için kullanılacak.

Oktay Yılmaz, lojistik alanda yapılacak çeşitli büyüklükteki depoların bir kısmının satılacağını, bir kısmının ise kiraya verileceğini belirterek, elde edilecek gelirin kentsel dönüşümde kullanılacağını söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.